Συνάντηση Καράογλου με εκπροσώπους Λαϊκών Αγορών- Οι θέσεις του περιφερειάρχη ΚΜ

Συνάντηση Καράογλου με εκπροσώπους Λαϊκών Αγορών- Οι θέσεις του περιφερειάρχη ΚΜ

Συνάντηση με τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου είχε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Άγγελος Δερετζής μαζί με τον  ομόλογό του στην Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών ΜΘ, Βασίλη Μακρίδη.

“Ο κ. Καράογλου διαφώνησε ανοικτά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, τις οποίες στηλιτεύσαμε πρόσφατα και τονίσαμε πως δεν τις συζητάμε, ενώ αντίθετα συμφώνησε με τις προτάσεις των Ομοσπονδιών” τονισε στο GRTimes ο Άγγελος Δερετζής και πρόσθεσε πως ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας “θα συναντηθεί τη Δευτέρα (22/2) με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη στον οποίο θα καταθέσει τις προτάσεις – θέσεις των Ομοσπονδιών και στη συνέχεια από την ερχόμενη Τρίτη (23/2) θα υπάρξει άμεση ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων”. 

Ο κ. Δερετζής σημείωσε επίσης πως και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη έχει σημειώσει προς τις Ομοσπονδίες ότι δεν πρόκειται να φτάσει κανένα νομοσχέδιο στη Βουλή προτού γίνει διαβούλευση με τις Ομοσπονδίες. 

Οι θέσεις του Απόστολου Τζιτζικώστα  

Στο μεταξύ με ανάρτησή του στο προφίλ που διατηρεί σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πολητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Άγγελος Δερετζής δημοσίευσε συνέντευξη που παραχώρησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στην εφημερίδα της Ομοσπονδίας μέσω της οποίας παρουσιάζονται και οι θέσεις του. 

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής: 

ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ

Δημιουργία νομικού προσώπου, που θα λειτουργεί, υπό την εποπτεία της περιφέρειας

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια οι αρμοδιότητες των οργανισμών λαϊκών αγορών μεταφέρθηκαν στις περιφέρειες. Θεωρείται, ότι αυτή η επιλογή βελτίωσε την εικόνα, που παρουσιάζουν σήμερα οι λαϊκές αγορές;

Σε ένα σημαντικό βαθμό η εικόνα βελτιώθηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Υπάρχουν ακόμα ζητήματα για τα οποία δουλεύουμε μαζί, η περιφέρεια με τους παραγωγούς και τους εμπόρους, για να γίνει ακόμα καλύτερη η λειτουργία των λαϊκών αγορών, για τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές. Δυστυχώς, η μεταφορά αρμοδιοτήτων των οργανισμών λαϊκών αγορών στις περιφέρειες, αντί να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης με στόχο να εκσυγχρονιστούν και να ενδυναμωθούν οι λαϊκές αγορές,   έγινε βιαστικά, χωρίς σχέδιο, χωρίς τη μεταφορά των απαραίτητων πόρων και των  κατάλληλων εργαλείων. Το γεγονός αυτό δημιουργεί διαρκώς προβλήματα και καθυστερήσεις, όμως είμαστε εδώ αποφασισμένοι να λύσουμε όλα τα ζητήματα.

Οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές υποστηρίζουν, ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, είχε ως αποτέλεσμα να μεγαλώσουν τα προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα των λαϊκών αγορών. Διαδικασίες, που επί οργανισμών αντιμετωπίζονταν σε μία ή δύο ημέρες, πλέον απαιτούν ακόμη και μήνες. Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα;

Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι τον προβληματισμό των εργαζομένων και των επαγγελματιών. Φαινόμενα καθυστερήσεων στις διαδικασίες αντιμετωπίζονται με ένα και μόνο τρόπο, με τη μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου. Οι περιφέρειες, όπως γνωρίζετε, δε νομοθετούν, αλλά είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν και να εφαρμόζουν πιστά το νόμο και οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι δυστυχώς χρονοβόρες, όχι μόνο για τις λαϊκές, αλλά για όλους. Είναι συνολικά ένα ζήτημα που αναδείξαμε στην ένωση περιφερειών Ελλάδας και σε όλα τα αρμόδια υπουργεία ζητώντας επιτακτικά και επανειλημμένα να δοθεί λύση. Με απλά λόγια, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους διεκδικώντας καλύτερές συνθήκες και πρακτικές λύσεις σε όλα τα καθημερινά ζητήματα των λαϊκών αγορών.

Εκτιμάτε πως το ισχύον νομικό καθεστώς, που αφορά τις λαϊκές αγορές είναι επαρκές;

Είναι ακριβώς αυτό που σας ανέφερα: Όχι μόνο δεν είναι επαρκές, αλλά προκαλεί και αρρυθμίες, προβλήματα και εμπόδια. Και δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι έχουμε εντοπίσει και αναδείξει τις αδυναμίες, τίποτα δεν έχει αλλάξει, συναντούμε μόνο αδιαφορία και απραξία. Ακόμα και στα πιο απλά ζητήματα, όπως για παράδειγμα στη λειτουργία και το ρόλο της αρμόδιας επιτροπής λαϊκών αγορών, ή οποία θα μπορούσε να έχει αποφασιστικό και όχι μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ώστε να λύνει γρήγορα ζητήματα καθημερινότητας, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη από την πλευρά του υπουργείου. Είναι πραγματικά άδικο να ταλαιπωρούνται οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι παραγωγοί, οι έμποροι και οι καταναλωτές λόγω αδιαφορίας και απραξίας του κράτους.

Οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές χάνουν την άδεια τους αν δε διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Μάλιστα είναι ο μοναδικός κλάδος στον οποίο συμβαίνει αυτό. Ήδη οι συνδικαλιστές του χώρου έχουν προσφύγει κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Με δεδομένο όμως, ότι τα δικαστήρια έχουν χρονοβόρες διαδικασίες, πιστεύετε πως θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση της πολιτείας;

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων δεν πρέπει να υπάρχουν, δεν είναι αποδεκτό. Όλοι οι πολίτες, όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, με απόλυτη ισονομία από το κράτος. Και βέβαια όλες οι οφειλές προς την πολιτεία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να εξοφλούνται στο ακέραιο. Με βάση αυτές τις αυτονόητες αρχές, πρέπει να υπάρξει άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας.

Το σημερινό μοντέλο διοίκησης των λαϊκών αγορών είναι κοινή παραδοχή ότι δε λειτουργεί. Τι θα είχατε να προτείνετε προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα; 

Δημιουργία ενός νομικού προσώπου, που θα λειτουργεί, υπό την εποπτεία της περιφέρειας. Με αυτό τον τρόπο θα είχαμε και την απαιτούμενη επιτάχυνση των διαδικασιών και την πλήρη τήρηση της διαφάνειας. Ουσιαστικά η λειτουργία των λαϊκών αγορών θα ήταν καλύτερη και αποδοτικότερη προς όφελος των παραγωγών και των εμπόρων, και φυσικά του καταναλωτικού κοινού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top