Στο Ισραήλ για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, σήμερα ο πρωθυπουργός

Στο Ισραήλ για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, σήμερα ο πρωθυπουργός

Στο Ισραήλ μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Στις 11:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ.

Στις 12:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο. Θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντηση κορυφής.

Στις 15:00 ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Ελλάδα πολύτιμος σύμμαχος και παράγοντας σταθερότητας

Συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και την κατάσταση στην περιοχή, είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε  διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος και αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Στις 10 Δεκεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα παιδιά 5-11

Το πρώτο ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών θα είναι στις 15 Δεκεμβρίου. Η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών θα ανοίξει στις 10 Δεκεμβρίου και η πρώτη παραλαβή εμβολίων θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

Οι εμβολιασμοί, πρόσθεσε, θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας και σε νοσοκομεία και σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας. Σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα σε 75 περιοχές της χώρας. Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε 5 εμβολιαστικά σημεία. Στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστεί το σχέδιο της πρώτης και δεύτερης δόσης.

Πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν χθες οι 15.040.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.153.000 πολίτες, δηλαδή το 68,1% του γενικού πληθυσμού και 77,8% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 71% του γενικού πληθυσμού και 82,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.700.000 πολίτες, δηλαδή το 63,8% του γενικού πληθυσμού και το 73,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 67,5% του γενικού πληθυσμού και 77,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Στοιχεία για την αναμνηστική δόση

Οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 5.730.960, ποσοστό 85,7%, επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν πραγματοποιηθεί 1.710.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 30% των δικαιούχων και 1.282.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 22,4%. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 73,5%, ενώ κάτω των 60 ετών το 37,3%.

Αποδεικνύεται ορθή η επιλογή της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο CNN όπου μίλησε για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη σημαντική αύξηση των εμβολιασμών μετά τα τελευταία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Στάθηκε επίσης στην ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ιδιαίτερα θετική πορεία του τουρισμού. Αναφέρθηκε, τέλος, στο μεταναστευτικό και στην επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα.

Τόνισε: «Είχαμε ιδιαίτερα καλή επίδοση κατά το πρώτο κύμα, επειδή κλείσαμε την οικονομία πολύ γρήγορα. Τα πήγαμε λιγότερο καλά κατά το δεύτερο και το τρίτο κύμα, όπως άλλωστε συνέβη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά όσον αφορά τον τουρισμό, νομίζω ότι επικοινωνήσαμε με απόλυτη σαφήνεια τους κανόνες. Θέλαμε οι επισκέπτες να έλθουν στην Ελλάδα με ασφάλεια και πολλοί ταξίδεψαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα πήγαμε καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Και, ασφαλώς, τώρα θέλουμε να προετοιμαστούμε για μια ακόμα καλύτερη τουριστική σεζόν το 2022, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Ακόμα όμως και με την παραλλαγή Όμικρον -δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις- αυτό που γνωρίζουμε επί του παρόντος είναι ότι υπάρχει μόνον ένα αντίμετρο: τα εμβόλια. Όχι μόνο οι πρώτες δύο δόσεις αλλά και η ενισχυτική δόση. Εστιάζουμε λοιπόν σε αυτό. Επαναλαμβάνω όμως ότι, σε ό,τι αφορά την πανδημία, η σαφής επικοινωνία και η γρήγορη λήψη αποφάσεων είναι κρίσιμης σημασίας.

Κρίναμε ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση και πρέπει να την λάβουμε αμέσως για να προστατεύσουμε τους πολίτες και να διασφαλίσουμε ότι δεν έχουμε απώλειες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Πήραμε λοιπόν την απόφαση να προχωρήσουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, επιβάλλοντας μηνιαίο πρόστιμο. Και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από τότε που πήραμε αυτή την απόφαση, έχουμε δει μια σημαντική αύξηση στα ραντεβού από άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας για να εμβολιαστούν. Ελπίζω λοιπόν ότι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, όταν πρόκειται να ξεκινήσει να επιβάλλεται το πρόστιμο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των πολιτών θα έχει λάβει την απόφαση να εμβολιαστεί. Δεν θα λάβουν όλοι αυτήν την απόφαση. Αλλά φαίνεται ότι η απόφαση για κάποιας μορφής υποχρεωτικότητα  έχει ωθήσει αρκετούς να κάνουν το απαραίτητο βήμα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.

Είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός. Δεν μου αρέσουν τα υποχρεωτικά μέτρα από τη φύση μου, αλλά πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση να προστατεύσω ανθρώπους που ξέρω ότι αν δεν εμβολιαστούν θα αρρωστήσουν και κάποιοι από αυτούς δυστυχώς θα χάσουν τη ζωή τους. Και αν, απλώς, κοιτάξουμε πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα ποσοστά εμβολιασμού, νομίζω ότι πήραμε τη σωστή απόφαση. Γενικά, προσπαθήσαμε να είμαστε μπροστά από την καμπύλη για τη λήψη αποφάσεων.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες μιας χώρας που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας επισκέφτηκε ο Πάπας για δεύτερη φορά. Είμαι βέβαιος πως όταν πήγε στη Λέσβο, είδε μια κατάστασή σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το 2016. Τώρα έχουμε οργανωμένες εγκαταστάσεις που προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες σε απελπισμένους ανθρώπους που φτάνουν στις ακτές μας. Αλλά νομίζω ότι είναι σωστό να επισημάνουμε ότι δεν υπήρξε αρκετή αλληλεγγύη όσον αφορά τον διαμοιρασμό των βαρών της μετανάστευσης».

Υπογράμμισε επίσης πως «πρέπει να εξαλείψουμε τα δίκτυα των διακινητών. Πρέπει να σταματήσουμε τη διακίνηση ανθρώπων σε αυτές τις φρικτές συνθήκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Μητσοτάκης στο CNN: Σημαντική αύξηση εμβολιασμών στους άνω των 60

Ο Δ. Φινοκαλιώτης ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στα χέρια του ΣΔΟΕ 11.500 λίτρα παράνομης αιθυλικής αλκοόλης

Συναγερμός για την εξαφάνιση 13χρονου στον Άλιμο  

Έβρος: Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν Έλληνα αστυνομικό

 Γαλάτσι: Μαφιόζικη εκτέλεση άνδρα έξω από γυμναστήριο

  LIVE οι συγκεντρώσεις και οι πορείες για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΕΕ-Σταϊκούρας: Θετική αξιολόγηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ισχυρή ανάκαμψη το 2021

Πλακιωτάκης στην 32η Σύνοδο IMO: Η παγκόσμια ναυτιλία απαιτεί διεθνείς λύσεις

Κορωνοϊός: 4.943 νέα κρούσματα – 116 θάνατοι –714 διασωληνωμένοι

Δωρεάν Wi-fi σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας

Ινδονησία: 22 οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμέρου

Γεωργιάδης: Είμαι πολύ αισιόδοξος για την Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ