Στην Αθήνα ο Γερμανός καγκελάριος: Συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς με δυνατή ατζέντα

Στην Αθήνα ο Γερμανός καγκελάριος: Συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς με δυνατή ατζέντα

Η επίσκεψη του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και η συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συγκεντρώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αμφότερες τις πλευρές υποδηλώνοντας την αναβάθμιση των ελληνογερμανικών σχέσεων και συμπεριλαμβάνοντας στην ατζέντα θέματα εξοπλισμών, ενεργειακά αλλά και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γερμανός καγκελάριος έφθασε στην Αθήνα προερχόμενος από το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στον ενεργειακό τομέα, καθώς και την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή άμυνα.

Ξεχωριστή σημασία, τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολισμού και εντυπώσεων, έχει σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή του Γερμανού ηγέτη στην Ελλάδα δεν συνδυάζεται με επίσκεψή του στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, θα μεταβούν το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Στις 11:00 ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί τον καγκελάριο Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών».

Όπως επισημαίνουν πηγές, σε σχέση με τα εξοπλιστικά, για τη γερμανική κυβέρνηση έχει σημασία η ανταλλαγή αρμάτων μάχης, για την επιχειρησιακή ενίσχυση της Ουκρανίας. Με βάση σχετική συμφωνία 40 γερμανικά Marder θα έρθουν στην Ελλάδα και 40 ελληνικά, παλαιά σοβιετικού τύπου άρματα θα σταλούν στην Ουκρανία.

Στον τομέα της ενέργειας, το Βερολίνο δείχνει ενδιαφέρον για τις δυνατότητες αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαθέτει η Ελλάδα, με το ειδικό βάρος που προσδίδουν οι αυξημένες ανάγκες λόγω ενεργειακής κρίσης. Ενδιαφέρον υπάρχει όμως και για την αποθήκευση και μεταφορά άλλων πηγών ενέργειας, όπως του LNG, του υγροποιημένου δηλαδή φυσικού αερίου.

Στο θέμα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είναι διαφορετική η προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τι θα βγει από τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον με τις πολυεπίπεδες εξελίξεις, παρουσιάζει ενδιαφέρον η επιβεβαίωση των καλών ελληνογερμανικών σχέσεων τώρα που είναι παρελθόν τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της σκληρής λιτότητας.

Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα λείψουν από την ατζέντα. Το Βερολίνο γενικότερα τηρεί μια ισορροπημένη στάση αν και φείδεται ανοιχτών τοποθετήσεων.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, με εμφανή την ανάγκη για θετικά μηνύματα αρραγούς συνεργασίας, ίσως ζητήματα όπως η διαχείριση του προσφυγικού ή το θέμα της πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία δεν συζητηθούν.

(Φωτογραφία αρχείου)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top