Στη Βουλή σήμερα ο πρωθυπουργός

Στη Βουλή σήμερα ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10:00 θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, για την πανδημία.

Στις 12:00 ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εναρκτήρια εκδήλωση του forum «Η Ελλάδα το 2040», στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.

Έρχονται περαιτέρω παρεμβάσεις και μέτρα ελάφρυνσης

Σειρά παρεμβάσεων και μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών από το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Πέραν της στήριξης των πληγεισών από την κακοκαιρία Μπάλλος περιοχών, ο κ. Οικονόμου μίλησε για τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις, τον διπλασιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023, αλλά και «όσο τα πράγματα πάνε καλά» την προοπτική για περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου.

Γίνονται πραγματικότητα στόχοι δεκαετιών

Εκτενή αναφορά στις διπλωματικές επιτυχίες της κυβέρνησης έκανε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επισημαίνοντας ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο, έχουμε υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με τα Εμιράτα και με τη Γαλλία και διευρύναμε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, στην οποία για πρώτη φορά αποτυπώνονται πράγματα όχι με καθαρά μηνύματα στην Τουρκία, αλλά με «καμπάνες», ουσιαστικές απαντήσεις στο casus belli. Αναγνωρίζουν για πρώτη φορά γραπτώς οι ΗΠΑ τα δικαιώματά μας στη θάλασσα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα», τόνισε. «Προσθέστε σ’ αυτό και την πολύ πετυχημένη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση γεωπολιτική και ενεργειακή.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι «η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί πάρα πολύ. Και το αποτύπωμά της το διπλωματικό, το κύρος αλλά και η αποτρεπτική της δυνατότητα με βάση τις συμμαχίες της, τις συμφωνίες της, έχει ενισχυθεί πάρα πολύ και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που της προκαλεί εκνευρισμό. Από την άλλη πλευρά, εμείς στεκόμαστε με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα, με την αποτρεπτική μας δύναμη και ισχύ ενισχυμένη. Σας είπε μέσα σε δύο χρόνια γίνανε στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής όσα δεν έχουν γίνει τα τελευταία σαράντα χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στον Έβρο, που όπως είπε, είναι και ενεργειακό κέντρο και αποτελεί την πύλη για την Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, «οι ΗΠΑ παρακάμπτουν τα στενά και επιλέγουν τη χώρα μας. Και έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό λόγω της χρονικής συγκυρίας στην οποία γίνεται καθώς οι Αμερικάνοι έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους από την Ευρώπη. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία λένε στην Ευρώπη ότι επιλέγουν την Ελλάδα. Αυτό το μήνυμα είναι ένα μήνυμα τεράστιας σημασίας», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Οι ΗΠΑ με την Ελλάδα συνομολογούν πλέον πράγματα τα οποία είναι εγγυήσεις πολύ πάνω απ’ αυτές που μας έδινε η παρουσία μας στο ΝΑΤΟ μαζί με μία χώρα η οποία μας απειλούσε γιατί είναι και μία ιδιαιτερότητα του ΝΑΤΟ. Να είναι σίγουρος ο κόσμος ότι όλες αυτές οι πολιτικές που αλληλοσυμπληρώνονται δημιουργούν για πρώτη φορά ένα φοβερά αναβαθμισμένο πλαίσιο επιρροής, προστασίας, ασφάλειας για τη χώρα και τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν επίσης ότι είναι προφανές πως κάθε μια από τις συμφωνίες αυτές έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία. Εξίσου βέβαιο είναι ότι αλληλοσυμπληρώνονται και παράγουν μια κοινή συνισταμένη, μια αλληλοτροφοδοτούμενη δυναμική, που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα και σε βάθος χρόνου. Δημιουργούν ένα ενιαίο πλέγμα που αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητά της, θωρακίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη σχέση της με το Ισραήλ αλλά και τη Σαουδική Αραβία, και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με δύο λόγια, η κυβέρνηση διευρύνει και ενισχύει ένα ευρύ πλέγμα συμμαχιών ιστορικής σημασίας και στρατηγικού βάθους, με συμφωνίες οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται, δίνουν έναυσμα για αλλαγές στο μέτωπο της ευρωπαϊκής άμυνας, και μεγαλώνουν την ούτως ή άλλως σημαντική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, υπογραμμίζουν.

Συνεργασία με ΗΠΑ και σε θέματα Πολιτικής Προστασίας

Για πρώτη φορά στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ περιλαμβάνεται η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, με έμφαση στην πρόληψη, την ετοιμότητα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της πυροπροστασίας, τονίζουν ακόμη κυβερνητικές πηγές.

Προσθέτουν πως με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται η σημασία της διεθνούς συνεργασίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ενώ η χώρα αποκτά έναν σημαντικό στρατηγικό εταίρο με τεχνογνωσία αιχμής στα θέματα αυτά. Από ελληνικής πλευράς, υπογραμμίστηκε η σημασία μακροπρόθεσμων προγραμμάτων συνεργασίας για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, με έμφαση σε δράσεις αντιδιαβρωτικής προστασίας και αναδάσωσης. Ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ θα παράσχει τεχνογνωσία σχετικά με την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές, ενώ θα γίνουν επαφές για την υλοποίηση σχεδίου που θα αφορά την εκπαίδευση.

Πληρωμές 90,3 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας σε 141.000 δικαιούχους

H πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό των πληρωμών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την επόμενη εβδομάδα. Συνολικά για την εβδομάδα 18-22 Οκτωβρίου θα καταβληθούν περί τα 90,3 εκατ. ευρώ σε 141.000 δικαιούχους από το υπουργείο, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:

1.Από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την Τρίτη 19 Οκτωβρίου θα γίνουν οι ακόλουθες πληρωμές:

– 7,9 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 37.297 εργαζομένους ενταγμένους στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας για τον μήνα Σεπτέμβριο

– 19,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 35.380 δικαιούχους για άδειες ειδικού σκοπού

2. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 18-22 Οκτωβρίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

– 13,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 24.500 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

– 15,1 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 550 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

– 10.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 20 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης

3. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

– 15 εκατ. ευρώ σε 38.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

– 19 εκατ. ευρώ σε 4.500 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

– 600.000 ευρώ σε 700 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Σημειώνεται ότι για την ερχόμενη εβδομάδα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΑ.

Κλειστά σήμερα τα σχολεία στην Κοζάνη – Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Κοζάνη, Χαραυγή και ΖΕΠ, εξαιτίας προβλήματος που προέκυψε στο κεντρικό σύστημα τηλεθέρμανσης. Στα Γυμνάσια και Λύκεια τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης:

«Με απόφαση του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, κλειστές θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Γυμνάσια και Λύκεια) στην πόλη της Κοζάνης, την Κοινότητα Χαραυγής και τη ΖΕΠ, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021.

Η απόφαση ελήφθη λόγω βλάβης που προέκυψε στον κεντρικό αγωγό τηλεθέρμανσης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα θέρμανσης των σχολικών μονάδων, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μετάδοσης του κορωνοϊού (ανοιχτά παράθυρα) που πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ