ΣΥΠΠΑΖΑΘ: Στη Χαλκιδική το μεγαλύτερο καταφύγιο ζώων στην Ελλάδα-Πότε ανοίγει τις πύλες του

ΣΥΠΠΑΖΑΘ: Στη Χαλκιδική το μεγαλύτερο καταφύγιο ζώων στην Ελλάδα-Πότε ανοίγει τις πύλες του

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Στο Λάκκωμα Χαλκιδικής θα βρίσκεται το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο καταφύγιο ζώων στην Ελλάδα-Πόσα τετράποδα θα φιλοξενεί και πόσους ανθρώπους θα απασχολεί-Όλα όσα αποκαλύπτει στο GRTimes ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ), Αντώνης Ζαβέρκος

Πανέτοιμο να φιλοξενήσει και να περιθάλψει όσα ζωάκια το έχουν ανάγκη, θα είναι σε 14 μήνες το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα. Το νέο καταφύγιο του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, το οποίο θα ανήκει σε τρεις δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης (δήμος Θερμαϊκού, Θέρμης και Καλαμαριάς), θα εκτείνεται, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αντώνης Ζαβέρκος, σε 33 στρέμματα και θα πληροί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Θα βρίσκεται στην περιοχή του Λακκώματος του Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής και θα φιλοξενεί τουλάχιστον 300 ζωάκια, εκ των οποίων τα 150 θα μπορούν να μένουν σταθερά μέσα σε αυτό. «Σκοπός μας είναι να περισυλλέγουμε τα αδέσποτα που χρειάζονται εξετάσεις, χειρουργεία, θα είναι θύματα ατυχημάτων, αλλά και όσα ζωάκια χρειάζονται βοήθεια. Έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους, έχουν γίνει όλες οι μελέτες και τα σχέδια και πλέον έχουμε κάνει προγραμματική σύμβαση με την ΑΝΕΘ (Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης). Σε 14 μήνες, θα μας το παραδώσουν», όπως εξηγεί στο GRTimes ο κ. Ζαβέρκος.

Τι θα συμβαίνει με τα ζωάκια που θα φτάνουν στο καταφύγιο-Πάνω από 6 χιλιάδες ζωάκια έχει περιθάλψει ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ

«Περίπου 150 άρρωστα τετράποδα θα παραμείνουν στο καταφύγιο, διότι σύμφωνα με τον νόμο δε θα μπορούμε να κρατάμε υγιή ζώα», λέει ακόμη ο ίδιος, περιγράφοντας επιπλέον ότι «τα ζωάκια που θα διαμένουν στο καταφύγιο θα είναι είτε ανάπηρα, είτε χτυπημένα, είτε θα ακολουθούν θεραπεία, ή θα είναι μικρά σε ηλικία». Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ζαβέρκο, θα περιθάλπονται ζωάκια που θα χρειάζονται εξετάσεις, χειρουργεία, ή θα έχουν ατυχήματα.

Παράλληλα, οι 31 άνθρωποι που θα εργάζονται στο καταφύγιο, θα «τσιπάρουν», θα αποπαρασιτώνουν και θα εμβολιάζουν τα αδέσποτα που θα φτάνουν στο καταφύγιο, πολιτική την οποία ακολουθεί εδώ χρόνια ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ μέσω συμβεβλημένου ιατρείου, περιθάλποντας 6 με 7 χιλιάδες αδέσποτα από τους τρεις δήμους. «Πάντοτε κάνουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Οι εθελοντές μας γυρνούν στους δρόμους και με ένα ειδικό σκάνερ, διαπιστώνουν αν τα ζωάκια φέρουν το προβλεπόμενο τσιπάκι. Εάν δεν το έχουν, τότε πράττουμε όλα τα παραπάνω».

Τις περισσότερες υιοθεσίες επί μία διετία πραγματοποίησε ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ-Κίνητρα στους πολίτες για να υιοθετήσουν ζωάκι

Πέρα από το καταφύγιο, το οποίο είναι θέμα χρόνου να ανοίξει τις πύλες του, ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ βρίσκονταν πάντοτε σε εγρήγορση βοηθώντας τα αδέσποτα ζωάκια. Ενδεικτικό, μάλιστα, είναι και το γεγονός ότι επί δύο χρόνια ο Σύνδεσμος σημείωνε τον υψηλότερο αριθμό υιοθεσιών ζώων στην Ελλάδα. «Το 2020 και το 2021, βγήκαμε πρώτοι ανάμεσα σε 365 δήμους», όπως λέει ο κ. Ζαβέρκος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «μόνο το ’21, πραγματοποιήθηκαν 603 υιοθεσίες μέσω του ΣΥΠΠΑΖΑΘ. Και δεν είναι τυχαίο αυτό, διότι γίνεται πραγματική δουλειά».

Όπως μάλιστα αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, «δίνουμε σημαντικά κίνητρα στους πολίτες να υιοθετήσουν αδέσποτα ζωάκια. Απαλλάσσουμε όσους θέλουν να υιοθετήσουν, από όλα τα πρώτα έξοδα. Μιλάμε δηλαδή για στείρωση, αποπαρασίτωση, τσιπάρισμα και όλα όσα χρειάζεται ένα ζωάκι, τα έξοδα των οποίων ανέρχονται σε 250€. Εμείς φροντίζουμε για όλα αυτά, ενώ ο υποψήφιος ιδιοκτήτης δε βάζει ούτε ένα ευρώ και παίρνει εντελώς δωρεάν βιβλιάριο και χάρτη υιοθεσίας».

«Ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα», έλεγε άλλωστε ο Γκάντι και από ότι φαίνεται, ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ προσπαθεί να λειτουργεί σύμφωνα με το συγκεκριμένο γνωμικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΥΠΠΑΖΑΘ: Ο φορέας που αλλάζει τη ζωή των αδέσποτων στη Αν. Θεσ/νίκη

ΣΥΠΠΑΖΑΘ: Στην τελική ευθεία το πρώτο στην Ελλάδα, διαδημοτικό καταφύγιο ζώων

Εθελοντές σώζουν από την πείνα αδέσποτα ζώα (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top