Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα ο πρωθυπουργός

Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα ο πρωθυπουργός

Στη Σλοβενία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της χώρας, Γιάνετς Γιάνζα και τον Πρόεδρο Μπόρουτ Πάχορ, ενώ θα συμμετάσχει μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στο πλαίσιο του Bled Strategic Forum 2021.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου το απόγευμα θα έχει συναντήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και με αρμόδιους για τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη συμπρωτεύουσα.

Ανασχηματισμός «ανοιχτών μετώπων» και υπαναχώρηση Αποστολάκη

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πρόκειται για ανασχηματισμό των «ανοιχτών μετώπων», προωθητικό και όχι τιμωρητικό που αξιοποιεί την εμπειρία της τελευταίας διετίας συνολικά. Τονίζουν ότι ο ανασχηματισμός αυτός έρχεται να δώσει νέα πνοή σε κρίσιμους τομείς που βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο της επικαιρότητας επί δύο χρόνια και είναι προσανατολισμένος στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου. «Δεν προκαλεί ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου, που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές, την απορρόφηση πόρων. Δείχνει την προσήλωση και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «οι αλλαγές αποτυπώνουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα απολύτως θετικό έργο την τελευταία διετία. Γι’ αυτό και ο βασικός κορμός της δεν αλλάζει. Δεν γίνονται αλλαγές για τις αλλαγές ούτε για επικοινωνιακούς λόγους. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει και στο παρελθόν, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ότι οι κινήσεις του είναι καλά ζυγισμένες, σωστά προσανατολισμένες και πάντοτε σε συνάφεια με τις βασικές αρχές της διακυβέρνησής του. Με τον ανασχηματισμό αξιοποιούνται πρόσωπα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, με σημαντική εμπειρία και προσφορά την πρώτη γραμμή σε πεδία που προσομοιάζουν με τα κυβερνητικά καθήκοντα που τους ανατίθενται όπως η κυρία Γκάγκα. Γίνεται επίσης πιο αντιπροσωπευτική η εκπροσώπηση κρίσιμων γεωγραφικών περιοχών όπως η Εύβοια, η Δυτ. Μακεδονία, η Αχαΐα με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη».

Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «ο κ Πλεύρης γνωρίζει τον τομέα της υγείας και οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, οι συνολικές παρεμβάσεις του, αλλά και η επαγγελματική του εμπειρία αποτελούν εχέγγυα για την δυνατότητα του να ανταποκριθεί με επιτυχία στον τομέα της υγείας. Σημαντική είναι η προσθήκη της κας Ασημίνας Γκάγκα προέδρου του ΚΕΣΥ γιατρού που βρέθηκε αυτά τα 2 χρόνια στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας Η επιστροφή του κ Θεοδωρικάκου στο κυβερνητικό σχήμα δείχνει, ανάμεσα στα άλλα, ότι όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του σε συνδυασμό με την διάρθρωση και τη δομή του Υπουργείου δημιουργούν την ικανή συνθήκη για να ανταποκριθεί το Υπουργείο στο κρίσιμο και πολύπλευρο ρόλο του».

Γιατί επελέγη ο Ευάγγελος Αποστολάκης και τι αποκαλύπτει η υπαναχώρησή του

Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση Υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Νωρίτερα σε σχετική δήλωσή του ο κ. Οικονόμου είχε αναφέρει ότι «τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου και οι προτεραιότητες του νέου υπουργείου. Την Δευτέρα το βράδυ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του την οποία θεώρησε “μεγάλη τιμή”. Η συνομιλία έκλεισε με συζήτηση για το χαρακτήρα των νέων καθηκόντων. Το πρωί πριν από τον ανασχηματισμό ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα, ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος Υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του Υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο Υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας».

Εκπνοή της προθεσμίας εμβολιασμού των υγειονομικών

Ο νόμος ορίζει ως απώτατο χρονικό όριο για τον εμβολιασμό -τουλάχιστον μια δόση- του προσωπικού των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας την 1η Σεπτεμβρίου. Προβλέπει ταυτόχρονα πως όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα τεθούν σε αναστολή εργασίας μέχρι τη μέρα που θα εμβολιαστούν. Τότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν στις ίδιες θέσεις, καθώς θα έχουν αλλάξει οι ανάγκες του Ε.Σ.Υ.. Παράλληλα όσοι μπουν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, επειδή ήδη έχουν εισπράξει το μισθό για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που αντιστοιχούν στις μέρες που δεν θα εργάζονται, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. «Αυτά προβλέπει ο νόμος και ο νόμος θα εφαρμοστεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση των όποιων ζητημάτων προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές καθηκόντων θα υπάρξει ανάμεσα στα άλλα και πρόσληψη έκτακτου υγειονομικού προσωπικού. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη θα ενεργοποιηθεί σήμερα Τετάρτη.

Τι ισχύει από σήμερα για τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία

Από χθες έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο μπορούν να παραλαμβάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ από τα φαρμακεία. Το πρώτο θα έπρεπε να έχει διενεργηθεί ήδη, καθώς σήμερα αναλαμβάνουν υπηρεσία στα σχολεία ενόψει της νέας σχολικής περιόδου και το δεύτερο πριν προσέλθουν στα σχολεία την επόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου διδακτικού έτους 2021-2022, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με δική τους ευθύνη.

Συνεχίζεται η ενίσχυση των πυρόπληκτων

Η χορήγηση άμεσης ενίσχυσης στους πληγέντες από τις φωτιές ξεκίνησε και συνεχίζεται με ταχύτητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη, όπως υπογραμμίζουν πηγές. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, στην οποία οι πληγέντες δηλώνουν το αίτημά τους και παίρνουν την πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής, έναντι της επιχορήγησης επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για την οικοσκευή και για την υποβολή αίτησης για επιδότηση ενοικίου – συγκατοίκησης, καθώς και για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Χθες Τρίτη καταβλήθηκαν 2.467.410,59 ευρώ σε 630 δικαιούχου, ενώ συνολικά από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν διατεθεί 19.181.261,65 ευρώ στους πρώτους 3.737 πολίτες, που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Την ίδια στιγμή, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα που επλήγη διαμορφώνεται ένα ολιστικό πλάνο αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, το οποίο θα παρακολουθείται από την προεδρία της κυβέρνησης, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να υλοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα «e-Astypalea» για την αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά στην Αστυπάλαια

Ξεκίνησε τη Δευτέρα, 30 Αυγούστου, το πρόγραμμα «e-Astypalea» που θα κάνει την Αστυπάλαια το πρώτο πράσινο και λειτουργικά έξυπνο νησί της Μεσογείου. Μέσω της χορήγησης «οικολογικού bonus», η δράση στοχεύει στην πλήρη αντικατάσταση του στόλου των συμβατικών οχημάτων που κυκλοφορούν στο νησί με ηλεκτρικά. Το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση της αγοράς ή της μίσθωσης ηλεκτρικών οχημάτων από τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του νησιού με ταυτόχρονη απόσυρση των παλαιών οχημάτων. Η απόσυρση είναι προαιρετική με εξαίρεση τα ταξί για τα οποία είναι υποχρεωτική. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανατροπή στον Ανασχηματισμό: Δεν αποδέχεται την πρόταση ο Αποστολάκης

Θάνος Πλεύρης: Αυτός είναι ο νέος υπουργός Υγείας

Ένοπλες Δυνάμεις: «Πάγωσαν» με την απομάκρυνση Στεφανή

Αναστολή εργασίας και για ανεμβολίαστους υγειονομικούς των Ενόπλων Δυνάμεων

Γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε τον Ε. Αποστολάκη για υπουργό Πολιτικής Προστασίας

Ευάγγελος Αποστολάκης: Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Ανασχηματισμός: Ποια είναι η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης – Όλα τα ονόματα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ