Στο βαθύ κόκκινο η Κρήτη: Επηρεάζονται οι ροές των κρατήσεων

Στο βαθύ κόκκινο η Κρήτη: Επηρεάζονται οι ροές των κρατήσεων

Σε ρυθμούς μίνι lockdown κινείται η Κρήτη με Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο να παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, γεγονός που έχει οδηγήσει την Κυβέρνηση στα τοπικά lockdown. Σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο, αναμένονται ακυρώσεις, όπως αναφέρουν φορείς του τουρισμού στο GRTimes.gr. Αντιθέτως, σε Ηράκλειο και Χανιά, εκεί όπου τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται για δεύτερη φορά, δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να έχει επηρεαστεί το τουριστικό ρεύμα.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Έως την ερχόμενη Τετάρτη 25 Αυγούστου παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα σε Ηράκλειο και Χανιά, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Το ίδιο ισχύει και για το Ρέθυμνο, όπου από εκεί τα μέτρα με το τοπικό lockdown έχουν τεθεί σε ισχύ, από χθες (Τετάρτη 18 Αυγούστου).

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας καθώς και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας είναι τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην Κρήτη.

Μέτρα τα οποία στα μεν Χανιά ισχύουν ήδη από την Παρασκευή 6 Αυγούστου και είναι η δεύτερη φορά που παρατείνονται, στο δε Ηράκλειο οι σχετικές απαγορεύσεις ισχύουν από την Τετάρτη 11 Αυγούστου.

Περιμένουμε ακυρώσεις

Τα αυξημένα κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου οδήγησαν τελικά την περιοχή στο βαθύ κόκκινο και σε τοπικό μίνι lockdown. «Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, που ήταν η Κρήτη στο βαθύ κόκκινο, μας έχει επηρεάσει και έχει σταματήσει η ροή των κρατήσεων» αναφέρει με έντονο προβληματισμό στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ Μανώλης Τσακαλάκης.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει το φρένο στις κρατήσεις αφορά όλες τις αγορές και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «περιμένουμε ακυρώσεις».

Σχετικά με την πορεία της φετινής σεζόν στο Ρέθυμνο, οι πληρότητες για τον Ιούλιο κινήθηκαν περίπου στο 70% ενώ ασάφεια και προβληματισμός επικρατεί, μέχρι στιγμής, για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι νούμερο ένα αγορά στην περιοχή είναι η γερμανική, νούμερο δυο για φέτος είναι οι Πολωνοί ενώ οι Γάλλοι έχουν περάσει στην τρίτη θέση, από τη δεύτερη που κατείχαν πέρυσι.

Σ’ ότι αφορά τα περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον κορωνοϊό, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 18 Αυγούστου 2021, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου είχαν καταγραφεί 75 κρούσματα, με τον μέσο όρο κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών να ανέρχεται σε 52,57.

Δυσαρέσκεια από τη νεολαία

Στο Ηράκλειο της Κρήτης στο οποίο τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν, ήδη, από τις 11 Αυγούστου, όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης δεν έχει επηρεαστεί το τουριστικό ρεύμα.

Ωστόσο, εκεί που φαίνεται να επηρεάζει το μίνι lockdown είναι η νεολαία. Και είναι αναμενόμενο, από τη στιγμή που ο περιορισμός των μέτρων μεταφράζεται με απαγόρευση μουσικής καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου και απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 01.00 – 06.00 π.μ.

Σχετικά με την πορεία της φετινής σεζόν στο Ηράκλειο, οι πληρότητες για τον Ιούλιο κινήθηκαν περίπου στο 70% με Ευρωπαίους τουρίστες – κυρίως Γερμανούς-, για τον Αύγουστο είναι στο 80% ενώ υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν πληρότητες στο 100% ενώ και για τον Σεπτέμβριο, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, μπαίνουν κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων.

Σ’ ότι αφορά τα περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον κορωνοϊό, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 18 Αυγούστου 2021, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου είχαν καταγραφεί 163 κρούσματα, με τον μέσο όρο κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών να ανέρχεται σε 165,86.

Να μην υπάρξει υγειονομικό πισωγύρισμα

Στα Χανιά είναι η δεύτερη φορά που παρατείνεται η ισχύς των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Η Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων κινείται σε ρυθμούς μίνι lockdown, ήδη από τις 6 Αυγούστου, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης δεν έχει επηρεαστεί η τουριστική τους κίνηση, λόγω των μέτρων.

Σχετικά με την πορεία της φετινής σεζόν στα Χανιά, οι πληρότητες κινούνται στο 80% – 85% και εκτός από την ελληνική αγορά, που παραδοσιακά, τέτοια εποχή, επιλέγει τον προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές, το «παρών» δίνουν Σουηδοί, Δανοί, Βέλγοι, Τσέχοι, Πολωνοί, Γάλλοι κτλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο και για το Σεπτέμβριο υπάρχει μια δυναμική και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο υγειονομικό πισωγύρισμα, ευελπιστούν ότι θα τα πάνε καλά.

Σ’ ότι αφορά τα περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον κορωνοϊό, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 18 Αυγούστου 2021, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είχαν καταγραφεί 88 κρούσματα, με τον μέσο όρο κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών να ανέρχεται σε 102,43.

Διαβάστε ακόμη:

Κρήτη: Υψηλές πληρότητες αλλά και έξαρση κρουσμάτων – Φορείς στο GRTimes.gr

Μίνι lockdown – Τουρισμός: Δεν επηρέασε Ζάκυνθο και Χανιά – Φορείς στο GRTimes.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ