Τα 10 ευρώ/μήνα που ασφαλίζουν το «κεραμίδι» του Έλληνα

Τα 10 ευρώ/μήνα που ασφαλίζουν το «κεραμίδι» του Έλληνα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Εννιακόσιες οικογένειες τουλάχιστον, μένουν στο δρόμο, εξ’ αιτίας των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τις περιοχές Ελασσόνας και Τυρνάβου τις προηγούμενες ημέρες, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές οι οποίες επαναφέρουν τη συζήτηση για υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.

Είναι γνωστό ότι η ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα είναι ιδιαίτερα …ελαστική και οξύνεται μόνο όταν βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες ενός ατυχήματος, μίας καταστροφής. Έτσι, άμα σήμερα ρωτούσαμε κάποιον από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που καταστράφηκαν ή που χρειάζονται ενισχυτικές επεμβάσεις αποκατάστασης, αν θα άξιζε να πληρώνει 10 ευρώ το μήνα, για να έχει ασφαλισμένο το σπίτι του, πιστεύουμε ότι περισσότεροι θα απαντούσαν καταφατικά χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και πιθανές αρνητικές απαντήσεις, αφού το κράτος επιδοτεί τους σεισμόπληκτους με τη λεγόμενη στεγαστική συνδρομή – όπως ήδη από εχθές ανακοινώθηκε- ενώ σε πολλές περιπτώσεις η στεγαστική αποκατάσταση χρηματοδοτείται και με συμπληρωματικά άτοκα δάνεια που χορηγούνται από τις Τράπεζες.

Και το πολλές περιπτώσεις, σκοπίμως τονίζεται, αφού η Ελλάδα ανήκει στις δέκα πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου και, πριν το σεισμό σε Ελασσόνα και Τύρναβο, είχαμε το σεισμό στη Σάμο, στην Κεφαλονιά, πολλούς σεισμούς σε περιοχές πυκνοδομημένων αστικών κέντρων. Αλλά δεν είναι μόνο οι σεισμοί που συχνά- πυκνά εκδηλώνονται. Είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα που πυκνώνουν και προκαλούν μεγαλύτερες καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι ακόμη οι πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές που δεν απειλούν μόνο ζωές αλλά και περιουσιακά στοιχεία αποκτημένα με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες.

Για τον Έλληνα και την Ελληνίδα, πολυτιμότερο απόκτημα από αυτό το «κεραμίδι» του σπιτιού τους, δεν υπάρχει και είναι απορίας άξιο, ότι δεν παίρνουν μέτρα προληπτικά για να εξασφαλίσουν τις περιουσίες τους από συμβάντα που δεν μπορούν τις περισσότερες φορές να αποτρέψουν .

Εάν δεν υπήρχε και η υποχρέωση ασφάλισης των κατοικιών που υποθηκεύονται στις περιπτώσεις στεγαστικών δανείων, πιθανότατα πολύ δύσκολα θα βρίσκαμε λίγους που αυτοβούλως έκαναν ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα σπίτια τους, παρότι το κόστος για ένα μέσο διαμέρισμα δεν ξεπερνάει τα 120 ευρώ/έτος ( σ.σ. ασφαλίζεται η κατασκευαστική αξία).

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, επανέρχεται στο θέμα για να υπενθυμίσει ότι ένα χρόνο, στην προηγούμενη γενική της συνέλευση, είχαν δοθεί υπουργικές διαβεβαιώσεις ότι θα νομοθετούνταν φορολογικά κίνητρα, για την ασφάλιση των κατοικιών. Ένα χρόνο μετά και η υπόσχεση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί, αντιθέτως, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων από φυσικές καταστροφές, υπάρχει μία στροφή προς την επιλογή λύσεων δημοσίου χαρακτήρα, όπως με το Ταμείο Κρατικής Αρωγής.

Ταμείο Κρατικής Αρωγής

Γιατί θα πρέπει το δημόσιο, να προσπαθεί να παίξει το ρόλο του ιδιωτικού τομέα ασφάλισης, όταν απαιτούνται εκατοντάδες εκατομμυρίων για την κάλυψη ζημιών σε επιχειρήσεις και, όταν, όπως σχεδιάζεται, θα πρέπει να «περιμένει» από εισφορές ιδιωτών για να μαζέψει πόρους, για ώρες ανάγκης;

Mετά τις οδυνηρές εμπειρίες που είχαν οι Έλληνες φορολογούμενοι κατά την προηγούμενη δεκαετία , το ασφαλέστερο και οικονομικότερο σενάριο, είναι η δημιουργία κινήτρων για την ασφάλιση της περιουσίας, ιδιωτών και επιχειρήσεων. Τις δωρεάν καλύψεις, το «τζάμπα» δεν το εκτιμά κανείς. Το δωρεάν στην πραγματικότητα βλάπτει το φορολογούμενο και δημιουργεί μία στρεβλή αντίληψη περί του τι υποχρεούται να προσφέρει το κράτος.

Το κράτος υποχρεούται να κατασκευάζει σωστές υποδομές, να διορθώνει τα λάθη του, να προλαμβάνει αστοχίες και, οπωσδήποτε, να βοηθά τους πολίτες  όταν δέχονται πλήγματα που ξεπερνούν τις δυνάμεις τους. Όμως αποστολή του κράτους δεν είναι να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πολιτών, αντίθετα αποστολή του είναι να τους εκπαιδεύει για να τις διεκπεραιώνουν αυτοί, πολλώ δε μάλλον όταν έτσι δημιουργείται πλούτος για την κοινωνία και θέσεις εργασίας, όπως θα συμβεί αν αυξηθεί η ασφαλιστική δαπάνη στη χώρα μας που είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και όπως λέει γνωστός επιχειρηματίας του κλάδου, «την ασφάλιση κυρίως τη χρειάζονται οι λιγότερο εύποροι, οι πλούσιοι μπορούν ευκολότερα να αντιμετωπίζουν τα αναπάντεχα».

Κι’ επειδή σεισμοί, πλημμύρες και πυρκαγιές, έχουν καταντήσει συχνά φαινόμενα, θα είναι προς όφελος όλων η θέσπιση κινήτρων που θα ευκολύνουν τους πολίτες να αναλάβουν αυτό το πρόσθετο, μικρό έστω, βάρος, αν και η άποψη πολλών είναι, ότι η ασφάλιση της κατοικίας από τον κίνδυνο του σεισμού, τουλάχιστον, πρέπει να είναι υποχρεωτική.

Είναι αυτονόητη η συμβολή του κράτους στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται την αδρανοποίηση των πολιτών. Και αν θέλουμε να μιλάμε για την καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης, έχουν ευθύνη για την καλλιέργειά της τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες, όσο και το κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετέωρα: Κλείνουν ναοί και αρχαιολογικοί χώροι λόγω των σεισμών (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ