Στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Ελληνισμού η Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία Σάββα Αναστασιάδη

Στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Ελληνισμού η Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία Σάββα Αναστασιάδη

Μια κεφαλαιώδους σημασίας για τη Θεσσαλονίκη, συνάντηση κορυφής της Ελληνικής ομογένειας, θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής και Βουλευτή Β` Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σάββα Αναστασιάδη.

Για πρώτη φορά, η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε) , θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, ενώ το διήμερο 13 και 14 Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν τη συνάντηση κορυφής.

Ο κ. Σάββας Αναστασιάδης, με πρωτοβουλία του οποίου θα διεξαχθεί η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο για ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας για την πόλη, επισημαίνοντας ότι το θέμα της θα είναι η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή το 2022.

Η συνάντηση κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, στις 5.00μμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022, από τις 9.00πμ έως τις 2.00μμ, στην Αποθήκη Δ` στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα ακολουθήσει η ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβαλα – Αλεξανδρούπολη». Κατά τη διάρκεια των εργασιών της τις οποίες θα συντονίσει ο κ. Σάββας Αναστασιάδης, θα συζητηθεί ο αναπτυξιακός και γεωστρατηγικός ρόλος της αξιοποίησης των λιμένων της Βορείου Ελλάδος.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε, Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης. Επίσης θα συμμετάσχουν με ομιλίες, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Ηγουμενίτσας, Ιωάννης Λώλος, Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης και Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης.

Στη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη, οι Ελληνικής καταγωγής βουλευτές του εξωτερικού θα έχουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και θα επισκεφτούν την Παναγία Σουμελά και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και της Πέλλας.

Η Κοινοβουλευτική Ειδική Επιτροπή

Η Βουλή των Ελλήνων έχει συστήσει Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για τον Ελληνισμό της Διασποράς,  η οποία αποτελείται από 31 βουλευτές  του  Ελληνικού Κοινοβουλίου με πρόεδρο τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη. Στόχοι  της  Επιτροπής είναι η καταγραφή των προβλημάτων των Ελλήνων ομογενών, η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού κυρίως στις νέες γενιές Ομογενών. Επίσης  η Επιτροπή μεριμνά για την προώθηση των εθνικών θεμάτων με τη συνεργασία και τη στήριξη των Ελλήνων Αποδήμων. Τέλος, συμμετέχει σε εκδηλώσεις των Ομογενειακών Οργανώσεων ανά τον κόσμο, προάγοντας τις σχέσεις με τον απανταχού Ελληνισμό και με τα ελληνικής καταγωγής μέλη άλλων κοινοβουλίων.

Στόχοι της Πα.Δ.Ε.Ε.

Η Παγκόσμια  Διακοινοβουλευτική  Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) συστάθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Απαρτίζεται από ελληνικής καταγωγής, νυν και πρώην βουλευτές νομοθετικών σωμάτων του εξωτερικού και έχει ως σκοπό: την επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των μελών της με τη Βουλή των Ελλήνων, την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ελλάδα και την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Η Πα.Δ.Ε.Ε. συνεργάζεται στενά με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για την προώθηση θεμάτων που αφορούν στον απόδημο ελληνισμό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πα.Δ.Ε.Ε. συνεδριάζει στην Ελλάδα μία έως δύο φορές ετησίως, ενώ η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται κάθε δύο έτη στην Αθήνα. Έως σήμερα η Γενική Συνέλευση της  Πα.Δ.Ε.Ε. έχει υιοθετήσει σημαντικά ψηφίσματα για την υποστήριξη ελληνικών θεμάτων σε διεθνές επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναστασιάδης: Στη Θεσσαλονίκη κοινή συνεδρίαση ΠαΔΕΕ -Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Γενοκτονία των Ποντίων στο επίκεντρο συνάντησης Σ. Αναστασιάδη – γερουσιαστών μελών της ΠΑΔΕΕ

Σ.Αναστασιάδης: Να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού

Σ. Αναστασιάδης: Σημαντικές οι επετειακές εκδηλώσεις του 2021(VIDEO)

Ο Λ. Ραπτάκης για την εθνική επέτειο και την ΠαΔΕΕ (ΗΧΗΤΙΚΟ)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top