Η ενδυνάμωση της πολυμέρειας και της συνεργασίας, σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο μέσα από τη συνέργεια των “ζωντανών δυνάμεων” της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, στο επίκεντρο της συνόδου των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στην πορεία των Βαλκανίων προς την Ευρώπη, η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων μέσα από τη συνεργασία των λαών και των Περιφερειών και η στρατηγική αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η γεωπολιτική θέση της Ν.Α Ευρώπης, τέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της σημερινής συνόδου των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Σταϊκούρας: Τρεις οι πυλώνες δράσεων για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των επιχειρήσεων
Στους τρεις πυλώνες δράσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση της οικονομίας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στον χαιρετισμό του στη σύνοδο.
Αναλυτικά όπως τους ανέπτυξε:
1ος Πυλώνας: Ανάκαμψη με έμφαση στη βιωσιμότητα. Το «Ελλάδα 2.0» σχεδιάστηκε και υλοποιείται σε αρμονία με την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, κατανέμοντας 37% και 20% του προϋπολογισμού σε δράσεις για την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση αντίστοιχα.
2ος Πυλώνας: Διαμορφώνουμε και υιοθετούμε εργαλεία δημόσιας πολιτικής τα οποία υποστηρίζουν την ανακατεύθυνση των πόρων της οικονομίας σε βιώσιμες δραστηριότητες. Πρόσφατα χορηγήσαμε κίνητρο προσαυξημένης έκπτωσης κατά 100% σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.
Παράλληλα, ήδη από το 2020, υλοποιούμε- με βάση τα διεθνή πρότυπα- τη σταδιακή ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, μέσω του «πράσινου κρατικού προϋπολογισμού», ενώ δρομολογούμε και την έκδοση του πρώτου, κρατικού «πράσινου ομολόγου».
3ος Πυλώνας: Σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε Εθνικές Στρατηγικές στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών. Πρόσφατα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης παρουσιάσαμε τη Στρατηγική για την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, μέσα και από την ενίσχυση των τομέων «βιώσιμης χρηματοδότησης» και Fintech.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, υλοποιείται έργο τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση», με στόχο την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης προς την πράσινη μετάβαση. Επισήμανε πως παράλληλα με τη συστηματική συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, το υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει Ομάδα Εργασίας για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση και την Πράσινη Οικονομική Μετάβαση, στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, καθώς και έγκριτοι πανεπιστημιακοί και εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού τομέα.
Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε ακόμη για τις επενδύσεις και τις συνεργασίες που καθιστούν τη χώρα μας ενεργειακό κόμβο και θωρακίζουν όχι μόνο την οικονομία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Οι πλωτές μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο τερματικός σταθμός Ρεβυθούσας και ο αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας είναι μερικά από τα (επενδυτικά) σχέδια που ενισχύουν σημαντικά τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας και ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που οδηγούν στην ενεργειακή αυτονομία και την κλιματική βιωσιμότητα, ενώ υπενθύμισε ότι στόχος είναι μέχρι το 2030 το 80% της ηλεκτρικής κατανάλωσης στη χώρα μας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Δείτε ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό του κ. Σταϊκούρα στο βίντεο που ακολουθεί:
Σχοινάς: Η Ευρώπη στα Βαλκάνια ήρθε για να μείνει
Τα βαλκάνια δεν έχουν εναλλακτική γεωπολιτική επιλογή, άλλη από την Ευρώπη, ήταν το μήνυμα που έστειλε στους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους της Ν.Α Ευρώπης, μιλώντας στη σύνοδο των ΟΚΕ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο κ. Σχοινάς τόνισε πως οι κοινωνικοί εταίροι έχουν λόγο και ρόλο στην αμετάκλητη πορεία των Βαλκανίων προς την Ευρώπη, ως εκπρόσωποι της ζώσας οικονομίας και ως μπροστάρηδες της προσπάθειας για τα Ευρωπαϊκά Βαλκάνια.
Μιλώντας ειδικότερα για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και τον ρόλο της Ευρώπης, είπε πως η Ε.Ε αναδύεται ως πόλος ειρήνης και σταθερότητας, ως σταθερός και όχι ευκαιριακός φίλος των λαών της περιοχής.
Σημείωσε πως η ειρήνη στην περιοχή απαιτεί διαρκή προσπάθεια που πρέπει πάντοτε να γίνεται με ειλικρίνεια, μεταρρυθμίσεις, με ηρεμία και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα διεθνή και ευρωπαϊκά κεκτημένα, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε τα βήματα που χρειάζονται οι χώρες της περιοχής, για να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
” -Οι φίλοι μας στα Σκόπια λοιπόν, μαζί με την δική μας συνδρομή θα πρέπει να στοχεύσουν στις μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στο κράτος δικαίου και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, να ξεκινήσουν τις διαδικασίες που αφορούν το Σύνταγμα και τα συμφωνηθέντα με την Βουλγαρία όπως έχουν ήδη συμφωνήσει.
-Η Αλβανία έχει κάνει σημαντικά βήματα στο κομμάτι της Ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως στη δικαιοσύνη την λειτουργία του λεγόμενου SPAK δηλαδή την ειδική δομή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
-Στο Μαυροβούνιο, δυστυχώς, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του αντίστοιχου Συμβουλίου της Επικρατείας και ασφαλώς πρέπει να πω ότι μας προβληματίζει ιδιαίτερα η οχύρωση της χώρας απέναντι σε κακόβουλες επιρροές.
-Με την Σερβία παρά τα όποια προβλήματα είμαστε σε μια σταθερή τροχιά, θέλουμε να προχωρήσουμε κι άλλο σε ζητήματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε και θέλουμε τα Κράτη Μέλη μαζί μας σ ‘αυτό. Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Βούτσιτς το περασμένο φθινόπωρο και διαπίστωσα ο ίδιος τα φιλόδοξα σχέδια για περισσότερη Ευρώπη. Η προχθεσινή συμφωνία στην Οχρίδα με το Κόσσοβο αποτελεί τεράστιο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.
-Στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η οποία είναι και επίσημα από τον Δεκέμβριο υπό ένταξη χώρα αναμένουμε την γρήγορη δημιουργία των νέων θεσμών με στόχευση τις 14 προτεραιότητες που έχουμε ήδη ανακοινώσει και αποτελούν μονόδρομο ώστε να μπούμε σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας.
-Για το Κοσσυφοπέδιο/Κόσσοβο η απελευθέρωση της βίζας αποτελεί έναν εκπρόθεσμο στόχο, το βασικό θέμα όμως που πρέπει να απασχολεί είναι ασφαλώς η εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Φεβρουαρίου στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα. Είμαστε σε πλήρη συμφωνία με την Σουηδική Προεδρία να συζητήσει με τα Κράτη Μέλη το ζήτημα της υποψηφιότητας που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο και ασφαλώς προϋπόθεση απαιτεί η σύνταξη και των Κρατών Μελών ώστε να γνωμοδοτήσουμε σχετικά αν ζητηθεί.”
Σε ότι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε πως η Ε.Ε. διέθεσε μέχρι τώρα 67 δις ευρώ, ενώ συνεχίζει να χρηματοδοτεί με δύο δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα την Ουκρανία και τους Ουκρανούς που ξεσπιτώθηκαν. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως περισσότεροι από 4 εκ. Ουκρανοί φιλοξενούνται σήμερα στην Ευρώπη και πως το καθεστώς άμεσης προστασίας που ήδη έχει παραταθεί είναι ο βασικός μηχανισμός που δίνει πρόσβαση στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους χώρους εργασίας μας, ενώ έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση και την επαναδιοργάνωση της χώρας.
Δείτε ένα απόσπασμα από όσα είπε ο κ. Σχοινάς:
Στ. Καλαφάτης: «Δεσμευόμαστε να κάνουμε ακόμα περισσότερα για τη γειτονιά μας»
«Τώρα είναι η ώρα όλες οι χώρες της γειτονιάς μας, όλοι μαζί οι λαοί, να μετατρέψουμε την πρόκληση σε ευκαιρία. Όλοι μαζί να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως η ενεργειακή κρίση και η πληθωριστική πίεση, αλλά και να συμπορευτούμε στην επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Και βέβαια στη μετάβαση των κρατών, των οργανισμών, των επιχειρήσεων, των λαών μας, στην ψηφιακή εποχή», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στον χαιρετισμό του στη Σύνοδο Κοινωνικού Διαλόγου 2023 των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων Ν.Α. Ευρώπης.
Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης: «Παρά τις εξωγενείς κρίσεις που αντιμετωπίσαμε, παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή γεωπολιτικά και οικονομικά. Καταγράφει άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και χρωματίζει με το πράσινο όλες τις πολιτικές της. Αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου, σπάει ρεκόρ δεκαετιών στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, μειώνει σταθερά την ανεργία, αυξάνει τους μισθούς. Μετεξελίσσεται ταυτόχρονα σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες συνεργασίας και συμβολής στην ανάπτυξη των γειτόνων της».
«Πιστεύουμε ακράδαντα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, «ότι οι Βαλκανικές χώρες, λόγω των αμοιβαία εξαρτώμενων οικονομιών τους, έχουν έναν λόγο παραπάνω να προχωρήσουν χέρι – χέρι σε αυτόν το δρόμο. Και οι Έλληνες δεσμευόμαστε να κάνουμε ακόμη πιο πολλά για τη γειτονιά μας. Ό,τι θέλουμε για μας το θέλουμε και για τους γείτονές μας. Αυτή είναι η βούληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Να αναζητήσουμε κοινούς δρόμους. Νέα πεδία συνεργασίας. Νέες συνέργειες».
Δείτε τι είπε χαρακτηριστικά στο παρακάτω βίντεο:
Αμανατίδης: «Η ΕΕ να αναβαθμίσει τον περιφερειακό της ρόλο, αξιοποιώντας και τη δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών»
Την πεποίθηση ότι η ΕΕ χρειάζεται να αναβαθμίσει τον περιφερειακό της ρόλο, αξιοποιώντας και τη δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς η επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, εξέφρασε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Αμανατίδης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.
Πρόσθεσε δε ότι στην ΕΕ έχουν γίνει αντιληπτοί οι κίνδυνοι που διαμορφώνει η αναβίωση εθνικιστικών, ρατσιστικών ή ακόμα και φασιστικών τάσεων. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σταθερός υπέρμαχος της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και οφείλει να συνεχίσει να δείχνει στους εταίρους της στην περιοχή τη δέσμευσή της στην πολιτική της διεύρυνσης, βοηθώντας τους να εκπληρώσουν τα κριτήρια. Ως προς τη στρατηγική της ΕΕ απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε ότι η καταδίκη αυτής της εισβολής δεν οδηγεί την ΕΕ σε αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν και ανατολικά των συνόρων της οι αναθεωρητισμοί που απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα κρατών.
Πάνας: Απαραίτητη η συμμετοχή των παραγωγικών τάξεων στον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων
Απαραίτητη συνθήκη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί η συμμετοχή των παραγωγικών τάξεων στον σχεδιασμό των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Χαλκιδικής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ο κ.Πάνας υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη υιοθέτησης ενός εθνικού σχεδίου με ευρεία συναίνεση και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των παραγωγικών τάξεων και της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωσή του. Υπενθύμισε δε, πως στο κοντινό μας παρελθόν η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος εκπόνησε σχετικό σχέδιο, ως αποτέλεσμα διετούς διαλόγου μεταξύ εικοσιτεσσάρων φορέων, το οποίο αν και έγινε ευρέως αποδεκτό από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, τελικά δεν εφαρμόστηκε.
Ι.Πάιδας: Τα δίκτυα ενέργειας και το στρατηγικό πλεονέκτημα των Βαλκανίων
Με την αποτελεσματική ανάπτυξη δικτύων ενέργειας και κόμβων διαμετακόμισης σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό το στρατηγικό γεωγραφικό πλεονέκτημα της περιοχής των Βαλκανίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Ελλάδος, Ιωάννη Πάιδα. «Το τελευταίο διάστημα η περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων ιδιαίτερα κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και των θεσμικών οικονομικών παραγόντων, τόσο λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας όσο και λόγω των επενδυτικών ευκαιριών στους τομείς της ανάπτυξης δικτύων, του εμπορίου και της ενεργειακής συνεργασίας. Σημαντική πρόσκληση αποτελεί η ανάπτυξη συνεργειών στο πεδίο των επενδύσεων, των επιχειρήσεων, της γνώσης, της καινοτομίας και της αμοιβαιότητας» πρόσθεσε.
Κατά τον κ.Πάιδα, είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των θεσμικά αναγνωρισμένων φορέων της κοινωνίας και της ενεργής Κοινωνίας των Πολιτών, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων όπως η κλιματική και ενεργειακή κρίση, η επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των χωρών.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, αναφέρθηκε στη διάρκεια δηλώσεων του, στο πως η Ν.Α Ευρώπη θα γίνει από πηγή προβλημάτων και ανησυχιών κατά το παρελθόν, στην πρωτοπόρο χερσόνησο στην Ε.Ε λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων που έχει:
Ζέρβας: Με συνεργασίες ερχόμαστε πιο κοντά στη λύση των κοινών προβλημάτων
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας τέλος, ο «οικοδεσπότης» της συνόδου, επισήμανε μεταξύ άλλων πως «ο ανοιχτός, ο δημόσιος διάλογος τόσο υψηλού επιπέδου, είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτος στη φιλόξενη πόλη της Θεσσαλονίκης.
Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της ΟΚΕ Ελλάδος για τη σύνοδο, ως κάτι παραπάνω από μια τυπική, θεσμική υποχρέωση, ως μια διαδικασία εμβάθυνσης της Δημοκρατίας, αλλά και μια ευκαιρία μεγιστοποίησης του κοινωνικού οφέλους.
Όπως είπε, η Θεσσαλονίκη πάντα είχε και πάντα θα έχει αυθεντικό ενδιαφέρον για ζητήματα που αφορούν τη νοτιοανατολική Ευρώπη. «Φιλοδοξούμε να γίνουμε και πιστεύω το καταφέρνουμε, μια πόλη κόμβος για αυτήν την περιοχή. Ένα βασικό λιμάνι, ένα σταυροδρόμι οδικών αξόνων, τουριστικός προορισμός, εκπαιδευτικών κέντρων, τεχνολογίας, καινοτομίας, οικονομικός πυλώνας μιας ευρύτερης περιοχής» επισήμανε.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής, κατά το «ταραχώδες πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα», για κοινές αγωνίες που φέρνουν τους λαούς πιο κοντά. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία, στην ενεργειακή κρίση, καταστάσεις οι οποίες όπως σημείωσε, μέσω των συνεργασιών, «μας φέρνουν πιο κοντά και στη λύση των προβλημάτων» .
Δείτε ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Ζέρβας: