Στο επίκεντρο ημερίδας του ΦΟΔΣΑ, η ανακύκλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στο επίκεντρο ημερίδας του ΦΟΔΣΑ, η ανακύκλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Η διαχείριση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην εποχή της κυκλικής οικονομίας είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνει αυτήν την ώρα ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ.

Οι σύγχρονες εξελίξεις όσον αφορά στην ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση των υλικών κλωστοϋφαντουργίας, με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, βρίσκονται στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώνει ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι φορέων αναφέρονται μεταξύ άλλων στα οφέλη της αξιοποίησης των συγκεκριμένων προϊόντων στην κυκλική οικονομία, στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που αφορούν στη διαχείριση τους, αλλά και στις τεχνολογικές προκλήσεις που προκύπτουν.

Ανακοινώνοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως οι επιδόσεις της χώρας μας στο κομμάτι της μείωσης των αποβλήτων θα βελτιωθούν και αναφέρθηκε στις δράσεις που πρέπει να γίνουν από την τοπική αυτοδιοίκηση όπως την ενημέρωση των πολιτών, για την έναρξη από τις αρχές του 2023 της εκτροπής των οργανικών αποβλήτων και το πρόγραμμα των καφέ κάδων.

Σχετικά με τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, δήλωσε πως κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, σε κάποιον ΧΥΤΑ στην Ευρώπη πηγαίνει και ένα απορριμματοφόρο μόνο με τέτοια προϊόντα και για αυτόν τον λόγο όπως είπε, πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στη χώρα μας στη δημιουργία ΣΕΔ (Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης), ανοιχτά στην κοινωνία, προσθέτοντας πως για πετύχουμε στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, απαιτείται και μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση.

Στη διάρκεια χαιρετισμού του, ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε πως το θέμα της  ευθύνης διαχείρισης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων με πρόσφατο νόμο ανατέθηκε στους παραγωγούς (υιοθέτηση ευρωπαϊκής οδηγίας σύμφωνα με την οποία οι παραγωγοί – εισαγωγείς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, υποχρεούνται να σχεδιάσουν και να οργανώσουν Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, για το σύνολο των προϊόντων που διαθέτουν στην ελληνική αγορά). Είπε μάλιστα πως τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια και σε αυτόν τον τομέα με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο, ενώ απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη διαλογή απορριμμάτων στην πηγή, που πρέπει να περάσει ως κουλτούρα στους πολίτες.

Το κεντρικό μήνυμα του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας “Αλλάζουμε εποχή στη διαχείριση απορριμμάτων” κουμπώνει απόλυτα με τους στόχους κα τη στρατηγική του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, του αρμόδιου εθνικού φορέα για την προώθηση της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας, ανέφερε ο Βαγγέλης Καραμίντζιος, Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΑΝ.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμίντζιο, η αλλαγή στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα μας, αλλά κυρίως η προτεραιότητα να βάλουμε στόχο την υιοθέτηση των κανόνων της κυκλικής οικονομίας, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον μας. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “έχουμε αποφασίσει να πάψουμε να είμαστε ουραγοί στην ανακύκλωση και πρωταθλητές στο θάψιμο”.

Δείτε τι ανέφερε αναλυτικά:

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, είπε πως η χώρα μας είναι πίσω σε όλους τους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων, όμως τα τελευταία τρία χρόνια γίνονται θετικά βήματα στην κατεύθυνση αυτό να αλλάξει και να αναπληρωθεί ο χρόνος που χάθηκε. Μίλησε επίσης για το θέμα της αρμοδιότητας των δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και για το θέμα της παιδείας που κατά τη γνώμη του το θέμα των απορριμμάτων θα έπρεπε να γίνει κανονικό μάθημα. Απέδωσε δε τα εύσημα στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας που όπως τόνισε είναι πολύ μπροστά σε σχέση με τους άλλους ΦΟΔΣΑ.

“Όλοι συζητάμε για την κυκλική οικονομία. Το θέμα είναι ότι από μια πλευρά να έχουμε συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει στον πλανήτη μας και από την άλλη να έχουμε συγκεκριμένες δράσεις” ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, λέγοντας πως ο δήμος του χαίρεται που έχει το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα που φτάνει στο 26%. Από την άλλη πλευρά όμως, όπως τόνισε, οι δράσεις αυτές θα πρέπει να επεκταθούν και να σταματήσει πλέον το κομμάτι της υγειονομικής ταφής, καθώς είμαστε πολύ πίσω και θα πρέπει να έχουμε και ενεργειακή αξιοποίηση.

“Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε σε μια φάση υλοποίησης των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης” είπε, ενώ για το θέμα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ειδικά για την Ευρώπη ο κλάδος αυτός είναι από τους κορυφαίους που εκμεταλλεύεται πόρους όπως η γη και το νερό. “Ο δήμος Θεσσαλονίκης ανακυκλώνει περίπου 460 τόνους χρησιμοποιούμενων ρούχων, υφασμάτων τον χρόνο. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοια δραστηριότητα. Πρέπει και αυτό το κομμάτι να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και με αποτελεσματικότητα. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά συγχρόνως η στροφή στην κυκλική οικονομία και σε τέτοιου είδους επενδύσεις ” δήλωσε καταλήγοντας.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη το δεύτερο μέρος της ημερίδας το οποίο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ σε live streaming.

Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά και συμμετέχουν σε αυτό:

  • Τερτιβανίδης Κωνσταντίνος, Δρ. Γεωπόνος, Διευθυντής στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας
  • Κομνηνός Στέφανος, MSc Οικονομολόγος, Σύμβουλος Διοίκησης,Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας
  • Πρινιωτάκης Γεώργιος, Κλωστοϋφαντουργός Μηχανικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
  • Χωματίδης Δημήτρης, Μηχανικός Περιβάλλοντος MSc, Πράσινο Ταμείο
  • Καρυπίδης Μιχαήλ Δρ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης ΔιΠαΕ
  • Βερβέρη Μερόπη, Σχεδιάστρια – Υφάντρια, Ιδρύτρια εταιρείας PENELOPE

Νωρίτερα στο πρώτο μέρος της ημερίδας που συντόνιζε η δημοσιογράφος Χριστίνα Τσόρμπα συμμετείχαν οι:

  • Χιωτάκης Νικόλαος, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΟΑΝ
  • Ασλανίδης Θεόφιλος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕΕ
  • Ραβάνης Παύλος, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας
  • Σκορδίλης Αδαμάντιος, Χημικός Μηχανικός, Δρ. Περιβαλλοντικής Μηχανικής
  • Μουσιόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Α.Π.Θ., Εντ. Αντιπρόεδρος ΕΕΔΣΑ
  • Σαρηγιάννης Δημοσθένης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Α.Π.Θ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top