Σπύρος Πέγκας: Ψηλά στην ατζέντα μας θέματα εξαρτήσεων και ψυχικής υγείας

Σπύρος Πέγκας: Ψηλά στην ατζέντα μας θέματα εξαρτήσεων και ψυχικής υγείας

Συζήτηση με τίτλο «Σχεδιάζοντας το μέλλον της Θεσσαλονίκης: Κοινωνική Πολιτική» πραγματοποίησε η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Για Όλους» και ο επικεφαλής της, υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Πέγκας, με εκπροσώπους φορέων της πόλεις που παρέχουν φροντίδα σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η άσκηση κοινωνικής πολιτικής από την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία οφείλει να στοχεύει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, οι οποίοι χρειάζονται προστασία και υποστήριξη. «Θεωρώ τα θέματα της εξάρτησης και της ψυχικής υγείας πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα. Είναι ζητήματα που μας αφορούν όλους, είναι δίπλα μας. Ο νυν δήμαρχος δεν ασκεί καμία κοινωνική πολιτική. Για τους άστεγους, ακούμε πολύ συχνά σαν δικαιολογία από τη δημοτική αρχή, ότι δεν μπορεί να τους πείσει να έρθουν στο υπνωτήριο. Στη συνέχεια ακούμε για την έλλειψη ουσιαστικής φροντίδας και για περιστατικά κλοπών στο υπνωτήριο του δήμου, που αποθαρρύνει τους έχοντες ανάγκη να προσφεύγουν σε αυτό. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα», σημείωσε ο κ. Πέγκας.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η πρώην πρόεδρος των Κέντρων Πρόληψης για τις εξαρτήσεις «ΣΕΙΡΙΟΣ» του δήμου Θεσσαλονίκης, Σμάρω Γιαννακοπούλου, η οποία σημείωσε ότι τα περιστατικά που αφορούν στις εξαρτήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά. «Πλέον έχουν ενταχθεί το διαδίκτυο, το σεξ, το φαγητό και ο τζόγος, εκτός από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Είναι σημαντικό οι δήμοι να συνεργάζονται με τους φορείς που ασχολούνται με τις εξαρτήσεις. Επί διοίκησης Μπουτάρη, δημιουργήσαμε μία ομάδα εργασίας, ένα δίκτυο και ξεκινήσαμε επαφές για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Με τη νυν διοίκηση του δήμου, όλο αυτό το έργο εξαϋλώθηκε, είναι σαν μην υπήρξε τίποτα», είπε.

Αμέσως μετά, η συζήτηση συνεχίστηκε με τον υπεύθυνο του προγράμματος ΑΡΓΩ και κλινικό ψυχολόγο, Στέλιο Γκιουζέπα. «Ελπίζω η περίοδος συνεργασίας τον φορέων με την δημοτική αρχή να επανέλθει. Η εξάρτηση έχει πολλαπλές εκφάνσεις. Είναι ένας νέος κόσμος που χρειάζεται νέα οπτική και νέες υπηρεσίες για να μπορέσει να υποδεχτεί τον κόσμο που δύσκολα μας προσεγγίζει. Χρειάζεται η φροντίδα και η πρόνοια του δήμου. Ευελπιστώ η δική σας αρχή να το δει διαφορετικά. Η προσφορά όλων των υπηρεσιών αποτελεί κοινωνικό πολιτισμό».

Έπειτα, στο βήμα βρέθηκε ο υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, Αντώνης Ραφτόπουλος. Ο ίδιος έκανε λόγο για μία μεγάλη απομόνωση που υπήρξε στους φορείς τα προηγούμενα τρία χρόνια. «Έχουμε ανάγκη να μάθουμε πώς είναι η χρήση, η εξάρτηση και να αναπροσαρμόσουμε τη στάση μας και τη στρατηγική απεξάρτησης. Η συνεργασία με τον δήμο θα έπρεπε να θεωρούνταν αυτονόητη. Είναι υποχρέωση προς τους συνδημότες μας αλλά και προς τους ανθρώπους που θέλουν βοήθεια. Έχουμε ανάγκη τη σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση».

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων, ακολούθησε διάλογος με το κοινό που συμμετείχε στην ανοιχτή συζήτηση για την Κοινωνική Πολιτική, που διοργάνωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πεγκας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top