Σκύλος-οδηγός: Πώς ο Θανάσης «βλέπει» τον κόσμο μέσα από τα μάτια της Φρίντα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σκύλος-οδηγός: Πώς ο Θανάσης «βλέπει» τον κόσμο μέσα από τα μάτια της Φρίντα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ήταν το 2015, όταν ο Θανάσης Σιδέρης έπειτα από ένα ατύχημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας του, απέκτησε οπτική αναπηρία. Δεν χρειάστηκε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε ο 38χρονος εκπαιδευτής ανηλίκων, να πάρει την καθοριστική – όπως αποδείχθηκε για εκείνον- απόφαση να αποκτήσει έναν σκύλο – οδηγό, εν προκειμένω τη Φρίντα- που μέχρι σήμερα αποτελεί τα…μάτια του.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης 

Οι δυο τους, βρέθηκαν στο περίπτερο 5 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εκεί όπου διεξάγεται το pet festival στο πλαίσιο της 12ης Zootechnia στην οποία μετέχει το Κέντρο Σκύλων – Οδηγών Ελλάδας και παρουσίασαν από κοινού τα πλεονεκτήματα, αλλά και τη σπουδαία χρησιμότητα των σκύλων-οδηγών στα άτομα με οπτική αναπηρία.

Παραδίδοντας χρήσιμες συμβουλές κατά την παρουσίαση, ο Θανάσης Σιδέρης τόνισε μεταξύ άλλων πως «εάν κάποιος φιλόζωος περαστικός, προσπαθήσει ενώ βρισκόμαστε στο δρόμο και η Φρίντα φοράει το κολλάρο να την χαϊδέψει, τότε θα αποσπάσει την προσοχή της κι εγώ θα χτυπήσω. Επίσης, αν έχετε κατοικίδιο δεν πρέπει να το φέρεται σε επαφή με τον σκύλο – οδηγό. Εάν θέλετε να μιλήσετε στον σκύλο, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εμένα. Να βγάλω το κολλάρο, ώστε να αλλάξει τη συμπεριφορά της».

«Όταν θα επανατοποθετήσω το γιλέκο, τότε θα μπει και πάλι στην εργασιακή της συμπεριφορά. Αλλάζει το πρόσωπό της, ανεβάζει τα φρύδια της και συνειδητοποιεί ότι «τώρα προσέχω, εργάζομαι». Άρα για να μην αποπροσανατολιστώ και για να μη χτυπήσω, ο σκύλος δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή του» πρόσθεσε.

Ο σκύλος – οδηγός δίνει ανεξαρτησία στο άτομο με οπτική αναπηρία

Αργότερα, μιλώντας στο GRTimes για το πόσο ζωτικής σημασίας είναι ένας σκύλος-οδηγός σε ένα άτομο με αναπηρία όρασης ο 38χρονος εκπαιδευτής ανηλίκων, τόνισε ότι «η αναπηρία όρασης δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα είναι η προσβασιμότητα σε οποιοδήποτε κτίριο ή χώρο, της Ελλάδας και οποιασδήποτε χώρας.

Ένας σκύλος οδηγός, είναι πολύ σημαντικός, για την καθημερινότητα ενός ατόμου με οπτική αναπηρία. Δίνει ανεξαρτησία, κίνηση με μεγαλύτερη ταχύτητα, αποφυγή εμποδίων στο ύψος του κεφαλιού, του θώρακα και των άκρων. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ο σκύλος είναι ρομπότ που του δίνεις μια συντεταγμένη και σε πηγαίνει. Πρέπει ο εκάστοτε χειριστής να έχει αναπτυγμένη την κινητικότητα και τον προσανατολισμό του και στο λευκό μπαστούνι, έτσι ώστε να μπορέσει να συνεργαστεί με τον σκύλο οδηγό».

Ενώ αναφορικά με το πόσο δύσκολο είναι ένα άτομο με οπτική αναπηρία να αποκτήσει έναν σκύλο-οδηγό στην Ελλάδα, ο κ. Σιδέρης υπογράμμισε πως «όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο να κάνουν αίτηση στο Κέντρο Σκύλων – Οδηγών Ελλάδος, ώστε να μπουν στη διαδικασία να αποκτήσουν έναν σκύλο οδηγό. Βέβαια, πρέπει να είσαι ενήλικος. Αν είσαι κάτω από 18 ετών ή δεν είσαι ανεξάρτητος στην καθημερινότητά σου, δεν μπορείς να έχεις έναν τέτοιο σκύλο, διότι  είναι σαν να έχεις ένα 7χρονο παιδί που χρειάζεται πάντα περιποίηση από σένα.  Επιπλέον εάν δεν έχεις αποδεχτεί την αναπηρία σου, δεν μπορείς να κρατάς στα χέρια σου μία ψυχή. Γι’ αυτό οι υποψήφιοι, περνούν αξιολόγηση από εκπαιδευτή κινητικότητας, από ψυχολόγο και από εκπαιδευτή σκύλων-οδηγών και αν αυτοί δώσουν την έγκριση, τότε ναι μπορεί αυτός ο άνθρωπος να μπει στη διαδικασία της εκπαίδευσης και της σύνδεσης δύο οργανισμών».

Σημασία έχει να υπάρχουν σωστά εκπαιδευμένοι σκύλοι

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κέντρου Σκύλων – Οδηγών Ελλάδος, Ζωή Γερουλάνου, μιλώντας στο GRTimes, στο περιθώριο της εκδήλωσης, υπογράμμισε πως «αυτό που έχουμε ως στόχο στο Κέντρο είναι να έχουμε πολύ καλά εκπαιδευμένα σκυλιά, που με ασφάλεια θα μπορούν να οδηγήσουν άτομα με αναπηρία όρασης. Φυσικά, δεν μπορεί όλος ο κόσμος να έχει σκύλο οδηγό, χρειάζονται κάποια κριτήρια και αυτά περνούν από αξιολόγηση».

Επιπλέον σημείωσε πως το «μόνο δύσκολο αυτή τη στιγμή είναι, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτές σκύλων στη χώρα, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε κι έναν μεγάλο αριθμό σκύλων – οδηγών. Δεν υπάρχουν και οι εγκαταστάσεις και αυτό είναι ένα μειονέκτημα στο να μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή. Προς το παρόν ωστόσο, αυτό που μας νοιάζει είναι να έχουμε σωστά εκπαιδευμένα σκυλιά που να μην μας ανησυχούν για τη δουλειά τους. Ο συνδυασμός και η ομάδα όταν κυκλοφορεί μαζί, έχουν μια πολύ δυνατή συνεργασία. Ο τυφλός αντιλαμβάνεται και εμπιστεύεται τον σκύλο του, ο σκύλος εμπιστεύεται τον χειριστή του και από κοινού, δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

12η ZOOTECHNIA: Έρχονται επενδύσεις στην Κτηνοτροφία -Αυξάνεται η χρήση ρομποτικών συστημάτων – Στήριξη από την Τράπεζα Πειραιώς

12η Zootechnia – Αυτόχθονος Μαύρος Χοίρος: Μπορεί να ανταγωνιστεί το hamon iberico της Ισπανίας;

Σ. Κεδίκογλου από Zootechnia: Οι παρεμβάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα

Ρεβανί Βεροίας: Το πιο γλυκό σουβενίρ της Βέροιας αποκτά ‘ταυτότητα’

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top