Δυτική Θεσσαλονίκη: Συνεδρίαση για τη δυσοσμία στην περιοχή

Δυτική Θεσσαλονίκη: Συνεδρίαση για τη δυσοσμία στην περιοχή

Με αφορμή την έντονη δυσοσμία που ταλαιπωρεί καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχε πλήθος πολιτικών, αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών φορέων. 

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι πηγές που προκαλούν τη δυσοσμία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανέθεσε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μια σχετική μελέτη από την οποία διαπιστώθηκε ότι μια από τις κύριες πηγές δυσοσμίας είναι τα ΕΛΠΕ και συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις τους στην περιοχή του Κορδελιού. 

Σύμφωνα με την κα. Σαμαρα, βρέθηκαν και μετρήθηκαν 55 ουσίες και μελετήθηκαν όσες σχετίζονται με τη δυσοσμία (μερκαπτάνες) οι περισσότερες εκ των οποίων εντοπίστικαν στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ. 

Επιπλέον, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη έρευνα και σειρά περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Επίσης ανενεώθηκε το υπάρχον δίκτυο των μετρητικών σταθμών για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ ανακοινώθηκε η λειτουργία δύο νέων σταθμών μέτρησης των ρύπων της ατμόσφαιρας, στη Σταυρούπολη και στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.  

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ παρουσίασαν αναλυτικά στα μέλη της επιτροπής τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί πάνω στο ζήτημα της δυσοσμίας μέχρι σήμερα, καθώς και τα έργα που είναι σε εξέλιξη. Ανακοίνωσαν δε, την απόφαση των ΕΛΠΕ να δρομολογηθεί μια σειρά νέων περιβαλλοντικών έργων με άμεσες επιδράσεις στο πρόβλημα, τα οποία θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Δεδομένου ότι απαιτείται διαρκής επαναξιολόγηση της κατάστασης και των συνθηκών, η Μητροπολιτική Επιτροπή και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα παρακολουθούν στενά την υλοποίηση των έργων και τα αποτελέσματά τους και θα αναλάβουν όποια πρωτοβουλία χρειαστεί για να διασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και να λυθεί το ζήτημα της δυσοσμίας.

Τέλος πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιού ήταν η σύσταση μιας επιτροπής που να αποτελείται από πολίτες και φορείς η οποία, με επιβλέπουσα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα έχει ως στόχο την αξιολόγηση αφενός της πορείας των έργων των ΕΛΠΕ και αφετέρου της αποτελεσματικότητάς τους.

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος: ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής, Θεόδωρος Μητράκας, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου Κορδελιο, Κώστας Βασιλειάδης, η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που υλοποίησε το ζήτημα της δυσοσμίας κα. Σαμαρά, ο επικεφαλής Συντονισμού και Επικοινωνίας Εγκαταστάσεων του Ομίλου ΕΛΠΕ Βορείου Ελλάδος κ. Ζαγκλιβερινός, ο Διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων του Ομίλου ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης κ.  Πασπαλιάρης, κ.ά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ