Σποροφύλακες και Όμιλος Αστυνομικών Θεσσαλονίκης έφεραν την… Άνοιξη με παραδοσιακούς σπόρους (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σποροφύλακες και Όμιλος Αστυνομικών Θεσσαλονίκης έφεραν την… Άνοιξη με παραδοσιακούς σπόρους (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Σπόρους τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών, λαχανικών και λουλουδιών μοίρασε η εθελοντική ομάδα «Σποροφύλακες» του Ομίλου Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, στο προαύλιο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Σε μια κίνηση με πολλαπλούς στόχους και συμβολισμούς προχώρησε η εθελοντική ομάδα του Ομίλου Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Σποροφύλακες, υλοποιώντας σήμερα, στο προαύλιο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, την 1η συνάντηση & δωρεάν διανομή σπόρων, παραδοσιακών ποικιλιών, λαχανικών και λουλουδιών.

Δεκάδες άτομα βρίσκονταν από νωρίς στο σημείο της συνάντησης, περιμένοντας με μεγάλο ενδιαφέρον να προμηθευτούν μερικούς σπόρους και να πάρουν και από ένα γλαστράκι με λουλούδι, που μοιράζονταν επίσης δωρεάν.

Στη διάρκεια της δράσης που διήρκησε περίπου δύο ώρες, μοιράστηκαν εκατοντάδες σακουλάκια με σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας, μελιτζάνας, κολοκύθας, ρόκας, καρπουζού, πεπονιού, κατιφέ κτλ, ενώ πολλοί ζητούσαν να μάθουν διάφορες πληροφορίες και να ενημερωθούν περισσότερο τόσο για τους σπόρους, όσο και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Παρών ήταν και ο ιδρυτής του “Πελίτι”, της πρώτης και πιο γνωστής τράπεζας σπόρων στην Ελλάδα, Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ο οποίος στήριξε και συμμετείχε στη δράση. Ο ίδιος, μιλώντας σε όσους παραβρέθηκαν, είπε ότι οι σπόροι σήμερα είναι τόσο σημαντικοί όσο ποτέ άλλοτε, καθώς στην Ευρώπη ζούμε επισιτιστική κρίση για πρώτη φορά μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, προβλέποντας ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα στο επόμενο διάστημα.

Για αυτό και ο κ. Σαϊνατούδης έστειλε το δικό του σύντομο και απλό μήνυμα προς τον κόσμο: “Πάρτε σπόρους, αναζητήστε σπόρους από τις γιαγιάδες, τους παππούδες, τους θείους σας. Καλλιεργήστε αυτούς τους σπόρους. Κρατήστε τον δικό σας σπόρο για την επόμενη χρονιά και μοιράστε τους και σε άλλους ανθρώπους, έτσι ώστε ο κύκλος των σπόρων αυτών που έχει έρθει στα δικά μας χέρια, εδώ και χιλιάδες χρόνια, να τον συνεχίσουμε”.

Ο Χρήστος Τσολερίδης, αστυνομικός και ιδρυτής της ομάδας “Σποροφύλακες” αναφέρθηκε επίσης στη σημασία διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων, κάνοντας λόγο για μια εύκολη διαδικασία, καθώς μπορούν να φυτευτούν είτε στο χωράφι, είτε στο μπαλκόνι και το μόνο που χρειάζονται είναι “νεράκι και αγάπη”.

Ο κ.Τσολερίδης επισήμανε ότι οι σπόροι προέρχονται από παραδοσιακές ποικιλίες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε στο τέλος της καλλιέργειας να κρατήσουμε τον νέο σπόρο για την επόμενη χρονιά. Χαρακτήρισε δε την όλη διαδικασία ως αγχολυτική και αντικαταθλιπτική, πολύ καλή και για τα παιδιά και γενικότερα για την ψυχολογία των ανθρώπων.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Αποστόλου, πρόεδρος του Ομίλου Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι στόχος της δράσης είναι να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προστασία της διαδικασίας της διατροφής. “Πρέπει να τιμήσουμε και να εκτιμάμε κάθε φορά, ότι έχουμε μια από τις μεγαλύτερες βιοποικιλότητες σπόρων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό το πράγμα πρέπει να το διατηρήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο” σημείωσε.

Καταλήγοντας υπογράμμισε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για αυτό το κάλεσμα με το οποίο “ανταμώνει η αστυνομία με τους πολίτες με όμορφο τρόπο”, ενώ για τα λουλούδια που μοιράστηκαν είπε ότι φέρνουν και την Άνοιξη, που φέτος άργησε λίγο να έρθει.

Δείτε και τι δήλωσε ο κ. Αποστόλου αναλυτικά:

Περισσότερες πληροφορίες για τους Σποροφύλακες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα τους στο Facebook εδώ> Σποροφύλακες

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από τη σημερινή δράση:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top