Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός

Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός

Η εμβάθυνση της διμερούς και της περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρική βρέθηκε στο μενού του δείπνου που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για επιλεγμένους ηγέτες της ΕΕ –συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα πρωθυπουργού- και αφρικανικών χωρών.

Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν το ενεργό ενδιαφέρον της Ελλάδος για την Αφρική, υπενθυμίζοντας τη σημαντική συνδρομή της χώρας μας μέσω της ενεργοποίησης της «διπλωματίας των εμβολίων», καθώς έχουν ήδη δωρηθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο δόσεις κατά της πανδημίας του κορονοϊού σε χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, όπως η Κένυα και η Ρουάντα.

Στο δείπνο, που διοργάνωσε ο Σαρλ Μισέλ, είχαν επίσης προσκληθεί οι πρωθυπουργοί Βελγίου και Ιρλανδίας, ο καγκελάριος της Αυστρίας και ο ύπατος εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ, καθώς και οι ηγέτες της Αγκόλας, της Γκάνας, της Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό, της Μπουρκίνα Φάσο, της Σενεγάλης, της Τανζανίας και του Τόγκο.

Ο πρωθυπουργός έφθασε στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 76ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην οποία θα μιλήσει το βράδυ της Παρασκευής (ο προγραμματισμός είναι για τις 16:15 τοπική ώρα).

Κυρίαρχη στο σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 14:10 τοπική ώρα.

Το πρωί και συγκεκριμένα στις 8 τοπική ώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg. Στις 10 θα έχει συνάντηση με επικεφαλής εβραϊκών οργανώσεων, ενώ στις 10:35, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του American Jewish Committee, Ντέιβιντ Χάρις. Στις 12:15 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας και αμέσως μετά, στις 13:00 με την πρόεδρο της AIPAC, Μπέτσι Κορν.

Απόψε το βράδυ και συγκεκριμένα στις 20:00 τοπική ώρα θα παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμμετοχή ομογενειακών οργανώσεων.

Η Κομισιόν έτοιμη να στηρίξει μέτρα κατά της αύξησης τιμών στην ενέργεια

Το βλέμμα στη λήψη προσωρινών μέτρων από τις χώρες μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού, έχει ήδη στρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας και Μεταφορών στη Σλοβενία, πως υπάρχουν εργαλεία στα οποία μπορούν να προσφύγουν οι χώρες.

Ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ, την άμεση στήριξη των φτωχότερων ή τη στοχευμένη και προσωρινή βοήθεια για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Εξήγησε πως οι χώρες μέλη ζήτησαν ξεκάθαρη κατεύθυνση όσον αφορά το είδος των προσωρινών μέτρων που μπορούν να υιοθετήσουν για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, σεβόμενες πάντοτε τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Τόνισε επίσης πως αναδεικνύεται η ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εξάρτησή μας από τα ξένα ορυκτά καύσιμα, το συντομότερο δυνατόν.

Κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα σε παιδιά και εφήβους

Σε ποσοστό 24% επί του συνόλου των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ανέρχονται οι διαγνώσεις σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου.

Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εμφανίζει αύξηση 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και με βάση τον συνολικό αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα.

Την εξέλιξη των κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18 ετών έδωσε ο ΕΟΔΥ, τονίζοντας ότι από τα επιδημιολογικά δεδομένα του καλοκαιριού γνωρίζουμε ότι η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυξημένη στις νεαρές ηλικίες, οι οποίες σε σημαντικό ποσοστό δεν είναι εμβολιασμένες, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των σχολείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, σε περίοδο δηλαδή που τα σχολεία ήταν κλειστά, ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα, κατά μέσο όρο, σε 522 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε.

Αντίστοιχα, το ποσοστό επί των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10.1% το τρίμηνο μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου, σε 24.2% σήμερα.

Ωστόσο, φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, πως ο μέσος όρος κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 4-18 ετών ήταν υψηλότερος στις αρχές Αυγούστου σε σύγκριση με την εικόνα που καταγράφεται σήμερα.

Από τον ΕΟΔΥ σημειώνεται επίσης ότι κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων δεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών, σε συνέχεια διεξαγωγής του πρώτου και του δεύτερου self test που προβλέπονται από το πρωτόκολλο.

Συγκεκριμένα, ενώ σε συνέχεια της διεξαγωγής του πρώτου self test, τη Δευτέρα 13/9 και την Τρίτη 14/9, εντοπίστηκαν συνολικά 1.178 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών, σε συνέχεια της διεξαγωγής του δεύτερου self test, την Πέμπτη 16/9 και την Παρασκευή 17/9 εντοπίστηκαν συνολικά 1.137 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών.

Επίσης, σημειώνεται ότι η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη και αναλύονται οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η αύξηση αυτή.

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2021

Ολοκληρώθηκε χθες η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2021. Οι 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες μπορούν να εισέλθουν στο myAADE και να δουν το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα.

Το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρωθεί ανέρχεται σε λίγο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Η εξόφληση του Φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις. Η πρώτη μπορεί να πληρωθεί μαζί με την δεύτερη στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιβάρυνση, ενώ η τελευταία είναι προγραμματισμένη να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Διαφορές στο εκκαθαριστικό τους θα δουν μόνο εκείνοι που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών. Έτσι, ανάλογα με το αν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφάνειες, θα δουν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο ή μειωμένο.

Υπάρχει βέβαια και μία μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό και έχει να κάνει με τα εισοδήματα του 2020. Ο αριθμός των εν λόγω φορολογουμένων υπολογίζεται σε πάνω από 1,3 εκατ. και γι’ αυτούς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top