Στ. Κουτσοχήνας: Τεράστιος όγκος δικαστικών υποθέσεων έχει συσσωρευτεί (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στ. Κουτσοχήνας: Τεράστιος όγκος δικαστικών υποθέσεων έχει συσσωρευτεί (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κλάδος τα οποία και οδήγησαν σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Κουτσοχήνας, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Μαρία Σαμολαδά και την εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα» στον Real FM 107,1.

«Πρόκειται απλά για μια δράση που έχει αποφασιστεί από την ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων προκειμένου να καταστεί όσο είναι δυνατόν σαφές, τι συμβαίνει με τη λειτουργία της δικαιοσύνης όλο αυτό το διάστημα. Προφανώς η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί ότι διάγουμε μια εξαιρετική κατάσταση, μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με την πανδημία και πρέπει να προστατευτεί πρωτίστως το ύψιστο αγαθό της υγείας. Ωστόσο, θεωρούμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε αναδείξει με όσες δυνάμεις έχουμε, το γεγονός ότι η λειτουργία της δικαιοσύνης θα πρέπει να συνεχίζεται κατά το μέτρο του δυνατού, με δεδομένο ότι πρόκειται για μία από τις τρεις βασικές λειτουργίες ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι και προτάσεις που έχουμε καταθέσει και που έχουν δοκιμαστεί και στο παρελθόν. Για παράδειγμα μετά το πρώτο lockdown, τα δικαστήρια λειτούργησαν με την καθιέρωση συγκεκριμένων λειτουργιών με χρονικό καταμερισμό των υποθέσεων προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ενώ σε κάθε περίπτωση, οι πολυπρόσωπες δίκες αναβάλλονταν» ανέφερε αρχικά ο κ. Κουτσοχήνας.

Και πρόσθεσε ότι «αυτό που έχουμε σήμερα και αυτό για το οποίο διαμαρτυρόμαστε, είναι ότι με τις ΚΥΑ που εκδίδονται κάθε Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο των οποίων έχει ενταχθεί και η λειτουργία των δικαστηρίων, δημιουργείται μια προβληματική κατάσταση ως προς το τι ισχύει σε κάθε δικαστήριο, με τις λεγόμενες τοπικές δικονομίες. Ανάλογα δηλαδή με το αν μια Περιφερειακή Ενότητα είναι στο «βαθύ κόκκινο» ή όχι, διαθέτει διαφορετική ρύθμιση για τα δικαστήρια που λειτουργούν. Για παράδειγμα μπορεί ένα δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη να διεξάγεται κανονικά, ενώ στην Κατερίνη να μη διεξάγεται. Υπάρχει λοιπόν ένας δικονομικός κίνδυνος για να δημιουργηθούν προβλήματα και να χαθούν δικαιώματα.

Ζητάμε λοιπόν, η λειτουργία των δικαστηρίων να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, αλλά να υπάρχει και δικονομική ασφάλεια στη λειτουργία των δικαστηρίων. Επίσης δεν θέλουμε να υπάρχουν αιφνιδιασμοί. Ξέρετε οι συνάδερφοί μας προσπαθούν να προετοιμαστούν. Μια δίκη, απαιτεί μελέτη, απαιτεί συγκέντρωση εγγράφων απαιτεί πράγματα τα οποία ένας δικηγόρος πρέπει να γνωρίζει εγκαίρως αν θα τα κάνει ή όχι. Αυτή η κατάσταση που υπάρχει περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μια κατάσταση δύσκολη που έρχεται να προστεθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος.

Τέλος, η διαμαρτυρία μας αφορά και το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε η απαραίτητη οικονομική στήριξη του κλάδου. Δεν ήταν καν αντίστοιχη με αυτούς που υπήρξε σε άλλους κλάδους και δεν μιλάω μόνο για το ζήτημα της καταβολής κάποιου επιδόματος αλλά για την ανάγκη αναστολής της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης δεν είναι δυνατόν με κλειστά δικαστήρια, να καταβάλουμε το τέλος επιτηδεύματος που αντιστοιχεί σε 650 ευρώ το χρόνο».

Σε ερώτηση για το αν οι δικηγόροι καταβάλουν τα ενοίκια των γραφείων τους, ο κ. Κουτσοχήνας απάντησε πως «παλιότερα είχαμε κάποιες ρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι απαλλαγές. Οφείλαμε να καταβάλουμε το 60% του ενοικίου», ενώ για τις αναβολές των δικών που υπάρχουν πρόσθεσε ότι «είναι δεδομένο ότι οι περισσότερες δίκες πηγαίνουν πίσω και έρχονται να προστεθούν σε έναν ήδη μεγάλο όγκο υποθέσεων που έχει συσσωρευτεί από το παρελθόν. Εδώ και δύο εβδομάδες, έχουν ανοίξει και λειτουργούν κάποιες από αυτές που ονομάζουμε ειδικές διαδικασίες, όπως είναι η εκδίκαση υπόθεσης που αφορά διατροφή ή ανακοπές κατά της εκτέλεσης, ωστόσο δεν είναι ικανές για να καλύψουν το σύνολο των σχετικών αναγκών. Υπάρχουν πολλές επείγουσες υποθέσεις που δεν συζητούνται».

Ακούστε όλα όσα είπε ο Στάθης Κουτσοχήνας στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ