Στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρωθυπουργός – Συνάντηση με Ερντογάν το απόγευμα

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρωθυπουργός – Συνάντηση με Ερντογάν το απόγευμα

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην προγραμματισμένη για το απόγευμα συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 13.20 με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Λίγο αργότερα, στις 13.35 θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

Από τις 14.00 έως τις 17.00 ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ ενώ αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα από τον πρωθυπουργό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε την ανάγκη συμφωνίας σε ένα κοινό πλαίσιο με την Τουρκία για τη διαχείριση των διαφορών μας, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο France 24, ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Επεσήμανε ταυτόχρονα πως «είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από την Ελλάδα και στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ διακατέχεται από τις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας αλλά και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Και σίγουρα αποτελεί μια ανάσα φρέσκου αέρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Στο κατώφλι της σημερινής Συνόδου, μιλώντας στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Είμαστε και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της». Υπογράμμισε ακόμη πως «Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».

Αναλυτικά σημείωσε ότι: «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας».

Και εξήγησε: «Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από την Ελλάδα και στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ενώ απηύθυνε μήνυμα στους Γάλλους πολίτες να επισκεφθούν τη χώρα μας το καλοκαίρι.

Με πάγιες θέσεις στη συνάντηση με Ερντογάν

Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές πως πάγια θέση της είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρμαχος του εποικοδομητικού διαλόγου, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα.

Από το βήμα της Υπουργικής Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια θετική ατζέντα, αλλά κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο». Πρόσθεσε ότι προϋπόθεση είναι πως «η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις Αθήνας και Άγκυρας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα πρέπει να συζητά με τη γειτονική χώρα, η διαφωνία δεν σημαίνει λήξη του διαλόγου.

Όπως επισημαίνουν πηγές, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων. Η Ελλάδα προσβλέπει σε ένα ήρεμο καλοκαίρι, η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Επιδημιολογική κατάσταση και εμβολιασμοί

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξελίξεις στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας, καταδεικνύουν σταθερή βελτίωση. Καταγράφεται αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, πτώση στον δείκτη μεταδοτικότητας και μείωση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων συμπολιτών μας.

Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, ότι η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευόμενων, που ασθενούν βαριά στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι.

Στο μεταξύ, η Επιχείρηση «Ελευθερία» -το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό κράτος- προχωρά με τρόπο υποδειγματικό και γρήγορους ρυθμούς. Γίνονται περίπου 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα και συνολικά έχουν ήδη ξεπεράσει τα 6,5 εκατομμύρια. Περισσότεροι από 4.100.000 πολίτες έχουν λάβει ήδη τουλάχιστον την πρώτη δόση, ενώ περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Από την Πέμπτη άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα των 25-29 ετών και σύντομα θα ανοίξει και για τους ηλικίας 18-24. Από τα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει και η επιχείρηση εμβολιασμού ατόμων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Όπως επισημαίνεται ταυτόχρονα από τους αρμόδιους φορείς, κοινός στόχος τώρα είναι η αύξηση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Αλλαγές στα μέτρα που άρχισαν να ισχύουν από το Σάββατο 12 Ιουνίου

– Ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας ξεκινά στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα

– Επιτρέπεται μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες.

– Επανεκκίνησαν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές που έχουν δύο ελεύθερες διόδους.

– Αυξήθηκε το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος, θεάματος από 50% έως και 75%, ανάλογα με τη δυναμικότητα του χώρου.

Από σήμερα Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ