Τα 21 μυστικά για άνετο και ευχάριστο κάμπινγκ

Τα 21 μυστικά για άνετο και ευχάριστο κάμπινγκ

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Τα χρόνια της κρίσης, πολύς κόσμος άρχισε να σκέφτεται σοβαρά τη λύση του κάμπινγκ, ως έναν πιο φθηνό τρόπο για διακοπές. Λάθος του κόσμου βέβαια, καθώς το κάμπινγκ, ειδικά σε μια όμορφη τοποθεσία, πάντοτε προσέφερε πολύ δυνατές συγκινήσεις και εμπειρίες.

Βέβαια, το να μείνει κάποιος στη φύση, μακριά από τις ανέσεις ενός δωματίου, δεν είναι πάντα εύκολο. Και κάποιοι, δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται.

Για να ελαχιστοποιήσετε λοιπόν το ενδεχόμενο να σας βγει «ξινή» μια τέτοια εμπειρία, προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα. Ειδικά αν έχετε χώρο για αποσκευές, πάρτε μαζί σας ότι σκεφτείτε ότι μπορεί να σας λείψει. Καλύτερα κάτι παραπάνω, παρά κάτι λιγότερο…

Επίσης, αν πάτε σε ένα μαγαζί με είδη κάμπινγκ, μπορεί να εκπλαγείτε από την πληθώρα προϊόντων που μπορεί να βρείτε. Δοχεία νερού, σουγιάδες, πυξίδες, φιδόσχοινα, πρακτικά σακίδια, ειδικές θήκες για σκηνές… χιλιάδες πράγματα θα βρείτε, αλλά ενδεχομένως μόνο κάποια από αυτά μπορεί να είναι απαραίτητα για εσάς.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το σε ποιο μέρος θα πάτε και κάτω από ποιες συνθήκες σκοπεύετε να μείνετε. Άλλο το βουνό, άλλη η θάλασσα, άλλο το ΣΚ, άλλο το να μείνεις 10 μέρες.. Κάποιοι θέλουν μπάνιο με γλυκό νερό κάθε βράδυ, κάποιοι μπορεί να μείνουν με την αλμύρα της θάλασσας μια εβδομάδα.

Παρακάτω λοιπόν, μοιραζόμαστε 21 «μυστικά» που μπορεί να κάνουν τη διαμονή σας στο κάμπινγκ πιο εύκολη και απολαυστική, άσχετα το που θα πάτε…

  1. Σκηνή: Αν πάτε να αγοράσετε σκηνή, να δώσετε προσοχή σε μερικά πράγματα. Την θέλετε για δύο άτομα; Να πάρετε σκηνή τουλάχιστον τριών ατόμων (τιμές από 20-25 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι χωράει 2 άτομα και έχει χώρο για να βάλετε μέσα και μερικά προσωπικά σας αντικείμενα. Επίσης, αν πάτε σε μέρος χωρίς μεγάλα δέντρα να υπολογίζετε τον ήλιο που θα “ψήνει” τη σκηνή, για αυτό σκεφτείτε λύση είτε με επιπλέον τέντα (από 20-25 ευρώ) , είτε για σκηνή που έχει επιπλέον κάλυμμα και που οπωσδήποτε είναι «διαμπερής», ανοίγει δηλαδή μπροστά – πίσω για να αερίζεται καλά. Αν πάτε σε περίοδο που μπορεί να έχει βροχές, να προσέξετε την αδιαβροχοποίηση της (ρωτήστε τον υπάλληλο) και σκάψτε αυλάκια περιμετρικά με το φτυαράκι που καλό είναι να προμηθευτείτε. Στην περίπτωση της επιπλέον τέντας-καλύμματος, δεν θα έχετε πρόβλημα όσο αυτό δεν ακουμπάει στη σκηνή για να μεταφέρει την υγρασία. Υπάρχουν και σκηνές χειμερινές, ακριβές, αλλά ιδιαίτερα ανθεκτικές στα καιρικά φαινόμενα.

2) Στρώματα-στρώματα αέρος για τον ύπνο. Αν δεν θέλετε να πιαστεί η μέση σας, να βάλετε ένα ποιοτικό φουσκωτό στρώμα μέσα στη σκηνή. Προτιμήστε αυτά με τη «βελούδινη» υφή (περίπου 10 ευρώ το ένα) και όχι τα λεία, για να μη γλυστράτε εσείς ή τα σεντόνια σας ή τα sleeping bags. Υπάρχουν και λύσεις με φουσκωτά μαξιλάρια. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα γνωστά mat, στρώματα γυμναστικής δηλαδή, αλλά καλό είναι να έχουν αρκετό υλικό που θα σας βολέψει ακόμη και σε σκληρές επιφάνειες.

3) Δάπεδο σκηνής. Έχει στο εμπόριο πολύ φθηνά πλαστικά υποστρώματα ή μουσαμάδες (από 5-10 ευρώ), πάνω στα οποία μπορείτε να στήσετε τη σκηνή σας. Γλυτώνετε πολύ σκόνη και βρωμιά και μπορείτε να περπατάτε ξυπόλυτοι σε αυτά. Εφόσον είναι στεγνά, σκουπίζονται εύκολα.

4) Μανταλάκια και σχοινί για άπλωμα ρούχων. Μην πάτε ποτέ για κάμπινγκ χωρίς αυτά. Θα ψάχνετε να βρείτε που θα απλώσετε τα βρεγμένα ρούχα και τις πετσέτες και δεν θα βρίσκετε. Ακόμη και στα οργανωμένα κάμπινγκ είναι απαραίτητα και μάλιστα να έχετε αρκετά μέτρα σχοινί.

5) Ηλιακοί φορτιστές. Αν κάθεστε ώρες στη θάλασσα, θα σας λύσουν τα χέρια. Επιλέξτε πάνω από 5W ισχύος (από 25 ευρώ), για να μπορείτε να φορτίζετε από τον ήλιο κινητά, tablet (που καλό είναι να μην τα παίρνετε μαζί σας…), ηλεκτρονικά τσιγάρα, φορητά ηχεία και άλλες συσκευές που επαναφορτίζονται.

6) Φακοί. Μην τους λυπάστε. Κρεμαστοί για το εσωτερικό της σκηνής, σε μπρελόκ για ώρα ανάγκης, για το κεφάλι, για να μπορείτε να περπατάτε νύχτα, χωρίς να τον κρατάτε. Σε οποιαδήποτε μορφή (από ένα ευρώ ο φθηνότερος), έχουν τη χρησιμότητα τους.

7) Μπαταρίες. Να έχετε πάντα μαζί σας μερικές έξτρα.. Ποτέ δεν ξέρεις που θα χρειαστούν. Και αν όχι για εσάς, ίσως για κάποιον που μπορεί να τις έχει ανάγκη.

8) Ψυγείο. Όχι το ηλεκτρικό, αλλά αυτό που βάζεις μέσα πάγο για να σου κρατάει τα πράγματα κρύα. Αν δεν θέλετε να δώσετε μια περιουσία για ένα επώνυμο που κρατάει πάγο για πάνω από 24ώρες, σκεφτείτε σοβαρά την αγορά ενός από φελιζόλ. Ξέρετε, αυτά τα παλιά, κλασσικά. Θα σας εκπλήξει η αποδοτικότητα τους. Επίσης να γνωρίζετε πως τα φορητά ηλεκτρικά ή του αερίου, δεν ρίχνουν πολύ τη θερμοκρασία και λόγω του μηχανισμού, έχουν περιορισμένη χωρητικότητα.

9) Αναδιπλούμενα καρεκλάκια, τραπέζια, πολυθρόνες. Εξαρτάται πόσο αρχοντικά θέλετε να αισθάνεστε. Να αγοράζετε πάντα όσα πιάνουν ελάχιστο χώρο στις αποσκευές, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι θα τα χρησιμοποιείτε για αρκετές ώρες. Οπότε πρέπει να σας βολεύουν επίσης. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ανθεκτικές «πολυθρόνες» που μπαίνουν σε θήκη και μεταφέρονται εύκολα στον ώμο. Το τραπεζάκι φροντίστε να είναι στο ίδιο ύψος με τα καθίσματα σας, διαφορετικά θα σκύβετε και θα πιαστεί η μέση σας, ή δεν θα φτάνετε…

10) Αντικουνουπικά. Απαραίτητα πλέον. Αν δεν θέλετε να τουμπανιαστείτε από τα τσιμπήματα των ενοχλητικών εντόμων, που τα τελευταία χρόνια δεν αστειεύονται, έχετε τουλάχιστον ένα ποιοτικό αντικουνουπικό που μπαίνει στο σώμα. Να ξέρετε πως τα σπιράλ και τα σπρέι, σε ανοιχτούς χώρους δεν πιάνουν σχεδόν καθόλου. Εκτός αν βάλετε 4-5 σπιράλ περιμετρικά σας που θα σας πνίξουν στον καπνό….

11) Κουνουπιέρα. Αν θέλετε να κοιμηθείτε έξω από τη σκηνή για κάποιον λόγο, σκεφτείτε την αγορά μιας κουνουπιέρας. Έχει αρκετές στο εμπόριο. Συνήθως έχουν ένα κυκλικό μεταλλικό στεφάνι, το οποίο μπορείτε να στερεώσετε είτε σε ομπρέλα, είτε σε κάποιο δέντρο και να την αφήσετε να πέφτει γύρω σας, προσφέροντας σας προστασία από κουνούπια το βράδυ και από άλλα έντομα στη διάρκεια της μέρας.

12) Αμμωνία-Αντιαλλεργικά-Φαρμακείο. Ότι και να σας τσιμπήσει, με το στικ αμμωνίας θα περάσει. Έτσι τουλάχιστον μάθαμε από παιδιά. Υπάρχουν και οι αλοιφές που είναι πολύ καλές για τσιμπήματα. Γενικά ένα καλό φαρμακείο είναι απαραίτητο να υπάρχει μαζί σας. Χάνζαπλαστ σε διαφορετικά μεγέθη, απολυμαντικά, ιώδιο, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιαλλεργικά, οπωσδήποτε μαζί σας.

13) Ομπρέλες θαλάσσης. Οι κλασσικές φθηνές διαλύονται εύκολα, χαλάνε από τον αέρα με το παραμικρό και δεν προσφέρουν σχεδόν καμία προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Να παίρνετε αυτές που έχουν αντοχή στον αέρα (έχουν ένα κενό στην κορυφή-ρωτήστε τον υπάλληλο) και να προσέχετε το επίπεδο προστασίας από το ήλιο. Επίσης, πάρτε μαζί σας το ειδικό πασαλάκι που μπαίνει στο παλούκι της ομπρέλας, το οποίο βοηθάει στην εύκολη και σταθερή τοποθέτηση της. Έχει και τα απλά πλαστικά για άμμο, έχει και τα πιο ακριβά μεταλλικά για χώμα και περιοχές με ψιλοπέτρες…

14) Ηλεκτρική τρόμπα (αυτοκινήτου). Ειδικά αν έχετε παιδιά. Θα σας γλυτώσει από το πολύ φύσα, φύσα, για στρώματα, μπρατσάκια, σωσίβια, βαρκούλες, κτλ. Στα οργανωμένα κάμπινγκ έχει συνήθως χώρους όπου υπάρχει αέρας για αυτή τη δουλειά.

15) Ψησταριές μιας χρήσης. Είναι μικρές και ιδανικές για δύο-τρία άτομα. Απλά την βγάζεις από τη συσκευασία και βάζεις φωτιά στο προσάναμμα που έχει στο εσωτερικό της. Σε 10-15 λεπτά αρχίζεις να ψήνεις. Σε γλυτώνει από ψησταριές με όγκο, από το να βρεις κάρβουνα, προσανάμματα, είναι πολύ πιο ασφαλείς γιατί δεν πετάγονται σπίθες στον αέρα και μετά τη χρήση της διπλώνονται αφού κρυώσουν και πετάγονται στα σκουπίδια.

16) Πλαστικά πιάτα . Μην κάνετε το λάθος και πάτε με τίποτα πιάτα από το σπίτι σας στο κάμπινγκ. Πορσελάνες, κρύσταλλα και οτιδήποτε εύθραυστο, μακριά… Έχει ανθεκτικά πλαστικά επαναχρησιμοποιούμενα βέβαια που μπορείτε να βρείτε σε διάφορα μεγέθη και τιμές. Αποφεύγουμε τα μιας χρήσης που ρυπαίνουν το περιβάλλον.

17) Θερμός- Ισοθερμικό. Δεν είναι ωραία να κρατάτε το μπουκάλι του νερού σας κρύο για ώρες; Από 1 ευρώ ξεκινάνε οι τιμές των ισοθερμικών ή των cooler όπως λέγονται. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμός, για να βάζετε το κρύο νερό μέσα.

18) Γκαζάκια: Να προτιμάτε αυτά με φαρδιά βάση που είναι σταθερά, αλλά και αυτά με φαρδύ φλόγιστρο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν από ένα απλό μπρίκι, μέχρι μια κατσαρόλα ή τηγάνι. Προσοχή!! Έχουμε πάντα τις φιάλες υγραερίου σε προστατευμένο από τον ήλιο μέρος και όταν το ανάβουμε, πάντοτε το επιβλέπουμε. Επίσης, όταν μαγειρεύουμε στην ύπαιθρο, προσέχουμε ώστε αν φυσάει να βάζουμε ένα εμπόδιο (κάτι που δεν καίγεται εύκολα) από την πλευρά που έρχεται ο αέρας, ώστε να μαγειρεύουμε γρηγορότερα, γιατί διαφορετικά έχουμε απώλειες.

19) Φωτιές στην παραλία;;; Το ξέρετε ότι απαγορεύεται να ανάβεις φωτιά στην ύπαιθρο, ΕΙΔΙΚΑ το καλοκαίρι που είναι και αντιπυρική περίοδος;; Μπορεί και να συλληφθείτε εάν σας εντοπίσει κάποιο όργανο της τάξης. Αν παρόλα αυτά θέλετε να ανάψετε φωτιά για κάποιον λόγο, ποτέ μην ανάβετε φωτιά στην άμμο. Το κάρβουνο θα μαυρίζει για χρόνια είτε τα δικά σας πόδια, είτε των άλλων λουόμενων που θα πηγαίνουν στη συγκεκριμένη παραλία. Μπορείτε να σκάψετε μια λακκούβα στην άμμο και να τοποθετήσετε μερικές στρώσεις αλουμινόχαρτο και να βάλετε από επάνω τα ξύλα ή τα κάρβουνα. Όταν σβήσει η φωτιά και κρυώσουν τα κάρβουνα, διπλώνετε και μαζεύετε με προσοχή το αλουμινόχαρτο και το πετάτε στα σκουπίδια με όλα τα κάρβουνα μέσα.

20) Σακούλες απορριμμάτων. Να έχετε πάντα μαζί σας και μεγάλες ανθεκτικές σακούλες απορριμμάτων καθώς στη φύση δεν πρέπει να αφήνουμε τίποτα. Καλό είναι αν βρίσκουμε και κανένα σκουπίδι τριγύρω μας στην παραλία να το μαζεύουμε και φυσικά αν δούμε κάποιον να αφήνει σκουπίδια να του κάνουμε παρατήρηση με τρόπο και ευγενικά. Προσέχουμε τις σακούλες όπου πετάμε τρόφιμα. Καλό είναι να τις κρεμάμε κάπου ψηλά, μέχρι να τις πάμε στον κάδο σκουπιδιών, γιατί τα ποντίκια ή οι αλεπούδες παραμονεύουν στη φύση. Εσάς βέβαια δεν θα σας κάνουν τίποτα, αλλά αν ξυπνήσετε το πρωί και δείτε τη σακούλα ανοιγμένη, με όλα τα σκουπίδια πεταγμένα τριγύρω, δεν θα χαρείτε και πολύ…

21) Τουαλέτα στη… φύση. Αν δεν ζήσεις τη συγκεκριμένη εμπειρία, δεν μπορείς να πεις ότι έκανες κάμπινγκ. Πηγαίνουμε με το φτυαράκι μας (έχει τα γνωστά πτυοσκάπανα που είναι και πολυεργαλεία) , καλύπτουμε τα «ίχνη» μας και δεν αφήνουμε ποτέ μωρομάντηλα ή χαρτί υγείας…

Δεν μπαίνουμε στον κόπο να σας πούμε να έχετε χαρτί υγείας, καλλυντικά, αντηλιακά, πάνω από ένα μαγιό, κτλ, κτλ, καθώς αυτά εννοούνται και δεν θεωρούνται “μυστικά”….

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top