Συντονισμός και ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Συντονισμός και ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να βρεθεί δίπλα στον πολίτη τις επόμενες ημέρες του καύσωνα. Η προστασία των εργαζομένων, η μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες (εργαζόμενοι με νοσήματα, άστεγοι), ο συντονισμός των ομάδων Πολιτικής Προστασίας, πυρόσβεσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η ανταπόκριση των δικτύων είναι οι άξονες που επικεντρώνεται η ετοιμότητα του κράτους.

Σε σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Θ. Λιβάνιου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, γενικών γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων, υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποφασίστηκε ο συντονισμός της συνεργασίας κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  ιδιωτικού τομέα και πολιτών για να προληφθούν και να αποτραπούν δυσάρεστες καταστάσεις από τον καύσωνα. Αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση σε τέσσερις άξονες: Την αυξημένη ετοιμότητα για την πρόληψη και την αποτροπή πυρκαγιών. Την αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών. Τις ευπαθείς Ομάδες. Την προστασία εργαζομένων. Ειδικότερα προβλέπονται:

  1. Αυξημένη ετοιμότητα για την πρόληψη και την αποτροπή πυρκαγιών.

Οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν κάθε περιττή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Η Ελληνική Αστυνομία η Πυροσβεστική και όπου χρειαστεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις συγκρατούν μικτές περιπολίες για τον εντοπισμό σημείων που μπορούν να προκληθούν πυρκαγιές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι μέσα σε δύο μέρες είχαμε συνολικά 116 φωτιές και τόνισε ότι μιλάμε για κλιματική απειλή.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι «η κοινωνία απεχθάνεται την κομματική αντιπαράθεση, τη στιγμή που συμβαίνει μια φυσική καταστροφή», απαντώντας σε σχετική ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις φωτιές στην Αχαΐα.

  1. Αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών

Οι εταιρείες διαχείρισης ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης και τα αρμόδια υπουργεία έχουν φροντίσει, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα ή αν υπάρξει, να γίνει άμεση επέμβαση. Γίνεται έκκληση στους πολίτες για στοχευμένη χρήση ηλεκτρικού και νερού. Το σύστημα Υγείας και ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε έκτακτη ετοιμότητα. Το ίδιο έχει γίνει και από πλευράς Αστυνομίας και κυρίως από την Άμεση Δράση και την Ομάδα ΔΙΑΣ.

  1. Ευπαθείς Ομάδες

Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τους ευπαθείς συμπολίτες μας που μπορεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε αίθουσες με κλιματισμό και συνθήκες δροσιάς. Δόθηκαν ήδη οδηγίες στους Δήμους της χώρας να μεριμνήσουν για τη φιλοξενία των αστέγων σε κλιματιζόμενους χώρους, Δόθηκαν επίσης οδηγίες, προκειμένου κρίσιμες διαδικασίες για τη λειτουργία των πόλεων, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, να γίνονται σε ώρες όπου το θερμικό φορτίο είναι χαμηλό – κατά προτίμηση τις βραδινές ώρες.

4.Προστασία Εργαζομένων

Τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων αυτές τις ημέρες.  Ειδική μέριμνα για τους ακρίτες της χώρας μας, που είναι στα σύνορα. Αστυνομικούς, στρατιώτες και όλους εκείνους, τις χιλιάδες συμπολιτών μας ένστολων που είναι οι πρώτοι ανταποκριτές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Επιπλέον:

Μέριμνα στις δομές μεταναστών: Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δίνει οδηγίες σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας και τις μεταναστευτικές δομές  για να διασφαλιστεί η υγεία των φιλοξενούμενων.

Σημασία αποδίδεται και στη φροντίδα για τα ζώα

Απευθύνεται παράκληση στους ιδιοκτήτες  παραγωγικών ζώων καθώς και ζώων συντροφιάς να μεριμνούν για την προστασία τους.

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων καλεί  τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο. Ειδικότερα συστήνονται:

– Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

– Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

– Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

–  Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού.

–  Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

Για τις υπαίθριες εργασίες 

– Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

– Διαμόρφωση – επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

– Διαμόρφωση – επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

– Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

– Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00

– Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C)

Μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα

Προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα, το υπουργείο Εσωτερικών- σύμφωνα με εγκύκλιο που ισχύει και εφαρμόζεται σε αυτές τις περιπτώσεις ανακοίνωσε ότι για όσες ημέρες διαρκεί ο καύσωνας, θεωρείται δικαιολογημένη η μη προσέλευση στην υπηρεσία των υπαλλήλων εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Τα μέτρα προστασίας αφορούν:

-Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα

-Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία

-Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.

-Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.

-Έγκυες

Παράλληλα, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού μπορούν να επιτρέπουν την πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι υφίσταται θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα.

Άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού για παιδιά 12-14 ετών

Μετά από έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, άνοιξε την Παρασκευή η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνονται ραντεβού εμβολιασμού για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών. Το ραντεβού μπορεί να κλείνεται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, με κωδικούς Taxisnet, από οποιονδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Μπορεί επίσης να κλείνεται στα ΚΕΠ ή τα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Σημειώνεται ότι ήδη τα παιδιά ηλικίας 15 έως 17 ετών έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται με ραντεβού που επίσης κλείνουν οι γονείς τους.

Επισημαίνεται ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι πλέον το 10,4% των κρουσμάτων αφορά ηλικίες έως 17 ετών. Δύο μήνες πριν (29/5/21) το ποσοστό των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες ήταν 8,6%, ενώ τέσσερις μήνες πριν (29/3/21) ήταν 7,3%. Το συμπέρασμα είναι πως τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών και των εφήβων έχουν αυξηθεί κατά 42% μέσα σε τέσσερις μήνες. Λύση είναι ο εμβολιασμός. Για να προφυλαχθεί η υγεία των παιδιών αλλά και για να μπορέσουν  να έχουν μια ομαλή σχολική χρονιά, επισημαίνουν οι αρμόδιοι.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει. Η οικονομία και η κοινωνία θα εξακολουθούν να δουλεύουν»

«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή τη μάχη. Δεν χωρούν ούτε ψεύτικοι διχασμοί, ούτε κομματικές παρωπίδες. Κάνουμε μαζί μία προσπάθεια να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτοφανή κρίση και όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Και πρόσθεσε:  «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει. Η οικονομία και η κοινωνία θα εξακολουθεί να δουλεύει, θα πρέπει να τηρούμε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας και θα είμαστε αυστηροί σε αυτά τα λίγα τα οποία ζητάμε».

Νέοι δικαιούχοι του προγράμματος «Ψηφιακής Μέριμνας»

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» εντάσσεται στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και είναι ένα από τα πρώτα έργα σε ευρωπαϊκό επίπεδο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον τρίτο κύκλο, που θα ξεκινήσει στο τέλος Αυγούστου, διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων και θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση, οι οικογένειες οι οποίες είναι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ στις Β’ και Γ’ εισοδηματικές κατηγορίες (ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα από 6.000 έως 15.000 ευρώ), και ταυτόχρονα έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα ή έχουν εξαρτώμενο τέκνο με αναπηρία. Όπως συνέβη και στους πρώτους δύο κύκλους θα λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε επιλέξιμη δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

Την Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 έκλεισαν οι Α΄ και Β΄ κύκλοι της «Ψηφιακής Μέριμνας». Οι δικαιούχοι, των οποίων οι αιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί και εγκριθεί (ή πρόκειται να εγκριθούν), θα μπορούν να κάνουν χρήση των επιταγών τους για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού έως την 1η Νοεμβρίου 2021.Συνολικά, από τις 5 Απριλίου 2021, όταν άνοιξε ο Α΄ κύκλος του προγράμματος, έως τις 30 Ιουλίου 2021, εκδόθηκαν 435.484 επιταγές 264.592 δικαιούχων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ