Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει εγκαταστάσεις της Pfizer

Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει εγκαταστάσεις της Pfizer

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 11.00, θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια, με την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός θα κάνει την γ΄ δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

120.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί ήδη με την τρίτη δόση

Ξεπεράστηκαν χθες οι 12.420.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6,5 εκ. πολίτες, δηλαδή το 62% του γενικού πληθυσμού και 71,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,3% του γενικού πληθυσμού και 79,9% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.250.000 πολίτες, δηλαδή το 59,5% του γενικού πληθυσμού και 69% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 63,2% του γενικού πληθυσμού και 74,35 του ενήλικου πληθυσμού. Τις τελευταίες 10 μέρες, 50.500 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 120.000 πολίτες και άλλοι 50.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους. Για το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού, έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 12.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 10.000 πολίτες.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς και τα πολυιατρεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2765 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 890 στα ιατρεία και 1875 εμβολιασμοί κατ’ οίκον. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης, ότι σήμερα, Τρίτη (12/10), κινητά συνεργεία θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά του Κιλκίς, της Πιερίας και της Ξάνθης για εμβολιασμό κατοίκων. Την Τετάρτη θα βρίσκονται σε Δράμα και Πέλλα και την Πέμπτη σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.

Πλημμύρες στην Εύβοια

Από το τέλος Αυγούστου μέχρι σήμερα , υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, έγιναν συντονισμένες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αυτοδιοίκηση. Έχουν απομακρυνθεί καμένοι κορμοί, έχουν συγκροτηθεί κορμοπλέγματα, έχουν ολοκληρωθεί μελέτες, ξεκίνησαν -και βρίσκονται σε εξέλιξη- δράσεις αποκατάστασης και αντιπλημμυρικά έργα. Στα έργα συμμετέχουν 700 δασεργάτες από 16 Δασικούς Συνεταιρισμούς.

Σε χρόνο ρεκόρ, έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της αναγνωριστικής μελέτης για ολόκληρη την καμένη περιοχή, για τον προσδιορισμό και την ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.

Ολοκληρώθηκε επίσης η υλοτομία της παρόδιας βλάστησης. Τα κομμένα δένδρα δίνονται δωρεάν στους μόνιμους κατοίκους για την κάλυψη των ατομικών αναγκών θέρμανσης.

Μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου είχαν ολοκληρωθεί από τα Δασαρχεία και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών έργων για εκτάσεις που υπάγονται στο Δασαρχείο Λίμνης, ενώ έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί τρεις μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών για περιοχές που υπάγονται στο Δασαρχείο Ιστιαίας.

Στις 9 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκαν πιστώσεις ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τα δύο εν λόγω Δασαρχεία, ενώ μέσω του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης» εξασφαλίστηκαν κονδύλια άνω των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε τρεις κρίσιμες υδρολογικές λεκάνες της περιοχής.

Στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας εργάζονται συνολικά 16 Δασικοί Συνεταιρισμοί από διαφορετικές περιοχές της χώρας, με περισσότερους από 700 δασεργάτες για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και προστασίας.

Η εκπόνηση μελετών για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα συνεχίζεται, με βάση την ιεράρχηση των περιοχών σύμφωνα με την αναγνωριστική μελέτη. Πρόκειται ωστόσο για εγχείρημα που απαιτεί χρόνο, κάτι που αποδεικνύεται από την εμπειρία των τελευταίων ετών, όπως υπογράμμισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ενδεικτικό είναι πως τα έργα μετά την πυρκαγιά στον Υμηττό το καλοκαίρι του 2015 ξεκίνησαν το καλοκαίρι του επόμενου έτους, τα έργα στην Κινέττα άρχισαν περίπου εννέα μήνες μετά την φωτιά που ξέσπασε τον Ιούλιο του 2019, ενώ στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι μεσολάβησε σχεδόν μισός χρόνος.

Προτεραιότητα ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά ότι Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν απόλυτα συντονισμένες για να απαντήσουν με τρόπο μεθοδικό, οργανωμένο και πάντα συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τη νέα πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του στενού συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και τις τελευταίες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η συνολική και συμφωνημένη επίλυση του Κυπριακού με λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, όπως προβλέπουν οι σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Υπογράμμισε ακόμη ότι μοναδική βάση λύσης του Κυπριακού αποτελούν οι δεσμευτικές για όλους αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται απρόσκοπτα σε ολόκληρη την επανενωμένη Κύπρο.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πολιτική δικαιοσύνη

Με τις ψήφους της ΝΔ έγινε δεκτό στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πολιτική δικαιοσύνη.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αντίστοιχη στάση τήρησαν και στο άρθρο για την εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στον Αρειο Πάγο.

Η εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στην πολιτική δικαιοσύνη είναι κεντρική πολιτική επιλογή, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός επισήμανε ότι, δέκα χρόνια μετά την εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στη διοικητική δικαιοσύνη, μιλάμε για έναν απολύτως επιτυχημένο θεσμό, αν και όταν θεσπίστηκε είχε προκαλέσει αντιδράσεις, όπως σήμερα προκαλεί αντιδράσεις η εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στην πολιτική δικαιοσύνη.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στη Δικαιοσύνη, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι πολλές παθογένειες και κυρίως θα εκπέμψει ένα σταθερό μήνυμα προς την κοινωνία και τους πολίτες ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς από τη λειτουργία της Δικαιοσύνης» είπε ο Κώστας Τσιάρας.

Όπως επισημαίνουν πηγές, αποτελεί μία μείζονος σημασίας μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης, καθότι επιλύονται ζητήματα που εκ της φύσης τους προκαλούν σημαντικό αριθμό δικών. Επιταχύνεται παράλληλα η απονομή της δικαιοσύνης και αποφεύγεται η διαιώνιση των δικών ενώπιον των δικαστηρίων ουσίας, με δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες. Επίσης, ενισχύεται η ασφάλεια δικαίου και αποφεύγεται ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων.

Στεγαστικό επίδομα και στους καταρτιζόμενους των Δημοσίων ΙΕΚ

Με νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στη Βουλή, επεκτείνεται η χορήγηση ετήσιου στεγαστικού επιδόματος 1.000 ευρώ στους καταρτιζόμενους των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Θα δίνεται όπως χορηγείται μέχρι σήμερα για φοιτητές ΑΕΙ, με κριτήρια όπως ο τόπος μόνιμης κατοικίας και φοίτησης, το εισόδημα και η περιουσιακή κατάσταση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ