Σπηλιώτης: Στα 400 εκ € οι χορηγήσεις της ΤΕΑΕΠ στην Ελλάδα- αγορά “σπιτιού’ από την Τράπεζα

Σπηλιώτης:  Στα 400 εκ € οι χορηγήσεις της ΤΕΑΕΠ στην Ελλάδα- αγορά “σπιτιού’ από την Τράπεζα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Στα 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να αυξηθεί το χαρτοφυλάκιο δανείων της Παρευξείνιας Τράπεζας στην Ελλάδα, ως το τέλος του έτους, από τα περίπου 372 εκατ. €, που ήταν τέλος Ιουλίου 2021, ενώ η Διεθνής Αναπτυξιακή Τράπεζα εξετάζει περισσότερους από 2-3 και, λιγότερους από 10 φακέλους, για projects στην ενέργεια, τις υποδομές, τη βιομηχανία.

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr κ. Αριστοτέλης Σπηλιώτης, Γενικός Γραμματέας της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ( ΤΕΑΕΠ ή αλλιώς Παρευξείνια), «είμαστε ανοικτοί στο να εξετάσουμε όλα τα projects με σαφή αναπτυξιακή διάσταση, ενώ ο κανόνας είναι, να χρηματοδοτούμε επενδύσεις άνω των 20-30 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Σπηλιώτης μίλησε στο GRTimes.gr μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης παρουσίασης του στρατηγικού προγράμματος της ΤΕΑΕΠ για την περίοδο 2021-2030, από τον πρόεδρο της Τράπεζας κ. Ντμίτρι Πάνκιν και την ανά τομέα ενδιαφέροντος ανάλυση, από τους Διευθυντές της Τράπεζας.

Σε επαφές και με την ΟΛΘ Α.Ε.

Βιομηχανία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, είναι υψηλά στις χρηματοδοτικές προτεραιότητες της Παρευξείνιας Τράπεζας στην Ελλάδα, την οποία, όπως είπε ο κ. Σπηλιώτης, έχει επανειλημμένως προσεγγίσει η  ΟΛΘ Α.Ε..

Μάλιστα η ΤΕΑΕΠ ευχαρίστως θα εξέταζε αίτημα της ΟΛΘ Α.Ε., καθώς πέραν του σαφούς αναπτυξιακού χαρακτήρα που έχει το επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την ελληνική οικονομία, θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις και για οικονομίες γειτονικών χωρών που είναι μέλη και μέτοχοι της Παρευξείνιας, όπως π.χ. η Βουλγαρία.

Σημειώνεται ότι η ΤΕΑΕΠ κάθε χρόνο χρηματοδοτεί περίπου νέα 30-35 projects ιδιωτών και φορέων στις 11 χώρες- μετόχους της, με 3-4 από αυτά να αφορούν τη χώρα μας. Τέλος Ιουλίου 2021 το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας στην Ελλάδα, περιλάμβανε συνολικά 11 projects, με τις χρηματοδοτήσεις να είναι στα 371,732 εκατ.€ (σ.σ. ανεξόφλητα δάνεια)  και να εκτιμάται, ότι με την υπογραφή νέων συμβάσεων, θα φτάσουν κοντά στα 400 εκατ.€ ως το τέλος του χρόνου.

Το μετοχικό μερίδιο της Ελλάδας στο κεφάλαιο της ΤΕΑΕΠ είναι στο 16,5% και τα δάνεια που έχουν δοθεί στη χώρα μας υπερκαλύπτουν κατά τι το ύψος της μετοχικής της συμμετοχής.

Αξίζει να τονιστεί ότι η Παρευξείνια δεν υποφέρει από την γνωστή «πληγή» του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή των κόκκινων δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι κάτω του 1% του συνολικού της χαρτοφυλακίου και, στην Ελλάδα, ακόμη χαμηλότερα ως ποσοστό.

Πακέτο για ΜμΕ με την Ελληνική Αναπτυξιακή

Ειδικά για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ΤΕΑΕΠ είναι σε συνεννόηση με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα  πρόγραμμα ειδικά για τις ΜμΕ. Υπενθυμίζεται ότι πριν περίπου ένα χρόνο η Παρευξείνια είχε υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ε.Α.Τ ή  HDB.

«Η Παρευξείνια υποστηρίζει χρηματοδοτικά επενδύσεις άνω των 20-30 εκατ. ευρώ, ενώ σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με την οποία άλλωστε έχουμε υπογράψει ΜοU, σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο κ. Σπηλιώτης.

Να σημειωθεί ότι Η ΤΕΑΕΠ, που στο παρελθόν έχει χορηγήσει δάνεια σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις της ενέργειας, της μεταποίησης και των μεταφορών (ΔΕΗ, Aegean, Alumil, EΛΠΕ), έχει στρέψει το βλέμμα της στη Βιομηχανία και είναι πρόθυμη να ενισχύσει τα σχέδια μεταποιητικών επιχειρήσεων αλλά και επενδύσεων στις μεταφορές, όπως και στις υποδομές του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών, έχοντας επίσης ενδιαφέρον για «πράσινα» έργα καθώς η χώρα μας στρατηγικά έχει επιλέξει να κινηθεί γρήγορα στην οδό της απολιγνιτοποίησης.

Η Τράπεζα αποκτά «σπίτι»

Όπως είπε ο κ. Σπηλιώτης, όλα δείχνουν ότι θα στεφθεί με επιτυχία η δεύτερη προσπάθεια της ΤΕΑΕΠ να εξασφαλίσει μόνιμες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, μετά από 23 χρόνια λειτουργίας.

Στο διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Τράπεζα, νωρίτερα μέσα στο 2021, ανταποκρίθηκαν έξι (6) real estate developers. Στις 18 Αυγούστου, που ήταν η καταληκτική ημερομηνία, οι έξι ενδιαφερόμενοι υπέδειξαν τα σημεία στη Θεσσαλονίκη, που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν για την Παρευξείνια, το μέγαρο που χρειάζεται για να στεγάσει τις υπηρεσίες της.

«Δεν ζητήσαμε ακίνητο, ζητήσαμε λύση και μάλιστα με το κλειδί στο χέρι, όταν αυτή θα παραδοθεί. Οι ενδιαφερόμενοι, είτε έχουν κτίσμα στο οικόπεδο που διαθέτουν, κατασκευασμένο ή ημιτελές, είτε μόνο οικόπεδο στο οποίο θα ανεγείρουν κτίριο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Τράπεζας, θα πρέπει ως τις 13 Σεπτεμβρίου- να μας παραδώσουν τη συνολική τους πρόταση. Δεν αποκλείεται, να δοθεί κάποια παράταση, αν μας τη ζητήσουν».

Η Παρευξείνια, από το 2019 και με νόμο που ψηφίσθηκε, έχει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, προίκα από το ελληνικό δημόσιο, που μετά από χρόνια ανταποκρίθηκε στην υπόσχεση που είχε δώσει στο διεθνή οργανισμό, ότι θα του εξασφάλιζε μόνιμη στέγη. Άλλωστε αυτή η υπόσχεση συντέλεσε στο να έχει η ΤΕΑΕΠ την έδρα της στη Θεσσαλονίκη.

Το ελληνικό κράτος δίνει 10 εκατ. ευρώ και μέχρι του 75% του κόστους απόκτησης μόνιμης στέγης, αλλά το πιθανότερο είναι, το κόστος για τα 4.500 τ.μ. που θέλει η ΤΕΑΕΠ, να ξεφύγει αρκετά αφού η Τράπεζα ψάχνει για κατάλληλο κτίριο στην περιοχή από το Μέγαρο Μουσικής ως τα Δικαστήρια, δυτικά και, ει δυνατόν με πρόσωπο στο θαλάσσιο μέτωπο ή όσο πλησιέστερα προς αυτό.

Πέραν των γραφειακών χώρων, η Τράπεζα θα χρειαστεί και χώρους στάθμευσης που δεν έχουν όμως ακόμη οριστεί αριθμητικά.

Η διοίκηση της Τράπεζας ελπίζει ότι σε μία διετία από την αγορά του ακινήτου, θα μπορέσει να μετεγκατασταθεί σε αυτό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ