Στο Σύνταγμα την Κυριακή οι “αγανακτισμένοι” ερασιτέχνες αλιείς

Στο Σύνταγμα την Κυριακή οι “αγανακτισμένοι” ερασιτέχνες αλιείς

Αναβρασμό και μεγάλη αναστάτωση προκαλεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π/Δ) για την ερασιτεχνική και την αθλητική αλιεία, που έθεσε σε διαβούλευση από τις 24/5 έως τις 4/6 το ΥΠΑΑΤ, βάζοντας περιορισμούς και απαγορεύσεις στο χόμπι.

Τόσο μεμονωμένοι αλιείς, όσο και οργανωμένα σωματεία ερασιτεχνών, εκφράζουν την οργή τους για το σχέδιο Π/Δ, το οποίο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν, βρίθει από ασάφειες και μη επιστημονικά τεκμηριωμένες απαγορεύσεις που είναι αμφίβολο αν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων. Την ίδια στιγμή θέτουν σοβαρές ενστάσεις για τον “στόχο” του Π/Δ, εφόσον δεν ρυθμιστεί όπως πρέπει η επαγγελματική αλιεία, την οποία οι ίδιοι θεωρούν ότι συμβάλλει πολύ περισσότερο στη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων.

Μάλιστα, σε μια πρώτη αντίδραση προγραμματίζεται να γίνει την προσεχή Κυριακή 30/5 στο Σύνταγμα, στις 11.00πμ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας από ερασιτέχνες αλιείς, με την παρακάτω αφίσα να διακινείται μέσω των social media:

Τι λένε οι ερασιτέχνες αλιείς 

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι φορέων ερασιτεχνών ψαράδων – μεταξύ αυτών και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας ” ΑΡΊΩΝ ” – ΣΕΑΚΜ – οι ίδιοι αντιλαμβάνονται πλήρως τις απειλές που υφίστανται οι ελληνικές θάλασσες, λίμνες και ποτάμια, αλλά και οι οργανισμοί που ζουν σε αυτά και τάσσονται υπέρ της ψήφισης νομοσχεδίων που θα προστατεύουν το περιβάλλον. Ωστόσο εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση σε περιορισμούς της ελευθερίας άσκησης της ερασιτεχνικής αλιείας η οποία αποτελεί τρόπο ζωής για το σύνολο των ερασιτεχνών αλιέων του τόπου μας. Φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί και στο να γίνονται έλεγχοι για να παταχθούν φαινόμενα παθογένειας, όπως πχ αυτό της πώλησης από κάποιους ερασιτέχνες, ψαριών σε επιχειρήσεις ή ταβέρνες.

Από εκεί και πέρα όμως, επισημαίνουν πως το προσχέδιο που αφορά την ερασιτεχνική και αθλητική αλιεία έχει πολλές ασάφειες σε όλα του τα άρθρα τα οποία χρειάζονται επανέλεγχο, διευκρινίσεις και χρήζουν επιστημονικών ερευνών και μελετών και κυρίως των τοποθετήσεων των ερασιτεχνών αλιέων.

Ανάμεσα στις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Π/Δ και οι οποίες προκαλούν οξύτατες αντιδράσεις:

  • Η απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας με χρήση ζωντανού δολώματος. Το “ζωντανό” δόλωμα σύμφωνα με ψαράδες, εάν δεν διευκρινιστεί τι αφορά, μπορεί να συμπεριλαμβάνει τα σκουλήκια, το μαμούνι, τις προνύμφες μύγας (μπικατίνι) αλλά και σουπιές και θράψαλα κ.α. που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε πάρα πολλές τεχνικές. Κάθε περιορισμός στα δολώματα που ήδη χρησιμοποιούνται, βρίσκει κάθετα αντίθετο, το σύνολο των αλιέων.
  • Η απαγόρευση των ηλεκτρικών μηχανισμών για την ανάκτηση πετονιάς: Σε μερικές τεχνικές, λόγω του μεγάλου βάθους των ψαρότοπων (ακόμη και πάνω από 100 μέτρα) η χρήση ηλεκτρικού μηχανισμού είναι μονόδρομος. Την ίδια στιγμή, άτομα που μπορεί να έχουν μειωμένες δυνατότητες κινητικότητας ή άλλα θέματα υγείας, δεν θα μπορούν να ψαρέψουν χωρίς ηλεκτρικό μηχανισμό.
  • Η απαγόρευση του ψαροντούφεκου τον Απρίλιο. Μέχρι τώρα ίσχυε η απαγόρευση για τον Μάιο , μήνας που είναι σημαντικός για την αναπαραγωγή πολλών ψαριών. Η απαγόρευση τον Απρίλιο, η αναγκαιότητα του οποίου δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά, περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ευχέρεια για ψαροντούφεκο, τους μήνες εκτός καλοκαιριού, κατά το οποίο οι γεμάτες με λουόμενους παραλίες είναι μη διαθέσιμες για το χόμπι.
  • Η απαγόρευση της χρήσης οποιουδήποτε τηλεκατευθυνόμενου μέσου ή τηλεκατευθυνόμενης συσκευής ψαρέματος. Κάποιοι από τους ερασιτέχνες που είναι εξοικειωμένοι με τεχνικές με τηλεκατευθυνόμενα, με τη χρήση τους μπορούν να στέλνουν το δόλωμα, απλά μερικές δεκάδες μέτρα πιο μακριά. Στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν μια τέτοια ρίψη κάθε 3-4 ώρες, περιμένοντας να “τσιμπήσει” και ελπίζοντας σε κάποιο μεγαλύτερο ψάρι. Το τηλεκατευθυνόμενο, όπως τονίζουν, ούτε ψαρεύει, ούτε βγάζει τα ψάρια έξω. Απλά μεταφέρει πιο μακριά το δόλωμα και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να απαγορευτεί, τη στιγμή που όσοι θελήσουν, μπορούν να το μεταφέρουν με τη χρήση απλής φουσκωτής βάρκας ή ακόμη χειρότερα κολυμπώντας, μπαίνοντας σε αχρείαστο κίνδυνο.
  • Ο περιορισμός στο παραγάδι που πλέον πρέπει να είναι ως 150 αγκίστρια για κάθε βάρκα, ανεξάρτητα με τον αριθμό των ερασιτεχνών αλιέων που επιβαίνουν σε αυτήν (από 300 που ήταν το προηγούμενο όριο).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top