Στην 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 09:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Στις 11:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου.

Στις 13:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια οι ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Στις 19:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Την επαναβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, αναμένεται να σηματοδοτήσει η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Χίλτον, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Συμπληρώνουν πως επαναβεβαιώνεται εξίσου και η δυναμική συνεργασίας σε σειρά από τομείς με βασικό τον τομέα της ενέργειας – όπως έδειξε ήδη το διμερές Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να συζητήσουν για σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, τη Συρία και τον Λίβανο. Οι τρεις ηγέτες αναμένεται ακόμη να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Παρουσία των τριών ηγετών αναμένεται ακόμη να υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Μοχάμεντ Σάκερ υπέγραψαν Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου Ελλάδας, μια συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, η οποία επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Αθήνας-Καΐρου. Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, για ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας. Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, πραγματοποιείται στο Χίλτον επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών.

Η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν».

«Όσο για τη δημόσια υγεία, αρκεί να ακουστεί μία πρόσφατη εκτίμηση των επιστημόνων. Αν οι ενήλικοι άνω των 60 είχαν εμβολιαστεί στο 95% αντί του 80% που δυστυχώς είναι σήμερα, οι διασωληνωμένοι αντί για 360 θα ήταν λίγο παραπάνω από 50» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, αναφερόμενος σε στοιχεία από την πανδημία. «Το ίδιο ισχύει και για συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Χάσαμε τρεις συμπολίτες μας ανεμβολίαστους 28, 30 και 39 ετών. Τι άλλο πρέπει να πούμε για να πείσουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και επιβεβλημένο» είπε και συμπλήρωσε: «Η ίδια η ζωή δείχνει ξεκάθαρα, ποιοι και πού κινδυνεύουν. Όσο πιο πολλοί είναι οι εμβολιασμένοι σε μια περιοχή, τόσο λιγότερες οι νοσηλείες και οι απώλειες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχει και περισσότερους αρρώστους και θανάτους. «Η Κρήτη κατάφερε και κάλυψε το χαμένο έδαφος» είπε και συμπλήρωσε «Τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές. Χρέος όλων μας να πείσουμε όσους διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα για το καλό τους και για το καλό των γύρω τους.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης πως σύμφωνα με «όλα τα νοσοκομεία της χώρας όσοι νοσούν βαριά, δυστυχώς διασωληνώνονται, πολλοί από αυτούς καταλήγουν, είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι. Η πραγματικότητα για την οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, είναι ότι η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο. Οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν από 13 έως 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους» σημείωσε.

Και συμπλήρωσε: «Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή. Έχουν γίνει παραπάνω από 6,6 δισ. δόσεις σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα οι βλαβερές συνέπειες του covid συνοδεύουν τον ασθενή για πολλά χρόνια ακόμα».

Μ. Θεοδωρίδου: Τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες

«Η ανθρωπότητα θα είναι κατά πολύ περισσότερο ευγνώμων στα εμβόλια mRNA κατά του κορονοϊού όταν η πανδημία θα έχει τελειώσει, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής της έρευνας για τα εμβόλια αυτά», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου προσθέτοντας ότι η συμβολή αυτών των εμβολίων δεν θα είναι σημαντική μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου, όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι ερευνητές.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη τόσο στο εμβόλιο του κορονοϊού όσο και στο εμβόλιο της γρίπης μίλησε για όσους έχουν ήδη νοσήσει, για τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζουν τα παιδιά και οι ψυχικά πάσχοντες αλλά και τα νεώτερα που αφορούν τις εγκρίσεις για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Johnson and Johnson.

Όπως είπε, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γνωμοδότησε θετικά για δεύτερη δόση μετά την πάροδο δύο μηνών από την πρώτη δόση του εμβολίου Johnson and Johnson για τα άτομα άνω των 18 ετών. Όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, το μονοδοσικό αρχικά εμβόλιο της Johnson and Johnson είχε χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από τα mRNA εμβόλια η οποία έφθανε το 70%. Με τη χορήγηση και δεύτερης δόσης από το ίδιο εμβόλιο η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 90%, τόνισε και είπε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή έγκρισης κι από τους υπόλοιπους οργανισμούς. Όπως συμπλήρωσε, η μία δόση με αυτό το εμβόλιο είχε κριθεί από την αρχή ανεπαρκής από πολλούς ανοσολόγους που υποστήριζαν ότι θα χρειαζόταν κι επαναληπτικός εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο. «Η δεύτερη δόση στο Johnson and Johnson θα έχει τον χαρακτήρα της τρίτης δόσης που γίνεται για τα mRNA εμβόλια», κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια, επικαλούμενη και έρευνα στο διεθνές περιοδικό The Lancet, τόνισε ότι ο κορονοϊός που μολύνει τα παιδιά παραμένει ζωντανός στον οργανισμό τους και έχουν ιικό φορτίο υψηλό, ανεξάρτητα από το αν νοσούν ασυμπτωματικά ή είναι στο νοσοκομείο. Καλό είναι να θυμόμαστε, όπως είπε, ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, παρότι το ιικό τους φορτίο δεν είναι μεγαλύτερο αλλά ούτε και υποδεέστερο από αυτό τον ενηλίκων. Όπως εξήγησε, τα παιδιά που μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού θα πρέπει να το κάνουν και όσα έχουν ένδειξη καλό θα ήταν να εμβολιαστούν και για τη γρίπη. «Πρόκειται για παιδιά με ιδιαίτερα προβλήματα και χρόνια νοσήματα αλλά και παιδιά που έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα όπως νεογνά, ηλικιωμένους ή ανθρώπους με χρόνια σοβαρά νοσήματα», είπε η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι δεν υπάρχει γενική σύσταση για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών για τη γρίπη.

Συμμετοχή της Ελλάδας στις «Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού» του ΔΝΤ

Ως ένα ακόμα βήμα προς την περαιτέρω τόνωση της αξιοπιστίας, ισχυροποίηση του κύρους και ενίσχυση της εμπιστοσύνης εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας την κύρωση από τη Βουλή, της απόφασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχετικά με τις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού (New Arrangements to Borrow – NAB).

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, κατά την επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι διευθετήσεις αυτές θεσπίστηκαν – για πρώτη φορά – το 1997, προκειμένου το Ταμείο να είναι σε θέση να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά, τον ρόλο του στο διεθνές νομισματικό σύστημα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων. Μέχρι σήμερα 38 κράτη και οργανισμοί συμφώνησαν να παράσχουν πόρους στο Ταμείο, ενώ το ποσό της ελληνικής συμμετοχής ανέρχεται στα 1.681,2 εκατ. SDR, δηλαδή περίπου στα 2 δισ. ευρώ.

Με την κύρωση της εν λόγω συμφωνίας, η Ελλάδα «δηλώνει την ετοιμότητά της να καταβάλει μελλοντικά, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, πόρους οι οποίοι αθροιστικά δεν θα υπερβαίνουν το προβλεπόμενο στη συμφωνία ποσό, με σκοπό να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κρίση του οικονομικού συστήματος» είπε ο κ. Σταϊκούρας. Τόνισε μάλιστα ότι «η Ελλάδα, από την πλευρά του δανειολήπτη περνάει στην πλευρά του πιστωτή, στηρίζοντας ουσιαστικά και ενεργά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου αυτό να εκπληρώσει – αποτελεσματικά – τον σκοπό λειτουργίας του».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top