Συναγερμός για Σκιάθο, Κέρκυρα, Νάξο, Ικαρία, Κάρπαθο, Αιτωλοακαρνανία

Συναγερμός για Σκιάθο, Κέρκυρα, Νάξο, Ικαρία, Κάρπαθο, Αιτωλοακαρνανία

Σταθερά πτωτική πορεία παρουσιάζει την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο σημείωσε ξεκινώντας την τοποθέτηση της κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Την τελευταία εβδομάδα μειώνεται το ποσοστό θετικότητας, ο αριθμός των νέων εισαγωγών και των διασωληνωμένων, αλλά και ο αριθμός των θανάτων στη χώρα μας. Πλέον, ο δείκτης Rt κυμαίνεται στο 0.83.

Ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για επιδημιολογικές εκρήξεις κυρίως σε νησιά, όπως η Ικαρία και κυρίως σε νέους 18-36.

Βλέπουμε ξεκάθαρα το αποτύπωμα του Πάσχα είπε σημειώνοντας οτι παρατηρείται σημαντική επιβάρυνση στη δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, στο «κόκκινο» μπήκαν η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος.

Είμαστε ανήσυχοι για τον μεγάλο αριθμό των νέων κρουσμάτων σημείωσε και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ευθύνονται και τα αυξημένα τεστ. Τα μέλη της επιτροπής είμαστε ανήσυχοι καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Θα συνεχίσει να είναι υψηλός κυρίως λόγω των self test. Μόνο την περασμένη εβδομάδα έγιναν περισσότερα από 2 εκατομμύρια» είπε.
Προειδοποίησε δε πως «άλλο η άρση περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση».

Έκανε λόγο για ενδοοικογενειακή μετάδοση και συναθροίσεις ως αιτίες για εμφάνισε νέων κρουσμάτων, αλλά όπως είπε δεν παρατηρήθηκε αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία. Είναι σαφές ότι οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους δικούς τους» πρόσθεσε.

Το μεγάλο όφελος από την ευρεία αυτή χρήση είναι όπως είπε, πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η χρήση τους διέγνωσε περισσότερους από 14.000 ασυμπτωματικούς φορείς που δεν γνώριζαν ότι νοσούσαν. «Μεταξύ 3 και 9 Μαΐου ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα διαγνώστηκαν χάρη στα self test» είπε.

Όπως σημείωσε, εξαιρούνται από τη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ