Σε…σκωτσέζικο ντους εξελίχθηκε το 2022 για την ελληνική κονσερβοποιία φρούτων.
Και αυτό διότι μπορεί μεν η παραγωγή πρώτης ύλης (συμπύρηνου ροδάκινου) για κομπόστα και χυμούς να πήγε πολύ καλά, σε αντίθεση με τη μειωμένη παραγωγή του 2021, αλλά η ελληνική κονσερβοποιία φρούτων βρέθηκε -και συνεχίζει να βρίσκεται- αντιμέτωπη με μεγάλη έλλειψη προσωπικού, μεγάλη αύξηση του κόστους συσκευασίας και ενέργειας και με «φραγή» – στην πράξη – των εξαγωγών προς Ρωσία και Ουκρανία λόγω του πολέμου.
Η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου το 2022, όπως επισημαίνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, ήταν πολύ καλή. Άγγιξε τους 450.000 τόνους, ενώ λόγω της ζημίας που υπέστη η πρώτη ύλη της Ισπανίας εξαιτίας του καύσωνα, η χώρα μας κάλυψε μεγάλο μέρος της ζήτησης από τις διεθνείς αγορές για χυμό ροδάκινου, διοχετεύοντας για την παραγωγή χυμού μεγαλύτερες ποσότητες πρώτης ύλης σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Εξ ου και οι εξαγωγές κομπόστας του 2022 εκτιμώνται στους 235.000 τόνους έναντι 260.00 τόνων το 2021. Όσον αφορά, λοιπόν, την παραγωγή πρώτης ύλης και τις εξαγωγές η χρονιά (2022) χαρακτηρίζεται ισορροπημένη.
Στον αντίποδα, καταρχάς μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του συνακόλουθου διεθνούς πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης, που αγγίζει το 60%, καλύφθηκε από τις μικρότερες τιμές που δόθηκαν προς τους παραγωγούς σε σύγκριση με το 2021 (σ.σ. οι οποίες διaμορφώθηκαν στα 31-33 λεπτά έναντι 43-46 λεπτά το 2021 λόγω της μειωμένης τότε παραγωγής εξαιτίας των παγετών), αλλά όχι όλο.
Νέοι «πονοκέφαλοι»
Περαιτέρω, ο κλάδος μαστίζεται από μεγάλη έλλειψη προσωπικού, τόσο στο χωράφι, όσο και στις μεταποιητικές μονάδες, ενώ πρόσθετο «πονοκέφαλο» προκαλεί το αδιέξοδο, στο οποίο όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΕ, έχει περιέλθει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δενδροκαλλιεργειών που «έτρεξε» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι όροι και προϋποθέσεις του εν λόγω προγράμματος, όπως σημειώνει ο κ. Αποστόλου, ήταν τέτοιες που αποθάρρυναν τους παραγωγούς να συμμετέχουν και αυτό αποτελεί επίσης σημαντικό πλήγμα, γιατί χάνονται οι ελπίδες για νέα χωράφια με σύγχρονες γραμμικές καλλιέργειες που θα απέφεραν και αύξηση παραγωγής πρώτης ύλης και μείωση των αναγκών για εργατικά χέρια.
Το εν λόγω πρόγραμμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΕ πρέπει να τροποποιηθεί. Επίσης η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας ζητά την ενίσχυση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να προχωρήσουν οι κονσερβοποιΐες φρούτων -οι οποίες στην πλειοψηφία τους εδρεύουν στην Κεντρική Μακεδονία-σε νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρωτιά της ΠΚΜ στη μεταποίηση του ροδάκινου -Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών δημιουργεί νέες ευκαιρίες
XpRience Thess: Η ανάπτυξη του βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη
Δυτική Μακεδονία: Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες εξαιτίας της χιονόπτωσης
Συνεχίζεται σήμερα η δίκη των 12 για τη δολοφονία του Άλκη
Σε «θέσεις μάχης» τα εκχιονιστικά για την κακοκαιρία (VIDEO)
Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία ΚΜ λόγω κακοκαιρίας–6.500 τόνοι αλάτι στις αποθήκες
Ξεκινά από σήμερα η καταβολή της αύξησης του 7,75% σε 1,7 εκατ. συνταξιούχους
Κρίσεις στην ΕΛΑΣ: Αποστρατεύονται 12 ταξίαρχοι, προάγονται επτά
Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη για τα χτεσινά επεισόδια έξω από το «Κλ. Βικελίδης» (ΦΩΤΟ-VIDEO)