Σκρέκας: Η Ελλάδα μπροστά στην ενεργειακή μετάβαση

Σκρέκας: Η Ελλάδα μπροστά στην ενεργειακή μετάβαση

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης για την ενεργειακή μετάβαση, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, με θέμα “Όραμα ανάπτυξης-Εμβληματικές επενδύσεις” που πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τους άξονες της ενεργειακής πολιτικής που περιλαμβάνουν:

– Ταχεία απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος ως το 2023, με ταυτόχρονη εφαρμογή σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης για τις περιοχές που πλήττονται, με επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ.

– Πράσινες δράσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ ως το 2030, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή νέων μονάδων ΑΠΕ, αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και ένα τεράστιο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης για 600.000 κατοικίες, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, ενώ σύντομα θα αναληφθεί πρωτοβουλία για το θεσμικό πλαίσιο υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ηλεκτροκίνηση, τόνισε ότι σήμερα ένα στα δέκα καινούργια αυτοκίνητα στην Ελλάδα είναι ηλεκτρικά και plug in υβριδικά (ενώ πριν δύο χρόνια δεν ξεπερνούσαν τα 50-100 το χρόνο), γεγονός που, όπως είπε, δείχνει ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τα κίνητρα που δίνει η Πολιτεία.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ