Στη Λέσβο ο διεθνής διαγωνισμός ελαιόλαδου Athena

Στη Λέσβο ο διεθνής διαγωνισμός ελαιόλαδου Athena

Στην τρίτη πιο σημαντική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας – μετά την Κρήτη και την Πελοπόννησο- τη Λέσβο, θα διεξαχθεί ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου ATHENA. Το νησί επιλέχθηκε λόγω της μακράς παράδοσης παραγωγής ελαιολάδου όπου με περισσότερα από 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου της χώρας.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Με στόχο την ανάδειξη των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας και των γηγενών ποικιλιών ελιάς, θα διεξαχθεί στη Λέσβο κατά το χρονικό διάστημα 10 – 12 Μαΐου 2021, ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου ATHENA.

Παρά τις αβεβαιότητες που φέρνει η πανδημία, και σε αντίθεση με την επιλογή άλλων διεθνών διαγωνισμών, ο ATHENA 2021 θα πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία κριτών, και όχι εικονικά και εξ αποστάσεως, με τη βοήθεια υπολογιστών.

«Ακριβώς όπως οι δρομείς ονειρεύονται να συμμετάσχουν στον κλασικό μαραθώνιο ή  σπουδαίοι ηθοποιοί να παίξουν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, έτσι ελαιοπαραγωγοί απ’ όλη την υφήλιο σαγηνεύονται με την ιδέα να αξιολογηθούν τα ελαιόλαδά τους στη χώρα που γέννησε το ελαιόλαδο και τον πολιτισμό του», δηλώνει η διευθύντρια του ΑΤΗΕΝΑ Μαρία Κατσούλη.

Διεθνής διαγωνισμός

Ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου ATHENA θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή στη Δυτική Λέσβο και έχει  ανακαινιστεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Τη διεθνή κριτική επιτροπή των 25 ατόμων αποτελούν εμπειρογνώμονες από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Κροατία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ισραήλ, το Μαρόκο, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τυνησία και την Τουρκία. Οι γευσιγνώστες αναμένεται να αξιολογήσουν πάνω από 500 δείγματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου απ΄ όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός ATHENA κάθε χρόνο οργανώνεται σε μία διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας.

Το νησί της Λέσβου, το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, επιλέχθηκε λόγω της μακράς παράδοσης παραγωγής ελαιολάδου. Με περισσότερα από 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου της χώρας. Τα ελαιόλαδά του, από τις τοπικές ποικιλίες Κολοβή και Aδραμυτινή, θεωρούνται ανάμεσα στα καλύτερα της χώρας.

Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης

Η Λέσβος, τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας – μετά την Κρήτη και την Εύβοια χαρακτηρίζεται,  μεταξύ άλλων, ως «το νησί με τους κόλπους των ελαιώνων», επειδή είναι γνωστό για την πλούσια χλωρίδα του, συμπεριλαμβανομένων και των ελαιώνων, που καλύπτουν το ¼ της συνολικής έκτασής του. Το γεμάτο ζωή οικοσύστημά της, το κλίμα και η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της, συνεισφέρουν σημαντικά στη δημιουργία ενός μοναδικού και ιδιαίτερου στη γεύση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Ας μην ξεχνάμε ότι το ελαιόλαδο της Λέσβου φέρει τη νομοθετική ένδειξη ΠΓΕ Λέσβος.

Ο ελαιώνας της Λέσβου είναι μεικτός’ τον συναπαρτίζουν δύο βασικές, μεσόκαρπες ποικιλίες, η Κολοβή και η Αδραμυτινή. Η Κολοβή είναι γνωστή και ως Μυτιλινιά ή Βαλανολιά (λόγω του σχήματος του καρπού που μοιάζει με βελανίδι) ενώ η Αδραμυτινή ή Αϊβαλιώτικη προέρχεται από τα παράλια της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα από την περιοχή του Αϊβαλί. Η γηγενής ποικιλία Κολοβή, η οποία δεν καλλιεργείται πουθενά αλλού στην Ελλάδα, αντιστοιχεί στο 80% της ελαιοκαλλιέργειας και συναντάται κυρίως στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού ως μονοκαλλιέργεια. Αντίστοιχα, η Αδραμυτινή (περίπου το 15%) εντοπίζεται κυρίως στη περιοχή της Μυτιλήνης και στο βόρειο και βορειανατολικό τμήμα του νησιού, ατενίζοντας τον Αδραμυτινό κόλπο. Διάσπαρτα στο νησί, σε μικρά ποσοστά καλλιεργούνται και οι ποικιλίες Θρούμπα ή Θασίτικη και Αγριελιά.

Γευστικά, το ελαιόλαδο της Λέσβου ξεχωρίζει για το έντονο φρουτώδες του σε μύτη και στόμα, που έρχεται σε απόλυτη γευστική ισορροπία με την διακριτική παρουσία του πικρού και την τονισμένη γεύση του πικάντικου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ