Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προεδρεύσει στις 12:00 στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάν μπιν Αχμάντ Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 20:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Αύξηση 185% στα ραντεβού εμβολιασμού για την πρώτη δόση

Σημαντική αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού κατά της covid-19 παρατηρείται τις τελευταίες 7 ημέρες, όπως ανάφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Για την πρώτη δόση κλείστηκαν 175.000 ραντεβού και σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν κλειστεί 60.000, παρατηρείται αύξηση 185%. Επίσης κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι χθες μέχρι το απόγευμα είχαν κλειστεί περισσότερα από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περισσότερα από 55.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 81%, τους άνω των 50 ετών το 80,5%, τους άνω των 40 ετών το 78,2%, και τους άνω των 30 ετών το 76%. Στις ηλικίες άνω των 18 ετών, εμβολιασμένο είναι το 74,3% και στις άνω των 12 ετών το 71,4%.

Χθες ξεπεράστηκαν οι 13. 130.000.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.715.000 πολίτες, δηλαδή το 64% του γενικού πληθυσμού και το 73,5% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ, είναι το 69,2% του γενικού πληθυσμού και το 80,7% του ενήλικου πληθυσμού.

Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.430.000 πολίτες, δηλαδή το 61,2% του γενικού πληθυσμού και το 70,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 65,6% του γενικού πληθυσμού και 75,5% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών, στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 17η θέση στους εμβολιασμούς μιας δόσης.

Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 460.000 πολίτες.

Επίταξη υπηρεσιών επιστημόνων εφόσον απαιτηθεί

«Τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο η αύξηση των κρουσμάτων είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εμβολιαστική κάλυψη κάθε περιοχής», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Και τόνισε: «Στη χώρα μας μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παρατηρείται σε περιοχές της Β. Ελλάδος που έχουν και τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Ταυτόχρονα από τα στοιχεία που δίνουν καθημερινά τα νοσοκομεία προκύπτει ότι 9 στους 10 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι. Επιβεβαιώνονται έτσι οι έρευνες που έγιναν τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό και αποδεικνύεται περίτρανα ότι μόνη ασφαλής και αποτελεσματική άμυνα απέναντι στη φονική πανδημία είναι ο εμβολιασμός».

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε διευκρινίσεις επειδή όπως είπε «τις τελευταίες μέρες η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία υπερβολών, ψεμάτων αλλά και κατατρομοκράτησης των πολιτών».

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για την έξαρση της πανδημίας δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να κάνει ό,τι απαιτείται για την ενίσχυση του ΕΣΥ και έχει ανακοινώσει κίνητρα για να προστεθούν και ιδιώτες γιατροί. «Αν δεν αποδώσουν και εφόσον απαιτηθεί θα προχωρήσουμε στην επιστράτευση, στην επίταξη των υπηρεσιών των επιστημόνων», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας πως «όταν το υπουργείο υγείας θεωρήσει άμεση την ανάγκη της επίταξης, θα προχωρήσουμε όπως το έχουμε κάνει και στο παρελθόν».

Επιπλέον είπε ότι οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι εκτεταμένοι και πως αυξήθηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό. «Παρακολουθούμε τα δεδομένα. Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους να εμβολιαστούν», σημείωσε.

Σχετικά με τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με εκπροσώπους από τους κλάδους της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως έγινε συζήτηση για το νέο πλαίσιο των μέτρων για τα οποία – είπε – χρειάζεται συνεργασία για να εφαρμοστούν.

«Οι φορείς τόνισαν τη σπουδαιότητα των μέτρων στήριξης στην αγορά για την επιβίωση των επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε κατηγορίες εργαζομένων όπως πχ εκείνοι στο χώρο της εστίασης, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως ετούτη τη στιγμή δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα του κόσμου και πως είναι στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να ρυθμίσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοί τους θα προστατευθούν καλύτερα από τον κορωνοϊό.

Έργα άρδευσης δρομολογούνται για πρώτη φορά με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Τα μεγάλα έργα που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων είναι στην πρώτη γραμμή των πολιτικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Υποδομών Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετριασμού των Επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης μέσω ΣΔΙΤ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει να δρομολογήσει ένα μεγάλο συνεκτικό σχέδιο αρδευτικών έργων ουσιαστικά από τη δεκαετία του ’60» και πρόσθεσε:

«Με κάποιες δεκαετίες απόσταση ερχόμαστε και πάλι και θέτουμε τα μεγάλα έργα που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων στην πρώτη γραμμή των πολιτικών μας προτεραιοτήτων».

Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την κατασκευή 21 μεγάλων αρδευτικών έργων με κύριους στόχους την αποτελεσματική άρδευση αγροτικών περιοχών, την καλή διαχείριση των υδάτινων πόρων, την αύξηση της αγροτικής παραγωγής και την τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι τα έργα θα έχουν ουσιαστικό οικονομικό και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, υποστηρίζοντας την πρωτογενή παραγωγή.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top