Την ανάγκη να δημιουργηθούν μικρότερα τμήματα στα εξεταστικά κέντρα προς αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού κατά τις Πανελλήνιες του 2021 εξέφρασαν στο GRTimes εκπρόσωποι Συνομοσπονδιών και Ομοσπονδιών Γονέων, μετά την ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που πρέπει να τηρηθούν από το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με αυτά η προσκόμιση αρνητικού διαγνωστικού τεστ πριν, αλλά και η χρήση μάσκας από μαθητές εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό κατά τη διάρκεια είναι απαραίτητα. Όπως δε διευκρινίζεται στη σχετική εγκύκλιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, «οι υποψήφιοι καθώς και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, ενώ κατά την διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους.

«Δεν είμαστε καθόλου αρνητικοί στο να προχωρούν οι μαθητές σε τεστ πριν από τις εξετάσεις. Εκείνο που ουσιαστικά ζητάμε είναι να μην αποτελεί ατομική ευθύνη του εκάστοτε μαθητή η διάγνωση, αλλά αυτό να γίνεται από επιστημονικό προσωπικό, ζητάμε την παρουσία γιατρών και νοσηλευτών κατά την διάρκεια των εξεταστών, συχνές απολυμάνσεις στα αντικείμενα πολλαπλής χρήσης, προμήθεια αντισηπτικών σε κάθε εξεταζόμενο μαθητή» αναφέρει στο GRTimes, ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), Παναγιώτης Κατηφές, σχολιάζοντας τις αποφάσεις που πάρθηκαν.

Πρόσθεσε δε, ότι ένα από τα βασικότερα αιτήματα το οποίο όπως όλα δείχνουν μάλλον δεν θα τηρηθεί ούτε και φέτος, είναι αυτό των ολιγάριθμων τμημάτων αλλά και η μετατροπή όλων των Λυκείων σε εξεταστικά κέντρα, ειδικότερα στην Επαρχία. «Γνωρίζουμε ότι στις Πανελλήνιες ούτως ή άλλως υπάρχει μια απόσταση μεταξύ των εξεταζόμενων, όμως για την ασφάλεια των παιδιών είναι σημαντικό τα τμήματα να είναι ολιγάριθμα, προκειμένου να εξαλείψουμε κάθε κίνδυνο. Να γίνουν δηλαδή όλα τα Λύκεια σε εξεταστικά κέντρα, έτσι ώστε να μη χρειάζονται μετακινήσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς ο οποίος μιλώντας στο GRTimes υπογράμμισε πως «το υπουργείο συνεχίζει να κάνει αυτό που ξεκίνησε από την αρχή της πανδημίας. Να μη σπάει δηλαδή τα τμήματα σε μικρότερα, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών, κάποιοι εκ των οποίων κινδυνεύουν να χάσουν τις Πανελλήνιες. Δυστυχώς το κράτος συνεχίζει σε αυτή τη γραμμή, αρνούμενο να πάει σε ένα μοντέλο με 12 το πολύ 13 μαθητές σε κάθε τάξη. Επιπλέον το διαγνωστικό τεστ δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική απάντηση της Πολιτείας απέναντι στην πανδημία. Πρέπει να υπάρξουν κι άλλες».

Εκατοντάδες τμήματα κλειστά – Αλλαγές πρωτοκόλλων

Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν προκληθεί στα σχολεία στο διάστημα της πανδημίας, ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ έκανε λόγο για αιφνίδιες αλλαγές στα πρωτόκολλα αλλά και εκατοντάδες κλειστά τμήματα ανά την Ελλάδα.

«Αποτέλεσαν μεγάλο πρόβλημα τα εκατοντάδες τμήματα που είναι σήμερα κλειστά, αλλά και οι αιφνίδιες αλλαγές στα πρωτόκολλα. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί νοσήσει από την Covid -19 δεν κάθεται πλέον 14 ημέρες καραντίνα και τηλεκπαίδευση, αλλά δέκα. Τα self test από δύο που ήταν έγιναν ένα. Από σήμερα μάλιστα, όποιο τμήμα κλείνει δεν ξανανοίγει αφού σύντομα κλείνουν τα σχολεία» σημείωσε χαρακτηριστικά, ο Παναγιώτης Κατηφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ