Συνεδριακός Τουρισμός: «Αγκάθι» ο μη καθορισμός πρωτοκόλλων λειτουργίας

Συνεδριακός Τουρισμός: «Αγκάθι» ο μη καθορισμός πρωτοκόλλων λειτουργίας

Οι «μηχανές» του ελληνικού τουρισμού ετοιμάζονται να ανάψουν και επίσημα στις 15 Μαΐου, ωστόσο ο συνεδριακός τουρισμός χωλαίνει, αφενός διότι δεν έχουν καθοριστεί τα πρωτόκολλα λειτουργίας για την επανεκκίνησή του, αφετέρου οι περιορισμοί αλλά και οι διαδικτυακές εκδηλώσεις δημιουργούν ένα διαφορετικό τοπίο. «Όσο καθυστερεί η έκδοση πρωτοκόλλων, είναι πολύ πιθανόν να ακυρωθούν έστω και αυτά τα λίγα συνέδρια που είναι προγραμματισμένα για το δεύτερο εξάμηνο του 2021» αναφέρει στο GRTimes.gr η γενική διευθύντρια του Thessaloniki Convention Bureau (TCB) Ελένη Σωτηρίου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπούν οι φορείς και οι εμπλεκόμενοι του συνεδριακού τουρισμού, μιας μορφής τουρισμού με πολλά πλεονεκτήματα για την οικονομία της χώρας και κατ’ επέκταση το τοπικό επιχειρείν.

«Aν και ανοίγει ο τουρισμός επίσημα στις 15 Μαΐου, εν τούτοις δεν έχουν καθοριστεί πρωτόκολλα λειτουργίας και επανεκκίνησης του συνεδριακού τουρισμού -ελληνικού και διεθνή ιατρικού κ.ά.) όπως επίσης και άλλων μεγάλων εκδηλώσεων κρατώντας ανενεργά όλα τα επαγγέλματα της βιομηχανίας του MICE (Meetings, Incentives, Congresses & Events Industry)» τονίζει η πρόεδρος του HAPCO και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας FedHATTA Ειρήνη Τόλη.

Όπως επισημαίνεται, ο Hellenic Association Professional Congress Organizers (HAPCO) έχει, ήδη, καταθέσει από τις 23/3, στο υπουργείο Τουρισμού, πρωτόκολλα λειτουργίας για τον συνεδριακό τουρισμό, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εγκριθεί, γεγονός που ακόμη και τα εγχώρια συνέδρια και κυρίως τα ιατρικά να μην γνωρίζουν πώς και πότε θα πραγματοποιηθούν.

«Κοινό μέλημα για όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού είναι να διαφυλαχθεί η  αξιοπιστία της χώρας, περισσότερο από ποτέ, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, ενώ πρέπει να υπάρξει από την Πολιτεία, άμεσος  προγραμματισμός για όλο το 2021, με στόχο την προετοιμασία της χώρας και για το 2022 και τις επόμενες χρονιές» σημειώνει η κα. Τόλη.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον συνεδριακό τουρισμό

Αναμφίβολα οι επιπτώσεις που έχει αφήσει πίσω της η πανδημία του κορωνοϊού και στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού είναι πολλαπλές.

Τουλάχιστον το 80%  των συνεδρίων/εκδηλώσεων με φυσική παρουσία ακυρώθηκαν (ελληνικά και διεθνή) και δεν θα πραγματοποιηθούν για το 2021 ούτε και για το 2022,  διότι πολλά από αυτά είναι διετή ή /και τριετή.

Επίσης, το 15% των συνεδρίων/εκδηλώσεων μετατράπηκαν σε διαδικτυακά, χωρίς κανένα σημαντικό κέρδος για το κράτος, παρά  το ΦΠΑ, πάνω στο ελάχιστο διαδικτυακό κόστος ενώ μόλις σε ποσοστό 5% των συνεδρίων/εκδηλώσεων μετατέθηκαν για το 2022, το 2023 ή /και αργότερα, γεγονός που δε δίνει καμία ασφάλεια για την υλοποίηση τους.

Ο συνεδριακός τουρισμός στη Θεσσαλονίκη

Με στόχο την επανεκκίνηση του συνεδριακού τουρισμού στην αγορά, την προβολή της Θεσσαλονίκης ως city break προορισμό αλλά και τις δυνατότητες που παρέχει ο προορισμός σε απόσταση μόλις μιας ώρας, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που συνδυάζουν θάλασσα και βουνό, ο Οργανισμός Συνεδριακού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Thessaloniki Convention Bureau (TCB) με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) διοργανώνει το Connect Tourism & Travel Event Thessaloniki, κατά το διήμερο 11 & 12 Μαΐου.

Στόχος του διήμερου διαδικτυακού συνεδρίου είναι «η ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό σε Θεσσαλονίκη και στην ΠΚΜ καθώς και η ισχυροποίηση του brand του προορισμού, που όπως εκτιμούμε όλοι, η επόμενη μέρα θα είναι ανταγωνιστική στη διεθνή τουριστική αγορά» δήλωσε η γενική διευθύντρια του TCB Ελένη Σωτηρίου.

Σχετικά με την πορεία του συνεδριακού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, όπως επισήμανε στο GRTimes.gr η κα. Σωτηρίου υπάρχουν κάποια λίγα συνέδρια ελληνικά και διεθνή – κυρίως ιατρικά- τοποθετημένα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν ακυρωθεί.

«Απαιτείται να καθοριστούν τα πρωτόκολλα λειτουργίας και επανεκκίνησης και στο συνεδριακό τουρισμό, διότι όσο καθυστερεί η έκδοσή τους είναι πιθανόν και αυτά τα λίγα που είναι προγραμματισμένα να ακυρωθούν» αναφέρει η κα. Σωτηρίου.

Εξηγεί ότι όσο δεν πραγματοποιούνται συνέδρια χάνει μερίδιο η αγορά και οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, τουριστικά λεωφορεία, οπτικοακουστικές εταιρίες, εστιατόρια κτλ.).

Διαδικτυακές εκδηλώσεις και επιστροφή το… 2023

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πραγματοποιούνται κάποιες διαδικτυακές (virtual) συναντήσεις, από τις οποίες ωστόσο ένα πολύ μικρό ποσοστό έχει οφέλη όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις που εμπλέκονται με το συγκεκριμένο είδος διοργάνωσης.

Εκτίμηση της γενικής διευθύντριας του TCB είναι ότι ένα ποσοστό των συνεδρίων και εκδηλώσεων θα συνεχίσει να διοργανώνεται διαδικτυακά, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό ή ακόμη και τα πρώτα χρόνια μετά πανδημίας.

Όπως φαίνεται, δεδομένου ότι ο προγραμματισμός των συνεδρίων έχει βάθος χρόνου, και δίχως τον καθορισμό πρωτόκολλων λειτουργίας μέχρι στιγμής, η επανεκκίνηση του συνεδριακού τουρισμού αναμένεται να επιστρέψει όχι πριν το 2022.

«Υπάρχει επιφυλακτικότητα και οι σύνεδροι είναι διστακτικοί και για το 2022» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr η γενική διευθύντρια του TCB Ελένη Σωτηρίου.

Τα πλεονεκτήματα του συνεδριακού τουρισμού

Σχετικά με τα πλεονεκτήματα του συνεδριακού τουρισμού αξίζει να σημειωθεί ότι συνεδριακή  δραστηριότητα συμβάλει στην οικονομία με την κατασκευή ή/και ανακαίνιση συνεδριακών χώρων και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, ενισχύει την απασχόληση και διαφημίζει την χώρα διεθνώς.

Επίσης, συμβάλλει στην αύξηση θέσεων εργασίας, αφού στην οργάνωση συνεδρίων εμπλέκονται 50 τουλάχιστον επαγγέλματα. Αποτελεί πηγή εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους για το κράτος και τις τοπικές αρχές.

Επιπρόσθετα, τα συνέδρια δημιουργούν και αυξάνουν την ζήτηση ταξιδιωτικών και τουριστικών υπηρεσιών (διαμονές, διακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές, δείπνα,  γεύματα κλπ.) ενισχύοντας την εθνική οικονομία. Επεκτείνεται η τουριστική περίοδος και επιπλέον η χώρα αποκτά μεγάλη προβολή και φήμη σε ένα υψηλού επιπέδου κοινό και κατακτά σημαντική θέση στον παγκόσμιο τουριστικό και συνεδριακό χάρτη.

Όσο για το προφίλ των συμμετεχόντων ενός συνεδρίου, ο σύνεδρος ξοδεύει 50%-70% περισσότερο από τον απλό τουρίστα. Είναι πελάτης υψηλού εισοδήματος και επιπέδου και μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό.

Πώς θα κερδηθεί το χαμένο έδαφος του συνεδριακού τουρισμού

Σχετικά με το χαμένο έδαφος στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού, όπως αναφέρει η πρόεδρος του HAPCO και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας FedHATTA Ειρήνη Τόλη, θα πρέπει να ανακοινωθούν άμεσα τα πρωτόκολλα, με ισχύ τουλάχιστον ενός έτους, για να μπορέσει η Ελλάδα να προσελκύσει συνέδρια και εκδηλώσεις μεγάλων εταιρειών ή παγκόσμιες εμπορικές, πολιτιστικές ή/και επιστημονικές από ανταγωνιστικές χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία κλπ..

Επίσης, να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ για το 2021 σε όλες τις υπηρεσίες, να πραγματοποιείται δωρεάν self-test  ένα (1) κάθε εβδομάδα στους Έλληνες ή/και ξένους, ανεξάρτητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή/και μοριακού τεστ κατά την άφιξη τους, ή/και την συμμετοχή τους σε συνέδριο ή εκδήλωση.

Να υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες στα αγγλικά για την μετακίνηση των συμμετεχόντων εντός της πόλης που θα διαμένουν κατά την συμμετοχή τους σε συνέδριο/εκδήλωση, να υπάρξει προβολή της Ελλάδας παγκοσμίως και συμμετοχή σε εκθέσεις καθώς και προετοιμασία Ambassadors Programs, Πρεσβευτών της Ελλάδος ανά τον κόσμο, ώστε να συμμετέχουν σε καλά προετοιμασμένα ταξίδια στην χώρα μας, για να είναι οι παγκόσμιοι αγγελιοφόροι –  πρεσβευτές, για την προσέλκυση συνεδρίων ή άλλων μεγάλων εκδηλώσεων.

Η στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού

Σύμφωνα πάντα με την τοποθέτηση της προέδρου του HAPCO η στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού για τα συνέδρια και τις εκδηλώσεις θα πρέπει να είναι μακροχρόνια και βασισμένη σε σταθερά πρωτόκολλα και διαδικασίες, καλύπτοντας όλο το φάσμα του τουρισμού και παράλληλα όλες τις μορφές του.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει κοινή στρατηγική με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, για τα επόμενα βήματα και κοινή προβολή της χώρας μας, με όλους τους φορείς (Περιφέρειες, ΕΟΤ, υπουργείο Τουρισμού κ.ά.) όχι μόνο προβάλλοντας τον τουρισμό αλλά και όλες τις πτυχές και μορφές τους, με κοινό βίντεο, το οποίο θα έχει παραρτήματα για τις ιδιαιτερότητες και της μορφές του τουρισμού.

Και τέλος, να υπάρξει αναβάθμιση των εκθεσιακών περιπτέρων του ΕΟΤ σε όλες τις παγκόσμιες τουριστικές εκθέσεις με δωρεάν χώρους όλων των συνδέσμων του τουρισμού καθώς και οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων στις εκθέσεις.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top