Σοκάρουν τα 19 περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς σε τρανς από τις 6/11

Σοκάρουν τα 19 περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς σε τρανς από τις 6/11

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Συγκλονίζουν τα στοιχεία που παραθέτει στο GRTimes η διευθύντρια του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Άννα Απέργη, αναφορικά με τις κακοποιητικές συμπεριφορές που έχουν δεχθεί άτομα της τρανς κοινότητας από τις 6 Νοεμβρίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει η Άννα Απέργη, στο διάστημα αυτό, μέχρι και σήμερα έχουν σημειωθεί 19 περιστατικά κακοποιητικών συμπεριφορών που αφορούν κυρίως την ταυτοποίηση των τρανς προσώπων, πέραν αυτών που δεν έχουν μεταβάλει τα έγγραφά τους σύμφωνα με τον ν.4491/2017.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν αρκετά διεμφυλικά άτομα που έχουν μεταβάλλει μεν τα στοιχεία των εγγράφων τους και έχουν λάβει τη νέα τους ταυτότητα, όμως παρόλα αυτά, δεν έχουν μεταβληθεί τα νέα τους στοιχεία και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Αυτό, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΣΥΔ συμβαίνει «λόγω της τεράστιας καθυστέρησης του δημόσιου συστήματος και της όλης διαδικασίας που είναι από μόνη της πάρα πολύ χρονοβόρα».

Επιπλέον περιστατικά όπως αυτό «δε συμβαίνουν πλέον μόνο στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά παντού. Από την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής των μέτρων ελέγχου στις 6/11, είχαμε και το πρώτο κρούσμα, όταν τρανς γυναίκα πήγε σε εμπορικό κατάστημα της Καλλιθέας Αττικής και ο υπάλληλος – σεκιούριτι που ήταν στην είσοδο ως υπεύθυνος για να κάνει τους ελέγχους, δεν την άφησε να μπει στο κατάστημα γιατί όπως είπε δεν μπορούσε να κάνει «ταυτοπροσωπεία».

Αριθμοί που συγκλονίζουν: το 82% των τρανς ατόμων έχει σταματήσει το σχολείο λόγω εκφοβισμού, πάνω από το 44% έχει κακοποιηθεί σωματικά

Σε ερώτηση για το τι μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια κακοποιητική συμπεριφορά, η διευθύντρια του ΣΥΔ αποκαλύπτει στοιχεία και αριθμούς που σοκάρουν.

«Αλήθεια εσείς πως θα αισθανόσασταν αν σας έβλεπαν ως απατεώνα; Ως πλαστογράφο; Πως θα νιώθατε αν σε κάθε στιγμή της ζωής σας, θα έπρεπε να εξηγείται στον κάθε έναν τι είστε ή τι δεν είστε, ενώ θα έπρεπε να αποδείξετε ότι δεν είστε ελέφαντας; Δυστυχώς τέτοιες κακοποιητικές συμπεριφορές μπορεί να έχουν πολύ άσχημα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες το 82% των τρανς ανθρώπων έχουν σταματήσει το σχολείο λόγω εκφοβισμού, πάνω από το 44% έχουν κακοποιηθεί σωματικά, το 69% έχουν υποστεί εκφοβισμό, ενώ τα τρανς παιδιά και έφηβοι έχουν 6% μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάθλιψη και 8% μεγαλύτερες πιθανότητες για απόπειρα αυτοκτονίας.

Στο ΣΥΔ για να μην πω κάθε μέρα και ακουστώ υπερβολική, θα σας πω ότι πολύ συχνά έρχονται τρανς παιδιά που έχουν πέσει θύματα τρανσφοβικών επιθέσεων ή συμπεριφορών, όχι μόνο για να καταγγείλουν ένα περιστατικό, αλλά και για να λάβουν ψυχολογική υποστήριξη».

Η επιστολή στον υφυπουργό για τα μέτρα ταυτοποίησης

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών από την αρχή της πανδημίας της Covid-19 στη χώρα μας και ιδιαίτερα με το που ανακοινώθηκαν δημόσια τα περιοριστικά μέτρα ελέγχου κυκλοφορίας στο πρώτο lockdown, έστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου, σχετικά με την ταυτοποίηση των τρανς προσώπων.

«Στην επιστολή αυτή τότε, ανταποκρίθηκε θετικά ο υφυπουργός, όπου με έγγραφό του προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα: «Διαδικασία ταυτοποίησης των διεμφυλικών/τρανς προσώπων λόγω των περιοριστικών μέτρων ελέγχου της κυκλοφορίας» που μας κοινοποιήθηκε ηλεκτρονικά, σημείωνε ότι η ταυτοποίηση των εγγράφων και των βεβαιώσεων κυκλοφορίας που τα τρανς άτομα φέρουν, καλείται να γίνεται με τη μέγιστη προσοχή και ευαισθησία στα προσωπικά τους δεδομένα και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια κάθε ατόμου.

Κάτι παρόμοιο έγινε και στο δεύτερο lockdown, όπου ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Σταμάτης έστειλε σχετική επιστολή προς όλα τα αστυνομικά τμήματα» αναφέρει στο GRTimes η Άννα Απέργη.

Σήμερα ωστόσο το πλαίσιο είναι διαφορετικό. «Οι έλεγχοι ταυτοποίησης δεν πραγματοποιούνται από τις αστυνομικές αρχές, αλλά από πολίτες προς άλλους πολίτες. Αυτό σημαίνει αυτόματα, ότι ο κάθε ιδιώτης που ελέγχει κάποιον άλλο, έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα. Όταν δε, πρόκειται για έλεγχο σε τρανς πρόσωπο, σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκαλύψει ανά πάσα στιγμή παρά τη θέλησή του την ταυτότητα φύλου του, ότι είναι τρανς δηλαδή, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το δικαίωμα της ιδιοτικότητάς του» συμπληρώνει.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη προστασίας των τρανς ατόμων, ούτε λαμβάνονται οι ειδικές ανάγκες αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, καθώς δεν έχουν θεσπιστεί θετικά μέτρα για την προστασία τους από τις διακρίσεις, αφού πλέον οι έλεγχοι δεν γίνονται από αρχές επιβολής νόμου (αστυνομία, δημοτική αστυνομία κλπ) αλλά από ιδιώτες πολίτες. «Και τα αποτελέσματα δυστυχώς» αναφέρει η κα. Απέργη στο GRTimes δεν αργήσαμε να τα βιώσουμε, με αποτέλεσμα οι τρανς άνθρωποι να μην αντιμετωπίζονται ως ίσοι στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες και αγαθά».

Να κάνει άμεσα η Πολιτεία τις τροποποιήσεις

Σε ερώτηση για το πως μπορεί να αλλάξει άμεσα το τοπίο και να σταματήσουν αυτές οι κακοποιητικές συμπεριφορές, η διευθύντρια του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, σημειώνει πως «ήδη έχουμε κάνει συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα και έχουμε καταθέσει Υπομνήματα γι’ αυτό το ζήτημα τόσο στο υπουργείο Υγείας, όσο και στον υπουργό Επικρατείας, κ. Σκέρτσο. Θα πρέπει να τροποποιηθούν τα μέτρα έτσι ώστε οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται μόνο από ειδικά κρατικά κλιμάκια από τις αρχές επιβολής νόμου και όχι από ιδιώτες πολίτες.

Οπότε σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να εκδοθεί μια εγκύκλιος με κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι όταν απέναντι υπάρχει ένα τρανς πρόσωπο».

Η κοστοβόρα διαδικασία και ο αποκλεισμός των τρανς από την εργασία

Συμπληρώνει ωστόσο, ότι αυτό από μόνο του δεν φτάνει. «Θα πρέπει η Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο, το υπουργείο Δικαιοσύνης εν προκειμένω, να κάνει τις τροποποιήσεις στον ν.4491/2017 της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, έτσι ώστε η διαδικασία να είναι γρήγορη, προσβάσιμη και το σημαντικότερο να γίνει εξωδικαστική. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι είναι χρονοβόρα και στο μεσοδιάστημα το τρανς άτομο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διακρίσεις.

Ζωντανό παράδειγμα το περιστατικό του τρανς αγοριού η είσοδος του οποίου απαγορεύτηκε σε ΚΕΠ της Δ. Αττικής από υπάλληλο που φώναζε “πώς ξέρω εγώ ότι είσαι ΑΥΤΗ που γράφει εδώ;”. Επίσης, είναι κοστοβόρα και αυτό ξέρετε αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, καθώς τα περισσότερα πρόσωπα της κοινότητάς μας, λόγω των πολλών αποκλεισμών τους και από την εργασία, δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στα έξοδα» σημειώνει χαρακτηριστικά στο GRTimes, η Άννα Απέργη.  

Και συμπληρώνει ότι «από τη στιγμή που αποφασίζει κάποιος δικαστής, δεν πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα που αναφέρουν ότι η διαδικασία πρέπει να είναι με βάση τον αυτοπροσδιορισμό. Επιπλέον υπάρχουν πολλοί περιορισμοί όπως ο αποκλεισμός των έγγαμων τρανς ατόμων, η διαδικασία είναι ψυχιατρικοποιημένη στα ανήλικα άτομα 15-17 ετών, στα ήδη υπάρχοντα τέκνα δεν αλλάζουν τα έγγραφά τους ως προς τα στοιχεία των γονέων τους, ενώ δεν υπάρχουν προβλέψεις για τα ίντερσεξ και μη δυαδικά πρόσωπα, όπως επίσης και τους τρανς πρόσφυγες. Όλα αυτά λοιπόν, η Πολιτεία πρέπει να τα τροποποιήσει άμεσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top