Σύσκεψη για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας

Σύσκεψη για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας

Η πορεία της ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας θα μπει στο μικροσκόπιο σε σύσκεψη της οποίας θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 14.00, με τη συμμετοχή του επικεφαλής της ειδικής επιτροπής, Σταύρου Μπένου, και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων.

Νωρίτερα, στις 13.00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 13:00 με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevičius, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρώτο παγκόσμιο βήμα να δείξουμε πώς ο αρχαίος πολιτισμός συναντά την τεχνολογία

«Σήμερα, εδώ στην Ολυμπία, κάνουμε ένα πρώτο μεγάλο όχι απλά ελληνικό αλλά παγκόσμιο βήμα. Να δείξουμε πως ο αρχαίος πολιτισμός, οποιοσδήποτε πολιτισμός, μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία για να δώσει τελικά στον επισκέπτη μια τελείως διαφορετική δυνατότητα να αντιληφθεί πραγματικά τι συνέβαινε σε αυτόν τον ιερό χώρο τόσους αιώνες πριν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας χθες το πρωί το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το έργο στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, με τίτλο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft, με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας.

Επιτρέπει στους θεατές σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια μέσω διαδραστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μέσω περιήγησης στην ψηφιακή μορφή του ιστορικού χώρου σε υπολογιστή, καθώς και μέσω της έκθεσης του Microsoft HoloLens 2, που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών.

Το έργο αποκαθιστά ψηφιακά 27 μνημεία, μεταξύ αυτών το Στάδιο, τους ναούς του Δία και της Ήρας και το εργαστήριο του Φειδία, ενώ επιτρέπει στον επισκέπτη να περπατήσει στους δρόμους του ιερού σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της Ιστορίας.

Πορεία αποκατάστασης στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και έργα ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή

Η πορεία αποκατάστασης των προβλημάτων στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, οι ζημιές στις καλλιέργειες από τις φωτιές του καλοκαιριού, η στήριξη του αγροτικού κόσμου οι προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου και τα έργα στον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης. Ανάμεσα στα άλλα ο πρωθυπουργός τόνισε:

-Από την πρώτη στιγμή που θεσπίσαμε τον νέο τρόπο αποζημίωσης τονίσαμε ότι οι δύο βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθούμε, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, είναι η διαφάνεια και η ταχύτητα. Το κάνουμε πράξη και το αντιλαμβάνονται και οι πολίτες ότι για πρώτη φορά εκταμιεύονται αποζημιώσεις με τόσο μεγάλη ταχύτητα.

-Ό,τι κάνουμε στην βόρεια Εύβοια θα το κάνουμε και στην Αρχαία Ολυμπία. Δρομολογείται σχέδιο ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης, με όλες εκείνες τις παρεμβάσεις έτσι ώστε η Αρχαία Ολυμπία να δείξει την πραγματική της δυναμική. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι στρατηγικές αναπλάσεις.

-Δρομολογούνται, ήδη, μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Υπάρχουν οι πόροι οι υπηρεσίες και οι δυνατότητες για να μπορούν να τρέξουν γρήγορα.

-Για πρώτη φορά κατευθύνονται κεντρικά ιδιωτικές χορηγίες με διαφάνεια και ταχύτητα προς την Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις να δρομολογηθούν γρήγορα και με ταχύτητες που ήταν αδιανόητες για την ελληνική δημόσια διοίκηση.

-Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για νέο δικό άξονα Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία, αναγνωρίζοντας τη σημασία του τελευταίου κομματιού του έργου. Έχω προσωπικά ασχοληθεί, θα το ξεμπλοκάρουμε -είναι προσωπική μου δέσμευση- και εντός του 2022 τα έργα θα ξεκινήσουν.

Οι βασικές θέσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας

Η χώρα μας -όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης- βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας που πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους. Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, έχουμε φέτος στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος το εμβόλιο. Η κυβέρνηση -όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή- επιμένει σε τέσσερις βασικές θέσεις:

Πρώτον, δεν θα ξαναϋπάρξει άλλο lockdown στη χώρα.

Δεύτερον, όσοι έχουν ήδη θωρακιστεί κάνοντας την επιλογή του εμβολίου δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους παντού, αλλά κυρίως με πολλά τεστ.

Τρίτη, διαρκής ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδίως στις περιφέρειες οι οποίες πιέζονται. Έχει ήδη υπάρξει πρόσκληση συνεργασίας σε ιδιώτες γιατρούς και προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες και εφόσον χρειαστεί θα γίνει επίταξη προσωπικού.

Τέταρτον, συνεχής προσπάθεια ενίσχυσης των εμβολιασμών. Είναι, άλλωστε, αυτονόητο ότι η περιπέτεια αυτή θα λήξει μόνο με την δραστική αύξηση της εμβολιαστικής του πληθυσμού. Στην προσπάθεια αυτή είναι θετικό το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους υπάρχει τριπλασιασμός των ραντεβού για την πρώτη δόση και πολύ μεγάλη αύξηση των ραντεβού για την τρίτη δόση.

Νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

Όπως επισημαίνουν πηγές, η κυβέρνηση ήταν ανάμεσα στις δύο πρώτες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που πήραν μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ενέργεια. Τα νέα μέτρα -που ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας- θα ισχύσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου και περιλαμβάνουν τα εξής:

-Αυξάνεται από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα τ η κρατική επιδότηση σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh.

-Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα από 24 ευρώ.

-Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, αναστέλλεται η χρέωση των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με το μέτρο αυτό, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικών MWh τον μήνα θα έχει μείωση στον λογαριασμό του που θα κυμανθεί από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα. Τα τέλη χρήσης θα επιβληθούν σταδιακά από το επόμενο έτος όταν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.

-Αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022) η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για επιχειρήσεις με βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης καθώς και λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης. Οι χρεώσεις ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις αυτές ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ και θα καταβληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού.

Για τη χρηματοδότηση των νέων μέτρων, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια που θα προέλθουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ανέλθουν σε 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

Μεγάλη σημασία αποδίδεται και στην τρίτη δόση. Για αυτό, η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού της τρίτης δόσης θα ανοίγει στους 5,5 μήνες, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά το εμβόλιο δεν θα γίνεται νωρίτερα του εξαμήνου.Σημειώνεται ακόμη ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους.

Ο 1555 Ενιαίος Αριθμός Εξυπηρέτησης ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργαζόμενων

Οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι δεν θα χρειάζεται πλέον να καλούν τηλεφωνικά επιμέρους υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καταστήματα του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚ, καθώς μπορούν να απευθύνονται στον αριθμό 1555, για όλη την πληροφόρηση που χρειάζονται.

Όπως επισημαίνουν πηγές, δεν πρόκειται απλώς για ένα μεγάλο τηλεφωνικό κέντρο, αλλά για ένα σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης, που μετά από τρίμηνη πιλοτική εφαρμογή, τέθηκε χθες σε πλήρη λειτουργία. Σημειώνεται ότι στις 100 ημέρες που έχει λειτουργήσει πιλοτικά έχουν γίνει περίπου 400.000 κλήσεις και έχει εξυπηρετηθεί το 96%. Από εκεί που υπήρχαν τηλεφωνικά κέντρα με ωράρια Δημοσίου και με χρέωση για τον πολίτη, τώρα έχουμε έναν τηλεφωνικό αριθμό που λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, δωρεάν για όλους. Εκεί που είχαμε 800 κλήσεις την ημέρα στον ΕΦΚΑ, τώρα απαντώνται καθημερινά 4.700 κλήσεις. Και εκεί που ο μέσος χρόνος αναμονής ήταν στα 20 λεπτά τώρα έχει μειωθεί μόλις στα 15 δευτερόλεπτα. Από εκεί που δεν σήκωναν τα τηλέφωνα ή τα σήκωναν με μέσο χρόνο αναμονής τη μισή ώρα, ο ΕΦΚΑ έχει ξεκινήσει να καλεί τον πολίτη για να του δώσει απάντηση στο ερώτημα του, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών από το Υπουργείο Εργασίας και τους εποπτευόμενους φορείς του

-Σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία ειδική εφαρμογή για κινητά για το 1555 όπως και η δυνατότητα chat μέσα από την ιστοσελίδα του.

-Διευρύνεται ο αριθμός των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Ενδεικτικά ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έχουν περί τις 50 ηλεκτρονικές υπηρεσίες ο καθένας. Και για τους δυο φορείς αυτό σημαίνει 4,5 εκατομμύρια λιγότερες επισκέψεις στα υποκαταστήματα κάθε μήνα.

-Ενισχύεται η συνεργασία με τα ΚΕΠ με την προσθήκη νέων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ. Πάνω από 250.000 πολίτες επισκέφθηκαν τα ΚΕΠ για συναλλαγές με τους τρεις αυτούς φορείς τους τελευταίους μήνες

-Αναβαθμίζονται οι ιστοσελίδες του Υπουργείου και των υπολοίπων φορέων.

-Υλοποιήθηκε η υπηρεσία myOAEDlive και myEFKAlive που σύντομα θα επεκταθεί και στον ΟΠΕΚΑ.

-Θεσπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ραντεβού στον ΕΦΚΑ με 850.000 πολίτες να έχουν ήδη αξιοποιήσει το μέτρο.

-Προχωρά η αναβάθμιση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διευκολύνει την εργασία χιλιάδων επαγγελματιών, ασφαλισμένων αλλά και των υπαλλήλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορωνοϊός: Θετικός ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών για ενίσχυση του ΕΣΥ

Άτυπη φυλακή η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης–Τρομερές ελλείψεις καταγγέλλει η ΕΑΥΘ

Σέρρες: Αρνητές γονείς δεν στέλνουν επί δύο χρόνια τα παιδιά τους σχολείο

Σέρρες: Εισαγγελική παρέμβαση για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά σχολείο

Μαγιορκίνης: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και την ίδια μέρα με του κορωνοϊού

Δράμα: Ομόφωνο «ναι» στην Ονειρούπολη, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Ισόβια στους βιαστές ανηλίκων

Σε κακούργημα μετατρέπεται η κατοχή και χρήση μολότοφ στις πορείες

Η μικρή Αγγελική έχει αρτηριοφλεβική δυσπλασία AVM – Χρειάζεται άμεση βοήθεια

H Αρχαία Ολυμπία στην…Times Square της Νέας Υόρκης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top