Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης: Παρατημένα τα Μνημεία-Κάλεσμα σε βουλευτές για αυτοψία   

Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης: Παρατημένα τα Μνημεία-Κάλεσμα σε βουλευτές για αυτοψία   

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Έκκληση για 24ωρη φύλαξη των Μνημείων της πόλης κάνει ο πρόεδρος του Σωματείου Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Άκης Λαζάρου στο GRTimes- Αντικείμενο καθημερινού βανδαλισμού η Καμάρα, δημόσιο ουρητήριο το Γαλεριανό Συγκρότημα και πάρκινγκ οι ναοί Αγία Σοφία και Άγιος Δημήτριος- Κάλεσμα του Σωματείου στους βουλευτές της Θεσσαλονίκης για επιτόπια αυτοψία.

Την έντονη ανησυχία του για την παρακμή στην οποία οδηγούνται τα σημαντικά μνημεία της πόλης, εκ των οποίω μάλιστα μερικά εγγεγραμμένα στον κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO, εξέφρασε ο πρόεδρος του Σωματείου Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, Άκης Λαζάρου μιλώντας στο GRTimes.

«Το φωνάζουμε πολλά χρόνια, ως σωματείο, ότι τα ιστορικά μνημεία της πόλης παραμένουν απροστάτευτα στο μένος κάθε επιτήδειου. Το Γαλεριανό συγκρότημα κυρίως έχει καταντήσει δημόσιο ουρητήριο, λόγω της έλλειψης φύλαξης, καθώς και της εύκολης προσβασιμότητας του σημείου και βανδαλίζεται καθημερινά». Και προσθέτει: «Είναι ντροπή για τους τουρίστες που έρχονται στην πόλη αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους, να υποβαθμίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο ιστορικά μνημεία μεγάλης πολιτιστικής σημασίας».

«Έχουμε αποστείλει επανειλημμένα αίτημα στην Εφορία Αρχαιοτήτων και στο υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να θεσπιστεί η 24ωρη φύλαξη των μνημείων, τα οποία είναι εκτεθειμένα και η προστασία τους εξαρτημένη από την παιδεία του καθενός» ανέφερε ο κ. Λαζάρου, ενώ διαβεβαίωσε ότι ουδεμία απάντηση έλαβαν ως σωματείο για το αίτημα τους.

Όσον αφορά για το Γαλεριανό συγκρότημα ο πρόεδρος του Σωματείου Ιστορικού Κέντρου ανέφερε ότι «έρχονται τουρίστες από το εξωτερικό και μας ρωτάνε γιατί δεν είναι επισκέψιμο το μνημείο. Είναι κρίμα ένα τόσο σημαντικό μνημείο να παραμένει κλειστό, να βανδαλίζεται από γκράφιτι και τα χρήματα που δόθηκαν για την αποκατάσταση του να μην είναι αποδοτικά».

Σε πάρκινγκ έχουν μετατραπεί η Αγία Σοφία και Άγιος Δημήτριος

Επιπλέον  ο κ. Λαζάρου αναφέρθηκε στο παράνομο παρκάρισμα οχημάτων στον αύλειο χώρο της ιστορικής εκκλησίας της του Θεού Σοφίας, ενταγμένης στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, διευκρινίζοντας ότι τα ίδια περιστατικά παρατηρούνται και στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

«Πριν από κάποιους μήνες παρενέβη το υπουργείο Πολιτισμού, έπειτα και από επιστολή του Σωματείου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ενώ υπήρξε και αυστηρή σύσταση προς τους Ιερείς του Ναού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, αλλά τα περιστατικά παράνομου πάρκινγκ δεν έπαψαν υφίστανται».

Κάλεσμα σε βουλευτές της Θεσσαλονίκης για περίπατο και επιτόπια αυτοψία

Στο πλαίσιο ανάδειξης των προαναφερόμενων προβλημάτων που χρήζουν επίλυσης για τα μνημεία της πόλης, το Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης απηύθυνε πρόσκληση στους βουλευτές Θεσσαλονίκης, για περίπατο από την πλατεία Ναυαρίνου μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους, την Τετάρτη 13/4 στις 1μ.μ με αφετηρία την πλατεία Ναυαρίνου, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Αναλυτικά η πρόσκληση σε βουλευτές:

Η δημόσια πρόσκληση του Σωματείο Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης προς τους Βουλευτές Θεσσαλονίκης, η οποία είναι μέρος της συνεχούς προσπάθειά μας   για να γίνουν όσες ενέργειες  απαιτούνται για την φύλαξη και προστασία των μνημείων της Θεσσαλονίκης.

Αξιότιμες Κυρίες, αξιότιμοι Κύριοι. Βουλευτές.

Σε συνέχεια της επιστολής μας, η οποία είχε ως θέμα την εικόνα που παρουσιάζουν ο χώρος του Ανακτόρου τού Γαλέριου και ο Ιερός Ναός της Του Θεού Σοφίας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσες/ους από εσάς έδειξαν ενδιαφέρον για την φύλαξη και προστασία των μνημείων της πόλης μας.

Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε, και θεωρήθηκε ότι θα βοηθούσε, ένας περίπατος από το Γαλεριανό Συγκρότημα μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους, της οποίας τα κτίρια από την Λεωφόρο Νίκης μέχρι την Τσιμισκή έχουν χαρακτηριστεί έργα τέχνης, με σκοπό να αποκτήσετε καλύτερη γνώση των προβλημάτων, στα οποία αναφερθήκαμε στην επιστολή μας.

Ο περίπατος αυτός θα γίνει την Τετάρτη 13/4/2022 και η συνάντηση θα είναι στη Πλατεία Ναυαρίνου, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, και ώρα 1 μ.μ.

Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης Κύριος Χρήστος Γιαννούλης, στη συνάντηση που είχαμε μαζί του, δήλωσε ότι βρίσκει πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη την πρότασή μας και θα είναι παρών στον περίπατο.

Ευελπίστουμε ότι οι περισσότερες/οι εξ υμών, εάν το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις σας, θα μας ακολουθήσετε, γιατί η φύλαξη κι η προστασία των μνημείων μας και η διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς μας είναι ευθύνη όλων μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Θεσ/νίκη: Δημόσιο ουρητήριο κατάντησε το Γαλεριανό Συγκρότημα (ΦΩΤΟ)

Λαζάρου: Έκκληση για την πλατεία Αρχαίας Αγοράς (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Θεσ/νίκη: Αυστηρή σύσταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων για το… πάρκινγκ στον Ι. Ν. Αγ. Σοφίας

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top