Συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στην ημερίδα της ΕΑΥΘ (VIDEO)

Συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στην ημερίδα της ΕΑΥΘ (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Ουσιαστικές προτάσεις και συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου της οπαδικής βίας κατατέθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ).

Με την κοινή ευχή, ο Άλκης Καμπανός να είναι το τελευταίο θύμα της οπαδικής βίας, οι συμμετέχοντες στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΑΥΘ προσπάθησαν από τη μία να σκιαγραφήσουν τους λόγους που το φαινόμενο μαστίζει την κοινωνία μας και από την άλλη, να καταθέσουν συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις για την πάταξη του.

Οι βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, Θοδωρής Τσαϊρίδης, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο παλαίμαχος πρώην διεθνής ποδοσφαριστής και αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελος Χαριστέας, ο Εισαγγελέας Εφετών Βασίλης Φλωρίδης, αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος, με παρέμβαση του, πήραν σαφείς θέσεις, αναπτύσσοντας την άποψη τους για το πως, αν όχι θα εξαφανιστούν, θα μειωθούν δραστικά τουλάχιστον, οι εγκληματικές ενέργειες με οπαδικά κίνητρα.

Ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, Θοδωρής Τσαϊρίδης, ανοίγοντας και την εκδήλωση την οποία συντόνιζε η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά,  επισήμανε πως η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλλήλων Θεσσαλονίκης μετέφερε σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους φορείς ότι αυτό που απαιτείται πλέον, είναι η αυστηροποίηση των ποινών και η επαναφορά του νόμου Ορφανού που με την εφαρμογή του μετέτρεψε τα γήπεδα σε… εκκλησίες.

Καυτηρίασε το γεγονός της ίδρυσης ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών, σε μια αστυνομία που με το ίδιο, λιγοστό προσωπικό, τρέχει για όλα και επιφορτίζεται με πάρεργα, σε βάρος της προστασίας του πολίτη, τονίζοντας πως χρειάζεται να ενισχυθεί η προληπτική αστυνόμευση, ώστε για να μη φτάνουμε σε αυτά τα τραγικά περιστατικά.

Ο κ. Τσαϊρίδης, σχολιάζοντας τις προτάσεις για την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου, ζήτησε να γίνουν πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως πχ, το πιο θα είναι το μέγιστο διάστημα που θα πρέπει να γίνει μια δίκη για υποθέσεις που σχετίζονται με την οπαδική βία (αναφέροντας ως παράδειγμα ότι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στον τελικό του Βόλου, το 2018, ακόμη δεν έχουν δικαστεί) και αναρωτήθηκε σε ποια αστυνομικά τμήματα θα πηγαίνουν για να παραβρίσκονται την ώρα του αγώνα της ομάδας τους, όσοι έχουν καταδικαστεί για οπαδικά εγκλήματα, τη στιγμή που τα περισσότερα τμήματα είναι υποστελεχωμένα.

Ζήτησε επίσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ και να αυστηροποιηθούν οι ποινές και για αυτές, ανέφερε ότι το κλείσιμο των 67 συνδέσμων που ακολούθησε τη δολοφονία του Άλκη, δεν ήταν επιτυχία αλλά παραδοχή ανοχής της ελληνικής κοινωνίας σε αυτό το φαινόμενο και  ευχήθηκε ο Άλκης να είναι το τελευταίο θύμα της οπαδικής βίας.

Τέλος, είπε ότι οι λύσεις είναι απλές αρκεί να υπάρχει βούληση, προσθέτοντας ότι τα ευχολόγια δεν αρκούν και καταλήγοντας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι φτάσαμε στο σημείο, σε όλο τον κόσμο ο αθλητισμός να ενώνει και στη χώρα μας που γέννησε τον πολιτισμό, να σκοτώνει.

Τ. Θεοδωρικάκος: Καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή

Την επισήμανση ότι καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή, έκανε στην παρέμβαση του, μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο που μεταδόθηκε στην ημερίδα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε αρχικά ότι τα στελέχη της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, έκαναν το καθήκον τους με το παραπάνω, εντοπίζοντας και συλλαμβάνοντας όλους όσοι συμμετείχαν στη δολοφονία του Άλκη.

Αφού μίλησε για τις ενέργειες και τις έρευνες της αστυνομίας σε “συνδέσμους χούλιγκαν”, είπε ότι η ΕΛΑΣ κέρδισε το στοίχημα της εμπιστοσύνης, λέγοντας επίσης πως το μήνυμα είναι σαφές: “Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την Ελληνική Αστυνομία, ο νόμος είναι νόμος, ισχύει για όλους και όλοι είμαστε ίσοι έναντι του νόμου”.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι οι έλεγχοι στους συνδέσμους θα συνεχιστούν προκειμένου να σφραγίζονται όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου, ζητώντας τη συμμετοχή όλων των φορέων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αναφερόμενος στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, είπε ότι δεν έχουν ανάγκη από στρατούς χούλιγκαν, αλλά από οικογένειες, από νέες και νέους που αγαπούν τον αθλητισμό.

Δείτε τι ανέφερε χαρακτηριστικά:

Γ. Ορφανός: Δεν ήταν αθλητική βία η δολοφονία Άλκη, ήταν δολοφονία εν ψυχρώ

O πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού & Επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» κ. Γιώργος Ορφανός, στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε στο μοιραίο βράδυ που έμαθε για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, λέγοντας πως έζησε αρκετές ανάλογες καταστάσεις και πως όσα είχαν γίνει για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, χάθηκαν, με την κοινωνία να κάνει βήματα προς τα πίσω και μάλιστα σε χειρότερη κατάσταση.

Είπε πως η αθλητική βία είναι κομμάτι της βίας στη ζωή μας που δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς. Ειδικά για τη δολοφονία του 19χρονου, δήλωσε πως δεν ήταν αθλητική βία, αλλά δολοφονία εν ψυχρώ.

Μίλησε ακόμη για τον “νόμο Ορφανού” που είχε φέρει ο ίδιος το 2006 και με τον οποίο παρά το γεγονός ότι περιορίστηκαν συντριπτικά τα φαινόμενα οπαδικής βίας, δεχόταν ισχυρότατες πιέσεις για να αλλάξει. Νόμος που όπως είπε ο κ. Ορφανός καταργήθηκε το 2009 “χωρίς λόγο, χωρίς αφορμή”, διερωτώμενος εάν ήταν ψηφοθηρική κίνηση και λέγοντας ότι ήταν μια κατάκτηση της κοινωνίας, την οποία πέταξαν.

Για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του νόμου, όπως είπε ο πρώην υφυπουργός το πρώτο 4μηνο είχαν συλληφθεί 19 άτομα από 8 ομάδες, τα οποία φυλακίστηκαν χωρίς δικαίωμα αναστολής, όπως προβλεπόταν, ενώ για τα επόμενα 2,5 χρόνια, ζήτημα να είχαν συλληφθεί άλλα 2, 3 άτομα, πράγμα που σήμαινε ότι η οπαδική βία είχε σχεδόν τελειώσει και ο νόμος λειτουργούσε αποτρεπτικά. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον ίδιο, τριπλασιάστηκε ο κόσμος στα γήπεδα τα οποία γέμισαν οικογένειες.

Αναφορικά με το τι χρειάζεται πλέον, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει ενδοιασμούς και πως απαιτείται βάθος χρόνου και συνεπής, σταθερή εφαρμογή μέτρων, αλλά και μια συμμαχία όλων στον αγώνα για την εξάλειψη των φαινομένων, στον οποίο οι ομάδες πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο των συνδέσμων αλλά και την ευθύνη για τη λειτουργία τους. Ζήτησε μάλιστα να τιμωρούνται και όσοι δημοσιογράφοι ή εκδότες προκαλούν, καυτηριάζοντας και τον ρόλο των οπαδικών εντύπων.

Δείτε τι ανέφερε μεταξύ άλλων  ο κ. Ορφανός:

Β. Φλωρίδης: Άλλο παραβάτης τάξης, άλλο εγκληματίας

Ο Εισαγγελέας Εφετών, Βασίλης Φλωρίδης, κατά την ομιλία του έκανε διαχωρισμό ανάμεσα στο έγκλημα και την παράβαση τάξης, υποστηρίζοντας πως τα νέα παιδιά που περιφέρονται στους δρόμους, κατ` αρχήν δεν είναι εγκληματίες αλλά παραβάτες και τελικά γίνονται εγκληματίες, λόγω των κενών που αφήνει η πολιτεία, αφήνοντας τους να δράσουν ανενόχλητοι. “Αυτό είναι το λεγόμενο παρακράτος. Όταν ο νεαρός, για Χ προσωπικούς λόγους, του αφήνεις κενό να δράσει, στην ουσία εσύ το κράτος τον κάνεις εγκληματία. Και παραβάτη και στη συνέχεια εγκληματία, κάτι που έγινε τώρα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φλωρίδης μίλησε και για τα θετικά που προσφέρει η φίλαθλη ιδιότητα, κυρίως για την ψυχική υγεία, ωστόσο όπως είπε, το τελευταίο διάστημα η κατάσταση είχε ξεφύγει, με γιάφκες, συμμορίες, εγκληματικές οργανώσεις και ναρκωτικά, κάνοντας λόγο επίσης για χαλαρή εφαρμογή του νόμου που στο τέλος “γυρνάει πάνω μας” και ζητώντας τη μετατροπή σε κακουργήματα, των αδικημάτων που αφορούν στον αθλητισμό”.

Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία του:

Α.Χαριστέας: Έζησα πάρα πολλές φορές την οπαδική βία

Τη δική του εμπειρία μοιράστηκε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελος Χαριστέας, ο οποίος στην καριέρα του όπως είπε, έζησε την οπαδική βία πάρα πολλές φορές, ακόμα και σωματική βία ως αθλητής.

Επισήμανε ότι δεν αρκεί μόνο η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου και κατέθεσε μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη θεσμοθέτηση νομικής επιτροπής ελέγχου παραβατικότητας για τον αθλητισμό, αλλά και καμπάνιες ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης “για να υπενθυμίζουμε την αξία της καταπολέμησης της βίας”.

Στις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Χαριστέας, περιλαμβάνονται ακόμη,

  • Η συνεργασία με FIFA/UEFA για επικαιροποίηση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με θέματα αθλητικής βίας,
  • Επικαιροποίηση των κανόνων του επαγγελματικού αθλητισμού για θέματα βίας,
  • Συζήτηση για δυνατότητα της πολιτείας να μπορεί να επιβάλλει και ποινικές κυρώσεις σε σωματεία/εταιρείες/ενώσεις, σε συνεργασία με αθλητικά και ποινικά δικαστήρια,
  • απαγόρευση δυνατότητας δημιουργίας παραρτημάτων συνδέσμων και απαγόρευση διάθεσης πακέτων εισιτηρίων από αυτόυς,
  • Αυστηρό έλεγχο ή και κατάργηση των συνδέσμων
  • Υποχρεωτική αναβάθμιση και ενίσχυση του προσωπικού ασφαλείας στα γήπεδα, το οποίο πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένο,
  • Απεμπλοκή της αστυνομίας από τους εσωτερικούς χώρους των αθλητικών εκδηλώσεων-αγώνων, και επέμβαση της μόνο όταν είναι αναγκαίο, κτλ

Δείτε τι είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαριστέας:

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος και ο γενικός επιθεωρητής αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας.

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από τους ομιλητές:

Δείτε και το βίντεο από την ημερίδα, από το κανάλι της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης:

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top