Στην Κοζάνη ο πρωθυπουργός για το Φωτοβολταϊκό Πάρκο των ΕΛΠΕ

Στην Κοζάνη ο πρωθυπουργός για το Φωτοβολταϊκό Πάρκο των ΕΛΠΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Κοζάνη για να παραστεί και να μιλήσει στα εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μέτρα στήριξης της στέγης και πάταξης της αισχροκέρδειας

Με διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός, θα ορίζεται ανώτατο όριο 3% στην αύξηση των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων για όλο το 2022, έτσι ώστε να προστατευτούν οι επιχειρήσεις από υπέρογκες αυξήσεις ενοικίων σε μία εποχή που ο πληθωρισμός αυξάνεται και είναι κατά βάση εισαγόμενος.

Στο μέτωπο της αισχροκέρδειας, η κυβέρνηση είναι υπέρ της δημοσιοποίησης των επωνυμιών επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα, καθώς η δυνατότητα άμεσης δημοσιοποίησης των ονομάτων θα ασκήσει πίεση σε επίδοξους κερδοσκόπους και θα συμβάλλει στην αποτροπή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Όπως επισημαίνουν πηγές, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα καθαρά νομικό ζήτημα, καθώς μετά τον καταλογισμό γίνονται προσφυγές και τα πρόστιμα υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο. Ήδη όμως ετοιμάζεται σχετική νομοθετική παρέμβαση για αυτό το ζήτημα, ώστε η Γενική Γραμματέα Καταναλωτή να μπορεί να δημοσιοποιεί τις επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι για την αποτροπή και την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας η κυβέρνηση έχει ήδη θεσπίσει «κόφτη» στα περιθώρια κέρδους, έχει εντείνει τους ελέγχους στην αγορά και έχει επιβάλει υποχρέωση των επιχειρήσεων που εμπορεύονται συγκεκριμένα προϊόντα -κυρίως πρώτες ύλες- να δηλώνουν ανά πέντε εργάσιμες μέρες τις ποσότητες που διαθέτουν.

Αποτελέσματα ΔΕΗ

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «η στρατηγική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για την εξυγίανση της ΔΕΗ, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες των τελευταίων δύο ετών, αποδεικνύεται ότι ήταν καθοριστική σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης».

Αναφέρουν ειδικότερα πως εν μέσω μεγάλης αύξησης στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, η ΔΕΗ παρέμεινε συνεπής στον κοινωνικό της ρόλο, παρέχοντας συνολικές εκπτώσεις 800 εκατομμυρίων ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η επιχείρηση παρείχε έκπτωση ύψους 30% σε όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης. Σε συνδυασμό με τις κρατικές επιδοτήσεις, απορροφήθηκε το 75% των ανατιμήσεων για το 76% των πελατών της και το 50% στο υπόλοιπο 24% των πελατών που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια. Παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα της επιλογής σταθερών τιμολογίων για έναν χρόνο σε πάνω από 500.000 καταναλωτές.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως «το τελικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ, με ζημιές ύψους 18,4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους το 2021, διαψεύδει τους αβάσιμους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δήθεν υπερκέρδη της επιχείρησης λόγω μίας επίσης δήθεν αντικοινωνικής πολιτικής.

Δίχως την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής της εξυγίανσης, η ΔΕΗ όχι μόνο δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει εκπτώσεις, αλλά θα κινδύνευε η ίδια η βιωσιμότητά της», τονίζουν.

Έτσι κι αλλιώς, από κυβερνητικά χείλη έχουμε επανειλημμένως ακούσει πως «η κυβέρνηση από την πλευρά της θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην ελληνική κοινωνία στον μέγιστο δυνατό βαθμό, υλοποιώντας παράλληλα τον στρατηγικό στόχο της πράσινης μετάβασης και επιδιώκοντας την εξασφάλιση μίας ποικιλίας πηγών και οδεύσεων για το ενεργειακό μείγμα της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό, και η ΔΕΗ θα επιταχύνει τον πράσινο μετασχηματισμό της, επενδύοντας σε ΑΠΕ και σε τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις επενδύσεις αυτές, θα είναι σε θέση να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό της ρόλο, προσφέροντας καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προσθέτουν οι πηγές.

Διπλασιάζεται η επιδότηση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Απρίλιο

Διπλασιάζεται τον Απρίλιο, η κρατική επιδότηση φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και φτάνει τα 40 ευρώ ανά θερμική MWh, από 20 ευρώ που ήταν το Μάρτιο.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι οικιακοί καταναλωτές, που ανέρχονται σε 540.000, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και όλοι οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, ανεξαρτήτως μεγέθους, κύκλου εργασιών και αριθμού εργαζομένων, εκτός από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Για την απόφαση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ενημέρωσε με επιστολή του τις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου.

Παράλληλα συνεχίζεται και τον Απρίλιο η έκπτωση που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα διαμορφωθεί σε 30 ευρώ ανά θερμική MWh για τους οικιακούς καταναλωτές και σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για τη βιομηχανία και τα νοσοκομεία που προμηθεύονται φυσικό αέριο από την επιχείρηση.

Το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης των καταναλωτών φυσικού αερίου για τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα ανέλθει σε 88,74 εκατ. ευρώ από 63 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στην δέσμη παρεμβάσεων για την αυξημένη επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος, την κάλυψη μέρους της αύξησης στην τιμή της βενζίνης και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Νομοσχέδιο «Γιατρός για Όλους», τα άμεσα οφέλη για τον πολίτη

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και η διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε γιατρό και σε ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες.

Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα και αποκτά δωρεάν προσωπικό γιατρό, ο οποίος είναι σύμβουλός του για όλα τα θέματα υγείας, του συστήνει προληπτικές εξετάσεις, τον ενημερώνει και τον παρακολουθεί. Παράλληλα, διευρύνεται το δίκτυο των συμβεβλημένων ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, κίνηση που αφορά ολόκληρη τη χώρα

Με τις αλλαγές οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν δωρεάν όλες τις ανάγκες σε ζητήματα υγείας, καθώς βελτιώνονται οι υποδομές των κέντρων υγείας και των ΤΟΜΥ και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές δομές. Παρέχεται επίσης, κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον οδοντιατρική περίθαλψη στους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Ο πολίτης θα έχει βελτιωμένη πρόσβαση στις υγειονομικές δομές, καθώς καλύπτονται τα κενά του ΕΣΥ και αυξάνονται οι γιατροί με επιπλέον προσλήψεις και συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς. Όσοι γιατροί συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα παρέχουν και υπηρεσίες στο ΕΣΥ, όταν απαιτείται.

Αυξάνονται επίσης οι παροχές του ΕΟΠΥΥ προς τον πολίτη και επιβάλλονται ποιοτικά κριτήρια στους ιδιώτες παρόχους για να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται στον πολίτη είναι υψηλού επιπέδου. Στο πλαίσιο των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, θα καλύπτονται όλα τα έξοδα για εγκαυματίες θύματα εγκληματικών ενεργειών και συντάσσεται μητρώο θυμάτων.

Εμβληματικές δράσεις για τα Άτομα με Αναπηρία

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αναφέρονται πηγές, που επισημαίνουν πως με τις δράσεις και τα έργα που περιλαμβάνει, έχει στόχο να αλλάξει την καθημερινότητα και τις προοπτικές των πολιτών με αναπηρία μέσω ενεργητικών πολιτικών και προγραμμάτων. Μεταξύ άλλων τα μέτρα προβλέπουν:

· Την Υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού, για την οποία το υπουργείο Εργασίας εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδότηση ύψους 42 εκατ. ευρώ για την πιλοτική εφαρμογή, ενώ η καθολική εφαρμογή της χρηματοδοτείται μέσω των ΠΕΠ ΕΣΠΑ 2021-2027 με προτεινόμενο προϋπολογισμό ύψους 320 εκατ. ευρώ

· Την Πρώιμη Ανίχνευση, η οποία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Κυψέλη» για την αναμόρφωση των βρεφονηπιακών σταθμών και θα υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης

· Την Πρώιμη Παρέμβαση, η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος αφορά σε 1.450 παιδιά, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης ύψους 34.392.500 ευρώ

· Την Υποστηριζόμενη απασχόληση, η οποία θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης ύψους 9.420.000 ευρώ

· Την Ημιαυτόνομη Διαβίωση, η πιλοτική εφαρμογή της οποίας αφορά σε παιδιά 16 ετών και άνω που διαμένουν σε ιδρύματα και χρηματοδοτείται με 8.076.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης

· Τις παρεμβάσεις προσβασιμότητας κατ’ οίκον, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με 24 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορούν στην επιχορήγηση παρεμβάσεων προσβασιμότητας για 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 300 δημόσιους χώρους εργασίας και 17 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top