Έντονος είναι ο προβληματισμός από την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το πρωί συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί, το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Στη διάρκεια της σύσκεψης:

-Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού

-Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση

-Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέα κρούσματα και 23 θανάτους σε ένα 24ωρο. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έφθασε τους 422.

Νωρίς χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και ευχαρίστησε από κοντά γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν νύχτα και μέρα τον αγώνα, δίπλα στους ασθενείς, κατά της πανδημίας της covid-19.

«Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο υγειονομικό προσωπικό.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα και πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού -οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις- κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό. Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε lockdown στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες. Και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν το είχαμε κάνει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο ιός δεν επιτρέπει εφησυχασμό έως ότου οικοδομηθεί τείχος ανοσίας μέσω της εκστρατείας εμβολιασμού.

Επιχείρηση «Ελευθερία»

Όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς, το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού εκτελείται με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα -παρά την πολυπλοκότητα της αλυσίδας εφοδιασμού- ενώ κυβερνητικές πηγές προσθέτουν πως η εκστρατεία γίνεται με διαφάνεια και πάντοτε με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των πολιτών.

Τα εμβόλια παραλαμβάνονται και αποθηκεύονται σε πέντε κεντρικά σημεία και μετέπειτα σε 500 δευτερογενείς κόμβους. Χάρη στην υλικοτεχνική υποδομή της χώρας παρακολουθείται η διατήρηση των φιαλιδίων στις κατάλληλες συνθήκες ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 6.000 διανομές φορτίων στα εμβολιαστικά κέντρα, με εφαρμογή των σχετικών πρωτοκόλλων.

Επίσης, είναι σταθερά ενεργός ένας μηχανισμός φαρμακοεπαγρύπνησης, ο οποίος έχει αναλύσει 1.266 συμβάντα ώστε να διαπιστώσει εάν συνδέονται με εμβολιασμό. Ενδεικτικά, έχουν καταγραφεί μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.

Όσον αφορά τη διαφάνεια της εκστρατείας εμβολιασμού και την τήρηση της σειράς προτεραιότητας, έως σήμερα έχουν αναφερθεί λιγότερα από 10 περιστατικά, τα οποία ερευνώνται ενδελεχώς. Γίνεται πάντα έρευνα και εάν προκύψουν οποιεσδήποτε ευθύνες επιβάλλονται κυρώσεις.

Στο έργο του προληπτικού ελέγχου συμμετέχουν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που ελέγχει για τυχόν παρατυπίες ή ύποπτα περιστατικά.

Πλέγμα μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων

Έναν και πλέον χρόνο από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος covid-19 στη χώρα μας, τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021 για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων ανέρχονται στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Περίπου 24 δισεκ. διατέθηκαν το 2020 και 5,9 δισ. διατίθενται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Έως το τέλος Φεβρουαρίου τα μέτρα αγγίζουν τα 27 δισεκ. ευρώ και έχουν στηρίξει τη συντριπτική πλειονότητα όσων επλήγησαν οικονομικά κατά τη διάρκεια την πανδημίας, κατανέμοντας με δίκαιο και διαφανή τρόπο τους δημοσιονομικούς πόρους στους εργαζόμενους, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους ανέργους, στους αγρότες, στους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους δανειολήπτες και στις επιχειρήσεις.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα επισημαίνουν πως η οικονομική ενίσχυση κατά τους τελευταίους 12 μήνες έχει υπερβεί κατά πολύ οποιοδήποτε πακέτο στήριξης δόθηκε στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και διαμορφώνεται πάνω από τον μέσο όρο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντανάκλαση στην αγορά εργασίας

Τα θετικά αποτελέσματα των μέτρων αντανακλώνται στην ετήσια έκθεση του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ η κυβέρνηση εισέπραξε και θετικά σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην 9η Έκθεση Αξιολόγησης.

Τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗΣ» καταδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 64.689 το 2020 σε σύγκριση με το 2019, που ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης του 3,26%, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας σε κλάδους όπου απασχολείται μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση.

Εν τω μεταξύ είναι πλέον ενεργή η πλατφόρμα για την οριστικοποίηση, από την πλευρά των δικαιούχων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο. 6, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι δικαιούχοι έχουν προθεσμία έως τις 16 Μαρτίου για την αποδοχή των ποσών, προκειμένου να τους καταβληθούν οι ενισχύσεις.

Μεγάλες φιλοδοξίες για αλλαγή του παραγωγικού ιστού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας σε συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου «Innovative Greeks» τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν εστιάζει σε μικρή αλλαγή. Οι φιλοδοξίες μας είναι πολύ μεγάλες για να αλλάξουμε τον παραγωγικό ιστό».

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους Έλληνες που καινοτομούν εντός και εκτός συνόρων και τόνισε πως πρέπει να είμαστε τολμηροί στον τρόπο που ενεργούμε και να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Φέρνοντας ως παράδειγμα την πανδημία, είπε ότι παρότι πρόκειται για τεράστια υγειονομική κρίση αποτελεί και τεράστια ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με τον δημόσιο τομέα. Ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές και αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι ότι θα απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις που προκαλούν ανατροπές και αλλαγές. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και στη δυνατότητα των πολιτών να συναλλάσσονται με το κράτος χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Μίλησε επίσης για το πρόγραμμα εμβολιασμού, επισημαίνοντας πως κάποιος κλείνει το ραντεβού του στέλνοντας sms και υπογράμμισε πως το θέμα είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος, κάτι που δεν υπήρχε για πολλές δεκαετίες.

Απευθυνόμενος στις καινοτόμες επιχειρήσεις ο πρωθυπουργός τους έστειλε το μήνυμα να συνεχίσουν να παίρνουν μέρος στα δρώμενα στην Ελλάδα και να βοηθήσουν να αλλάξουμε το πρόσωπο της χώρας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ