Σωματεία Ξεναγών: Ζούμε πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας

Σωματεία Ξεναγών: Ζούμε πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας

Κραυγή αγωνίας ακόμη και για το μέλλον του επαγγελματικού τους κλάδου, απευθύνουν Σωματεία και Σύνδεσμοι Ξεναγών σε όλη την Ελλάδα, μετά τα αλλεπάλληλα lockdown, την κατακόρυφη πτώση του τουρισμού, τα προσωρινά λουκέτα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους καθώς επίσης και την προβληματική επιδοματική πολιτική που ακολουθήθηκε από το πρώτο κύμα πανδημίας. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης 

“Ένας από τους κλάδους που έχουν πληγεί στο 100% από την πανδημία, είναι ο περιηγητικός τουρισμός, στον οποίο εργάζονται και οι ξεναγοί. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, που φτάνουν μέχρι και τα δύο μεροκάματα, ο κλάδος μας έχει ουσιαστικά έχει να εργαστεί από τον Νοέμβριο του 2019. Όταν ξέσπασε η πανδημία αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία έκλεισαν, ενώ όταν έγινε η επανεκκίνηση του τουρισμού ίσχυσαν διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Για παράδειγμα εάν ένα γκρουπ 30-35 ατόμων ερχόταν στην Ελλάδα, ένας αρχαιολογικός χώρος μπορούσε να δεχτεί μέχρι 18, ενώ ένα μουσείο επέτρεπε την είσοδο σε οκτώ. Τούτο αυτόματα σήμαινε, ότι κάθε γραφείο ήθελε τουλάχιστον τρεις – τέσσερις ξεναγούς για μία μονοήμερη εκδρομή. Γεγονός αποτρεπτικό για κάθε επισκέπτη” σημειώνει στο GRTimes ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, Κρίτων – Ισίδωρος Πιπέρας.

Και στην επιδοματική πολιτική όμως, τα πράγματα  δεν κύλησαν ομαλά: “Το επίδομα που μας δόθηκε αρχικά ήταν 800 ευρώ για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, τα οποία βέβαια σε εμάς δόθηκαν τον Μάιο. Από τον μήνα αυτό και μέχρι τον Αύγουστο δεν λάβαμε καμία άλλη οικονομική ενίσχυση μέχρι τον Νοέμβριο όταν και εισπράξαμε 534 ευρώ για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Ενώ λοιπόν το καλοκαίρι δεν δουλέψαμε, κάποιοι κλήθηκαν να επιβιώσουν με 1800 ευρώ και με τα έξοδα που αφορούν Εφορία, ΕΝΦΙΑ,  ενοίκια, πάγια να τρέχουν. Για όσους δε, έχουν παιδιά η κατάσταση είναι τραγική” τονίζει. 

Και προσθέτει ότι “ενώ πρόσφατα άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, ώστε να συμπεριληφθούν και οι καλλιτέχνες, εμείς -άγνωστο γιατί- δεν εισπράξαμε το επίδομα. Αντίθετα, λάβαμε υποσχέσεις ότι σύντομα το πρόβλημα από το υπουργείο Εργασίας θα λυθεί, ωστόσο ακόμη περιμένουμε, διότι πρόσφατα υπήρξε και αλλαγή υπουργού. Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει και φέτος. Οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη καθυστερούν, ενώ από άποψη κρατήσεων στον τουρισμό, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο δεν υπάρχει τίποτα”. 

Σημαντικά προβλήματα, υπάρχουν και με τα ένσημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών ο οποίος σημειώνει ότι “πέρα από την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, καθώς είναι άδικο να ικετεύουμε την Πολιτεία για να πάρουμε 500 ευρώ, κινδυνεύουμε να χάσουμε και την ασφαλιστική μας ικανότητα. Με αυτά τα 50 ένσημα που κολλήσαμε όλα κι όλα μέσα στο 2020 η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη φτάνει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Από εκεί και πέρα, θα είμαστε ανασφάλιστοι”

Μέσα στο 2020 δούλεψα 18 ημέρες και κάποιοι μου είπαν ότι είναι πολλές 

Ως απελπιστική περιγράφει την κατάσταση στο GRTimes και η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, Αναστασία Γαϊτάνου. “Τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Σε όλη μου τη ζωή πλήρωνα ασφαλιστικές εισφορές, έτσι ώστε όταν παραστεί η ανάγκη να έχω το κράτος δίπλα μου να με βοηθήσει. Και τώρα, δεν είναι δίπλα μου. Τώρα που πραγματικά έχω ανάγκη, το κράτος με υποχρεώνει για ένα χρόνο να ζήσω με 1868 ευρώ όλα κι όλα. Εγώ δούλεψα 18 ημέρες μέσα στο 2020 και κάποιοι συνάδελφοι μου είπαν ότι είναι και πολλές” υπογραμμίζει. 

Και συμπληρώνει: “Δεν είμαστε ένας κλάδος με πλήθος εργαζομένων. Είμαστε ένας κλάδος περίπου 2.300 ανθρώπων, οι οποίοι προβάλλουν την εικόνα της χώρας σε επισκέπτες που έρχονται από το εξωτερικό για να τη γνωρίσουν. Αντιλαμβάνομαι ότι η πανδημία έχει αλλάξει τη ζωή μας, αλλά ο κλάδος των ξεναγών απειλείται με εξαφάνιση. Έπιπλέον, έχουμε τη στήριξη του υπουργείου Τουρισμού, αλλά εμείς υπαγόμαστε στο υπουργείο Εργασίας. Και από εκεί μας είπαν ότι σύντομα θα βρεθεί λύση. Δεν ζητάμε λοιπόν τιποτά άλλο, πέρα από ένα σταθερό επίδομα, που θα παραμείνει σταθερό για όσο διάστημα δεν μπορούμε να ασκήσουμε το επάγγελμά μας”. 

Επίσης  σημειώνει ότι σημαντικό ζήτημα προκύπτει από την στιγμή “που υπάρχουν οικογένειες στις οποίες και τα δύο μέλη είναι ξεναγοί, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, που δεν τα βγάζουν πέρα. Πρόσφατα μια συνάδελφος, ξενοίκιασε το διαμέρισμα του φοιτητή γιου της καθώς αδυνατούσε να εκπληρώσει το ενοίκο. Τέλος, πολλοί είναι αυτοί που έχουν επιλέξει να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό, γιατί δε βλέπουν φως στο τούνελ ακόμη και όταν τελειώσει η περιπέτεια με την πανδημία” τονίζει η κ. Γαϊτάνου. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ