Επενδυτικές εταιρείες-μαϊμού “μαδούν” πολίτες μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Επενδυτικές εταιρείες-μαϊμού “μαδούν” πολίτες μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Με πρόσχημα την δελεαστική είσοδο στον μαγικό κόσμο των επενδύσεων και όχημα το διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο, εκατοντάδες πολίτες μπλέκονται καθημερινά στα «δίχτυα» εταιρειών μαϊμού που αλιεύουν θύματα με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να χάνουν χιλιάδες ευρώ ή ακόμα και ολόκληρη την περιουσία τους.

Το φαινόμενο γνώρισε μεγάλη άνθιση κυρίως κατά την περίοδο των lockdown σε ηλικιωμένους και άλλους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ακριβώς το διαδίκτυο και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ωστόσο η δράση τους συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι και σήμερα προσπαθώντας να προσεγγίσουν ανυποψίαστους «πελάτες» και να τους αποσπάσουν σημαντικά ποσά, είτε από τηλεφωνικές συναλλαγές είτε από διαδικτυακές εφαρμογές, μέσω των οποίων βρίσκουν τρόπο να υφαρπάξουν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Συχνά, οι εταιρείες αυτές για να δελεάσουν τον υποψήφιο «επενδυτή» τηλεφωνικά, αναφέρουν ότι ο ενδιαφερόμενος θα έχει στη διάθεσή του μία 24ωρη πλατφόρμα συναλλαγών η οποία μπορεί να λειτουργήσει και μέσω εφαρμογής που θα εγκαταστήσει στο κινητό ή στον υπολογιστή του, βάσει της οποίας μπορεί να εκμεταλλευτεί, διακυμάνσεις των τιμών της παγκόσμιας αγοράς, επενδύοντας στην άνοδο ή στην πτώση τιμών και μετοχών.

Οι κατηγορίες των δήθεν συναλλαγών μπορεί να αφορούν εμπορεύματα, ισοτιμίες νομισμάτων, δείκτες οικονομίας ή και μετοχές μεγάλων εταιρειών, όπως εικονικά και μόνο αναφέρονται η Amazon, η Tesla, η Apple και τα κρυπτοχρήματα.

Όπως αναφέρουν οι κυνηγοί «υποψήφιων θηραμάτων», μια πλατφόρμα τύπου Forex δίνει στο χρήστη την εικονική δυνατότητα να κάνει συναλλαγματικές κινήσεις στις παραπάνω κατηγορίες, αγοράζοντας ουσιαστικά και πουλώντας «αέρα» και «τιμές» χωρίς στην πραγματικότητα να μπορεί ποτέ ο πελάτης να εισπράξει τα κέρδη ή το αρχικό του κεφάλαιο.

Προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος…συνεργάτης 

Για να γίνει κάποιος «συνεργάτης» και όχι «συνδρομητής» της εταιρείας, όπως αναφέρουν «θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό ως αρχικό κεφάλαιο, το οποίο συνήθως κυμαίνεται από 200 έως 250 ευρώ και πάνω». Τα χρήματα αυτά όπως ισχυρίζονται οι άνθρωποι της υποτιθέμενης εταιρείας, γυρίζουν πάλι στο λογαριασμό μέσα σε 24 ώρες, αφού πρώτα περάσει μία εβδομάδα προσαρμογής, κατά την οποία οι συναλλαγές θα εμπεριέχουν μηδενικό ρίσκο.

Και μπορεί να αναφέρεται ότι μετά την εβδομάδα προσαρμογής, ο πελάτης διαθέτει την ευχέρεια να επιλέξει αν θα παραμείνει στην εταιρεία ή θα μείνει ικανοποιημένος από τα κέρδη ή αν θελήσει να αποχωρήσει χωρίς καμία δέσμευση παίρνοντας απλά τα χρήματά του, στην πραγματικότητά ωστόσο δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Και αυτό, διότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο πελάτης με την καθοδήγηση οικονομολόγου, θα εμφανίσει κέρδη στη διαδικτυακή πλατφόρμα των εικονικών συναλλαγών που κάνει, αλλά αντί να εισπράξει τα χρήματα αυτά, συνήθως καλείται να γεμίσει με περαιτέρω λεφτά από την τσέπη του, το «ρεζερβουάρ» της εταιρείας μαϊμού η οποία συνήθως απειλεί πως αν αυτό δε γίνει, τότε πιθανότατα να χαθεί ολόκληρο το κεφάλαιο.

Συχνά η απάτη δεν γίνεται αντιληπτή από τους ανυποψίαστους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να χάνουν περιουσία μιας ζωής.

Ακούστε πως περιγράφει βήμα – βήμα τον τρόπο συναλλαγής με τη διαμεσολάβηση τηλεφωνητή που προσπαθεί να “ψαρέψει” νέους πελάτες. 

Χιλιάδες τηλεφωνικές επαφές καθημερινά

Στο μεταξύ, οι τηλεφωνικές προσεγγίσεις των εν λόγω εταιρειών είναι χιλιάδες καθημερινά όπως τουλάχιστον αναφέρει στο ηχητικό απόσπασμα του GRTimes πωλητής του προγράμματος μέσω τηλεφώνου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος εργάζεται για πάρα πολλές ώρες πάνω από ένα τηλέφωνο στην προσπάθειά του να προσεγγίσει πελάτες. Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στις διαθέσεις των πελατών, σημειώνει ότι κάποιοι από αυτούς που καλεί ανταποκρίνονται, ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα:

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι εάν επιχειρήσει κανείς να μπει στη σχετική ιστοσελίδα και στην ενότητα Contact, προκειμένου να εντοπίσει το που βρίσκεται η εν λόγω εταιρεία αλλά και στοιχεία επικοινωνίας, το μόνο που βρίσκει κανείς, είναι έναν απλό σύνδεσμο μέσω mail.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί και με τη χρήση του διαδικτύου και με τις συναλλαγές μας

Καθημερινά οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος γίνονται αποδέκτες καταγγελιών από πολίτες που έχουν πέσει θύματα της απάτης.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή σ’ ότι αφορά τις εφαρμογές που κατεβάζουμε, είτε στο κινητό μας, είτε στον σταθερό μας υπολογιστή. Είναι σημαντικό να δίνουμε βαρύτητα στις κριτικές, να βλέπουμε πόσοι τις έχουν κατεβάσει, αν συνοδεύονται από προγράμματα ασφαλείας και αν έχουν επικαιροποιήσεις» σημειώνει στο GRTimes, o υποστράτηγος ε.α.,  πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, και πτυχιούχος Νομικής του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαπροδρόμου.

Προσθέτει δε, ότι «ιδιαίτερα επιφυλακτικοί θα πρέπει να είμαστε και με τη διαδικτυακή μας παρουσία και με τις συναλλαγές που κάνουμε. Να μην μπαίνουμε σε ότι μας στέλνουν και να μην ξεχνούμε ότι έχουμε να κάνουμε με μία μορφή οργανωμένου εγκλήματος που δεν περιορίζεται μόνο στη χώρα μας, αλλά που μπορεί να εξαπλώνεται σε διάφορα μέρη του κόσμου, ακόμη και σε “οικονομικούς παραδείσους”, στους οποίους η νομική προστασία είναι πολύ χαλαρή, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχει ομοιόμορφη θεσμική προσέγγιση για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο».

Ο κ. Παπαπροδρόμου προσθέτει επίσης, ότι είναι πολύ συχνό φαινόμενο να μη διαβάζουμε τα ψιλά γράμματα σε κάθε τραπεζική συναλλαγή ενώ -όπως λέει- ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της χώρας δε γνωρίζει την διαδικασία αμφισβήτησης μιας συναλλαγής. «Είναι καιρός να σταματήσουμε να ενδιαφερόμαστε μόνο όταν συμβεί κάτι σε εμάς» συμπληρώνει.

Επιπλέον, ο πρώην αρχηγός της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ προτρέπει τους πολίτες να «διαβάζουν συχνά τις ανακοινώσεις των τραπεζών ώστε να ενημερώνονται για τέτοιου είδους απάτες ακόμη και με βιντεοληπτικό υλικό» και συνιστά την τοποθέτηση ασφαλιστικών δικλίδων στο κινητό μας, οι οποίες συχνά «αφορούν το δακτυλικό μας αποτύπωμα. Έτσι, ακόμη λιγότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στο κινητό μας τηλέφωνο».

Τέλος σημειώνει ότι οι «αλιείς» θυμάτων, ποντάρουν πολύ στη ρουτίνα και τη βιασύνη της καθημερινότητάς μας. «Άρα δεν θα πρέπει να βλέπουμε την κάθε μας κίνηση στο διαδίκτυο ως διαδικασία ρουτίνας, αλλά ως κάτι που χρήζει της ιδιαίτερης προσοχής μας», ενώ αν γνωρίζει τον μέσο όρο ανυποψίαστων θυμάτων που κάθε χρόνο πέφτουν θύματα απάτης μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή διαδικτυακής συναλλαγής υπογράμμισε πως «τα νούμερα βγαίνουν κάθε χρόνο. Φανταστείτε όμως. Από το 2017  οι 1/3 υποθέσεις που χειρίζεται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αφορά απάτες. Οι περιπτώσεις αυτές ενδεικτικά αφορούσαν διαδικτυακές αγορές, παραπλανητικά μηνύματα από πενταψήφιους αριθμούς ή ανεπιθύμητες –αναπάντητες κλήσεις και μηνύματα κινητής τηλεφωνίας από άγνωστους τηλεφωνικούς αριθμούς του εξωτερικού που πραγματοποιούνται κατά κανόνα μεταμεσονύκτιες ώρες, ώστε να εμφανίζονται σκόπιμα ως αναπάντητες, και στοχεύουν στην οικονομική εξαπάτηση των πολιτών. Από τότε μέχρι σήμερα, ο αριθμός αυτός μεγάλωσε»

Στον παρακάτω σύνδεσμο του gov.gr μπορείτε να βρείτε την διεύθυνση όπου μπορείτε να καταγγείλετε περιστατικά απάτης. Πατήστε ΕΔΩ.

Τι άλλο συνιστούν οι ειδικοί

Ειδικοί επί του θέματος δίνουν και άλλες οδηγίες σχετικά με τις συναλλαγές που αφορούν εταιρείες μαϊμού.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρουν ότι «οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί όταν τους προσεγγίζουν άγνωστοι, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω e-mail, υποδυόμενοι ότι εργάζονται σε δήθεν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού και τους υπόσχονται υψηλές αποδόσεις επενδύοντας χρήματα μέσω εικονικών (ψεύτικων) επενδυτικών πλατφορμών στο διαδίκτυο. Για είναι μάλιστα πειστικοί, τις περισσότερες φορές τα άτομα αυτά μιλάνε πολύ καλά ελληνικά».

Συμπληρώνουν δε, ότι «δυστυχώς αυτοί που τους εμπιστεύονται, επενδύουν τα χρήματά τους, τα οποία βλέπουν «εικονικά» να αυξάνονται, αλλά όταν ζητήσουν να τους αποδοθούν τα κέρδη, διαπιστώνουν ότι αυτό δεν γίνεται και ότι είχαν πέσει θύματα εξαπάτησης».

 Τέλος, οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί:

  • Όταν επικοινωνούν μαζί τους άγνωστοι μέσω τηλεφωνικού αριθμού.
  • Πριν προβούν σε οποιαδήποτε άνοιγμα λογαριασμού σε online επενδυτική πλατφόρμα να διενεργούν έλεγχο κατά πόσο αυτή είναι αδειοδοτημένη από κάποια υπαρκτή και αρμόδια εποπτική αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ