Στις επάλξεις οι καστανοπαραγωγοί της Λάρισας – Συμβολική κατάληψη στον κόμβο της Γυρτώνης (ΦΩΤΟ)

Στις επάλξεις οι καστανοπαραγωγοί της Λάρισας – Συμβολική κατάληψη στον κόμβο της Γυρτώνης (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Σε συμβολική κατάληψη της ΠΑΘΕ στον κόμβο της Γυρτώνης προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι καστανοπαραγωγοί του νομού Λάρισας, οι οποίοι διαμαρτύρονται με την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποζημιώσει με μόλις 150 ευρώ ανά στρέμμα τις καλλιέργειες κάστανου στην επικράτεια, οι οποίες επλήγησαν από την προσβολή μύκητα φαιάς σήψης.

Καστανοπαραγωγοί από τέσσερις συνεταιρισμούς του νομού Λάρισας (Καρίτσας, Στομίου, Αμπελακίων, Σκήτης , Μελιβοίας και Σλήθρου) συγκεντρώθηκαν στις 14:00 στον κόμβο Γυρτώνης και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Εθνικής οδού, με αίτημα να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις, καθώς το 80% της παραγωγής τους έχει καταστραφεί.

Όπως επισημαίνουν σχεδόν ολόκληρη η παραγωγή τους καταστράφηκε από την προσβολή της σφήκας της καστανιάς, ένα έντομο που προκαλεί μείωση της παραγωγής κάστανων (60-85%), μείωση της ανάπτυξης και τελικά εξασθένιση των δένδρων, με τους ίδιους να ζητούν μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ούτε το ένα τρίτο του κόστους παραγωγής.

Στη συνέχεια σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές έριξαν κάστανα στο οδόστρωμα.

Μεγάλη η συμμετοχή – «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις»

«Η κινητοποίηση πήγε πολύ καλά, είχαμε μεγάλη συμμετοχή, τουλάχιστον 700 με 800 άτομα. Συμβολικά κλείσαμε τον δρόμο (σ.σ. σε συνεννόηση με την Τροχαία) για περίπου ένα τέταρτο και ρίξαμε κάστανα στον δρόμο. Έχουμε αποστείλει τα αιτήματα μας στο υπουργείο, έχουμε προγραμματίσει συνάντηση με την Περιφέρεια, τον δήμο και εκπροσώπους του υπουργείου και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να αποδεχθούν τις ενστάσεις μας σχετικά με την αποζημίωση που δικαιούμαστε» επισημαίνει μιλώντας στο GRTimes ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Ευθύμιος Καζαντζής.

Δείτε τις φωτογραφίες του GRTimes από την κινητοποίηση:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αγανακτισμένοι οι καστανοπαραγωγοί της Λάρισας – «Όχι στις αποζημιώσεις-φιλοδώρημα» (ΦΩΤΟ)

Οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ τους σε κεντρικές πλατείες-Μαζική συμμετοχή και στα Βασιλικά (ΦΩΤΟ)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top