Σοφία Ζαχαράκη: «Θερμαίνονται» σιγά -σιγά οι αφίξεις τουριστών

Σοφία Ζαχαράκη: «Θερμαίνονται» σιγά -σιγά οι αφίξεις τουριστών

Για μια φωτεινή τουριστική χρονιά, παρά το αρχικό σοκ με το ξέσπασμα του πολέμου, μίλησε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στο πλαίσιο του 5ου συνεδρίου Τουρισμού που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη 4 διμερή Επιμελητήρια. «Είμαστε αισιόδοξοι, τα στοιχεία είναι θετικά, παρατηρούμε, όμως, με μεγάλη σπουδή και μελέτη όλα αυτά που συμβαίνουν αυτές τις πρώτες εβδομάδες, ωστόσο βλέπουμε ανάκαμψη των κρατήσεων και αφίξεις οι οποίες “θερμαίνονται” σιγά σιγά» δήλωσε η κυρία Ζαχαράκη.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η υφυπουργός μίλησε για μια χρονιά, η οποία, παρά την κρίση λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία, φαίνεται πως επιστρέφει δυναμικά αφήνοντας «ανοιχτά παράθυρα» αισιοδοξίας. Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά καθώς προκρατήσεις μετατρέπονται σε κρατήσεις, ενώ ήδη η σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές σε πολλές περιοχές της χώρας.  Την ίδια ώρα αρκετές αεροπορικές εταιρίες να προγραμματίζουν περισσότερες θέσεις και προορισμούς για την Ελλάδα.

«Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, οι προκρατήσεις έγιναν κρατήσεις αλλά και αφίξεις στην περίοδο του Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα» δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη από τη Θεσσαλονίκη όπου μίλησε στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Τουρισμού που συνδιοργάνωσαν τέσσερα διμερή Επιμελητήρια.

Όπως η ίδια εξήγησε βρισκόμαστε στην αρχή μιας σεζόν, «που θέλουμε να έχει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά: Να δούμε πώς θα πάει η μέση δαπάνη, κυρίως όμως να δούμε πώς θα κινηθούν οι αγορές στις οποίες στηριζόμαστε φέτος».

Η υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε σε αγορές όπως η Γαλλία, η Γερμανία που επισκέπτονται την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ αποκάλυψε πως «θα δούμε φέτος πολλούς Αμερικανούς, αλλά και τουρίστες από Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία όπου έχουμε πολύ ισχυρό κύμα».

Χώρες όμορες με τη Βόρεια Ελλάδα (σ.σ. προορισμός που στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στον οδικό τουρισμό) θα διευκολυνθούν με την άρση των περιοριστικών μέτρων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα σύνορα, ενώ σε ό,τι αφορά στη χώρα η κυρία Ζαχαράκη επισήμανε πως έντονο είναι το ενδιαφέρον και από Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Θέλουμε να τις φέρουμε κοντά μας αυτές τις αγορές με απευθείας πτήσεις» πρόσθεσε.

Η Θεσσαλονίκη «φωτίζεται» στο κομμάτι της κρουαζιέρας

Ο υπερδιπλασιασμός που αναμένεται στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προσθέτει ένα σημαντικό στοιχείο, το homeporting. «Τι σημαίνει αυτό; Τέσσερις φορές περισσότερα έσοδα» επισήμανε η υφυπουργός Τουρισμού κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στον συνεδριακό τουρισμού που αφήνει 7-8 φορές περισσότερα έσοδα.

Το αρχικό σοκ του πολέμου

Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημάνθηκε πως παρά το αρχικό σοκ, η δυναμική με την οποία ξεκίνησε η φετινή χρονιά, φαίνεται πως επιστρέφει. Πανδημία, ενεργειακή και ανθρωπιστική κρίση σηματοδοτούν την είσοδο της Ευρώπης σε μια νέα περίοδο με πολύ σοβαρές προκλήσεις και πολύ κλυδωνισμούς.

«Οφείλουμε, τώρα όσο ποτέ άλλοτε, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Και με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να εντείνουμε τη σκληρή δουλειά» δήλωσε η Σ. Ζαχαράκη επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν και το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το υπουργείο Τουρισμού.

Σκληρή δουλειά, διερεύνηση των αγορών και εστίαση στις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό. «Καμία λύση δεν είναι εύκολη, ούτε αυτόματη, ούτε δεδομένη και ειδικά όταν μιλάμε για τουρισμό. Η περίοδος της πανδημίας αποκάλυψε στην πράξη τη δυναμική που διαθέτει ο τουριστικός χώρος:  ανθεκτικότητα, αντοχές αλλά και άμεσα αντανακλαστικά» ανέφερε η κυρία Ζαχαράκη στην ομιλία της.

Σχετικά με τη Βόρεια Ελλάδα η οποία απορροφάει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αφίξεων από Ρωσία και Ουκρανία, ανέφερε πως η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των φορέων του τουρισμού αναμένουν να δουν πώς θα αντικατασταθούν οι συγκεκριμένες εθνικότητες, στο κομμάτι της διαφοροποίησης των αγορών και προς τις επιχειρήσεις που είχαν μεγαλύτερο κομμάτι από αυτές τις αγορές.

«Θα γίνεται ένας αέναος αγώνας , μια συνεχής μάχη να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, κυρίως όμως σ’ αυτές που είχαν μεγαλύτερη έκθεση στην ρωσική και ουκρανική αγορά», επισήμανε η υφυπουργός Τουρισμού.

Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

Ένα από τα προγράμματα, που έδωσαν ώθηση εν μέσω πανδημίας και στον εγχώριο τουρισμό, ήταν και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους». Πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του σε ΜΜΕ δήλωσε πως από τον Ιούλιο θα «τρέχει» νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς από το GRTimes.gr η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη σχετικά με το πρόγραμμα, επισήμανε πως το «Τουρισμός για Όλους» -το οποίο ήταν υπό την  ευθύνη της- βοήθησε πάνω από 200.000 συμπολίτες μας να ταξιδέψουν.

«Συγχρόνως σχεδιάζουμε και ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα θέλαμε να είναι στη μορφή του freedom pass, να είναι δηλαδή μια μορφή άυλης κάρτας, που να έχει λιγότερη γραφειοκρατία για τον επιχειρηματία, ευκολότερη πληρωμή και βέβαια μεγαλύτερη άνεση και για τον δικαιούχο» απάντησε η Σ. Ζαχαράκη προσθέτοντας πως πολύ σύντομα θα καταλήξουν και στις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος, όπου και θα ανακοινωθεί επίσημα.

Τουριστική εκπαίδευση

Σχετικά με την τουριστική εκπαίδευση η υφυπουργός επισήμανε πως έχει διασφαλιστεί πάνω από μισό εκατομμύριο, με στόχο «να δημιουργήσουμε μια τουριστική ακαδημία, να συμπεριλάβουμε όλες τις σχολές μας, ακόμη και να φέρουμε ένα ξενόγλωσσο τμήμα».

Η ίδια πρόσθεσε πώς έχουν προγραμματιστεί πάνω από 46 εκατ. ευρώ για επιδοτούμενα σεμινάρια για περισσότερους από 20.000 ανέργους και εποχικά εργαζομένους, τα οποία θα ξεκινήσουν από το τέλος του 2022 – αρχές του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Ανάπτυξης» στο 5ο Συνέδριο Τουρισμού

LIVE: Ο Όμιλος «Σαμαράς & Συνεργάτες» στο 5ο Συνέδριο Τουρισμού με τίτλο: «Βόρεια Ελλάδα: Τουριστική Άνθιση Όλο το Χρόνο»

Θεσσαλονίκη: Ούριος άνεμος από το Μαϊάμι, στα πανιά της κρουαζιέρας

Θεσσαλονίκη – Κρουαζιέρα: Τρίτη άφιξη κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top