Σύγκρουση κυβέρνησης – εκπαιδευτικών για τις αυριανές εκλογές

Σύγκρουση κυβέρνησης – εκπαιδευτικών για τις αυριανές εκλογές

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως με τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών όπως η ΟΛΜΕ και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) με αφορμή τις ηλεκτρονικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν αύριο, Σάββατο 7/11 για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα, αποχή από τις εκλογές έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ  η ΑΔΕΔΥ, όπως και η ΔΟΕ ενώ σήμερα το πρωί αναμένεται η εκδίκαση της αίτησης αναστολής των εκλογών που κατατέθηκε στο ΣτΕ, όσο και αυτή των Διοικητικών Εφετείων όπου έχουν γίνει προσφυγές για συμμετοχή υποψηφίων που ουσιαστικά έχουν παραιτηθεί από αυτές.

Παράλληλα με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία, αναφέρει ότι οι εκλογές αυτές είναι παράνομες, στεκόμενη σε δύο άρθρα του ΠΔ 1/2003. Το πρώτο αναφέρει ότι “για την ανακήρυξη των υποψηφίων πρέπει να έχουν υποβληθεί από τους εκπροσώπους των συνδυασμών, τους μεμονωμένους υποψήφιους μέχρι 20 Σεπτεμβρίου του έτους, που θα γίνει η εκλογή, στον αρμόδιο διευθυντή ή περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης ή στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά περίπτωση, οι πίνακες των υποψηφίων που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην εκλογή” ενώ το δεύτερο αναφέρει ότι”η υποβολή των πινάκων αυτών, γίνεται με τη φροντίδα και την ευθύνη οικείων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών”. Στην προκειμένη περίπτωση ποσοστό που υπερβαίνει το 99% των υποψηφίων και των παρατάξεων έχει ζητήσει να αποσυρθεί από την διαδικασία, άρα στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούν και να πραγματοποιηθούν.

Θ. Κικινής (ΔΟΕ): Βασική μας επιδίωξη ήταν ο διάλογος 

Σε μια προσπάθεια να αναζητηθούν περαιτέρω λόγοι για τους οποίους η ΔΟΕ αποφάσισε να μποϋκοτάρει τις διαδικτυακές εκλογές του Σάββατου το Grtimes.gr μίλησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Θανάση Κικινή, ο οποίος απέδωσε το χάσμα εκπαιδευτικών – κυβέρνησης στην αποφυγή του διαλόγου από την πλευρά της κ. Κεραμέως.

“Είναι δεδομένο πως δεν θα πάρουμε μέρος στις εκλογές, αφού πέρα από το έγγραφο που αποδεικνύει ότι είναι παράνομες, περιμένουμε αύριο την εκδίκαση της αίτησης αναστολής της διαδικασίας στο ΣτΕ καθώς και την εκδίκαση των προσφυγών που έχουμε κάνει στα Διοικητικά Εφετεία. Επίσης θα προχωρήσουμε δικαστικά σε περίπτωση που οι εκλογές διενεργηθούν κανονικά για να προσβάλουμε την εγκυρότητά τους” τόνισε αρχικά ο κ. Κικινής.

Και προσθέτει με νόημα ότι “είναι ανάγκη να διαλύσουμε κάποιους μύθους που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα. Διότι εμείς το πρώτο πράγμα που επιδιώξαμε με το υπουργείο, ήταν ο διάλογος. Ακούστηκε ότι είμαστε τεχνοφοβικοί και δεν κατεβαίνουμε στις εκλογές επειδή φοβόμαστε μη χαθούν προνόμια. Πάνω σ’ αυτό θα πω ότι δεν γίνεται να είμαστε τεχνοφοβικοί, καθώς οι εκπαιδευτικοί ήταν αυτοί που τράβηξαν το βάρος της τηλεκπαίδευσης στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Άρα δεν γίνεται τώρα ξαφνικά να φοβόμαστε την τεχνολογία”.

Επίσης αναφορικά με τα όσα ακούστηκαν για το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν Σάββατο και άρα θα χαθεί μια ημέρα αργίας για τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Κικινής σημείωσε ότι “και αυτό μύθος είναι διότι επί υπουργείας κ. Ευθυμίου οι εκλογές μετατέθηκαν από Σάββατο σε καθημερινή ημέρα. Και ξέρετε, όταν δηλώνει κάποιος υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, δικαιούται και κάποιες ημέρες άδεια για να μπορεί να πηγαίνει στα σχολεία και να μιλάει με τους συναδέλφους του. Εμείς θεωρήσαμε αδιανόητο να κάνουμε χρήση των αδειών αυτών για να μην αποτελέσουμε υγειονομικές βόμβες για τα σχολεία μας. Δεν ζητήσαμε ποτέ να μας χαριστούν ημέρες διδασκαλίας”.

“Εμμονή, αλαζονεία και αδιαλλαξία από το υπουργείο”

Όσο για το τι προτείνει η ΔΟΕ για την διεξαγωγή των εκλογών; Ο Θ. Κικινής υπογραμμίζει ότι “από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα οκτάμηνης αναβολής με βάση το διάταγμα προτείναμε να προχωρήσουμε σε αυτή, σεβόμενοι την κατάσταση λόγω της πανδημίας. Το αρνήθηκε. Αναφέραμε ότι οι ηλεκτρονικές εκλογές κρύβουν κινδύνους. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ψηφίσει πολλές φορές, ενώ ο κωδικός μπορεί να ενεχυριαστεί. Θέσαμε ζητήματα ταυτοποίησης. Και παλαιότερα υπήρξε αυτό το ζήτημα με υποψία νοθείας και ο υποψήφιος τότε δικαιώθηκε”.

“Όλα αυτά πέρασαν έτσι, ενώ έπρεπε να υπάρξει διάλογος. Ένας διάλογος στον οποίο εμείς δεν θα πηγαίναμε με προαπαιτούμενα. Δεν μας συνάντησε ποτέ. Αρνήθηκε να μας μιλήσει. Έδειξε εμμονή, αλαζονεία και αδιαλλαξία” κατέληξε ο κ. Κικινής.

Θ. Τσούχλος (ΟΛΜΕ): Μείζον θέμα Δημοκρατίας 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος μιλώντας στο Grtimes.gr στάθηκε ιδιαίτερα στην απόσυρση των παρατάξεων και των υποψηφίων στο πλέον του 99% του συνόλου αυτών και έκανε λόγο για μείζον θέμα Δημοκρατίας.

“Ενώ η ίδια η κ. Κεραμέως εξασφάλισε την οκτάμηνη παράταση της θητείας (έως δηλαδή τις 31/8/21), δεν έκανε χρήση της ούτε όταν ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως αναβάλλονται όλες οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη Υπηρεσιακών Συμβουλίων μέσα στο μήνα Νοέμβριο λόγω κορωνοϊού. Μας είπε “οχι, εγώ θέλω να κάνω εκλογές”. Δεν έκανε χρήση ούτε σήμερα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για έναρξη του lockdown, την ημέρα των εκλογών” τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως “όταν αποδείχθηκε η εμμονή στις εκλογές το πλέον 99% των παρατάξεων και των υποψηφίων δήλωσε παραίτηση από τη διαδικασία. Εκείνη ωστόσο μας τόνισε ότι κανείς δεν παραιτείται.

Με άλλα λόγια εδώ, έχουμε μια παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και μαζί της λογικής και της δημοκρατικής τάξης. Ξαφνικά το εκλέγεσθαι γίνεται υποχρεωτικό. Διότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που παραιτήθηκαν της διαδικασίας παραμένουν εγκλωβισμένοι ηλεκτρονικά. Έχουν αναρτηθεί τα ονόματά τους και παραμενουν εκει. Και πως να κάνεις εκλογές με το 0,1% των υποψηφίων, με ένα ψηφοδέλτιο από το οποίο πιθανόν και από αυτό να έχουν παραιτηθεί ορισμένοι;

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν διαμαρτυρόμαστε, ζητούμε να αποσυρθούν όλα τα ονόματα και τα ψηφοδέλτια που έχουν παραιτηθεί της διαδικασίας και καλούμε τους συναδέλφους να ακολουθήσουν την αποχή ως το μοναδικό δημοκρατικό όπλο στην πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top