Σχεδόν 50 «άτομα» – δελφίνια έχουν καταγραφεί στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου μέχρι στιγμής από την ομάδα της iSea μέσω του προγράμματος «Thermaikos Dolphin Project» που ξεκίνησε το 2021.
Σύμφωνα με τη συστηματική μελέτη της iSea έχουν καταγραφεί στον Θερμαϊκό Κόλπο 33 ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus) και 16 κοινά δελφίνια(Delphinus delphis) , ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί το ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba) αν και έχει παρατηρηθεί από ψαράδες και ειδικούς στην θαλάσσια περιοχή και είναι θέμα χρόνου να καταγραφεί το συγκεκριμένο είδος.
«Τα αποτελέσματα βασίζονται στις καταγραφές που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, ωστόσο υπάρχουν πολλά περισσότερα δελφίνια στον Θερμαϊκό. Με βάση το σημάδι που έχουν στο πτερύγιο τους, αναγνωρίζουμε τα «άτομα» και ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο φτιάχνουμε τον κατάλογο «ατόμων», ενώ κάθε φορά που βρισκόμαστε στον Θερμαϊκό αυτός ο αριθμός ανανεώνεται» ανέφερε στο GRTimes.gr ο υπεύθυνος προγραμμάτων της iSea, Γιώργος Ράλλης.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπεύθυνο προγραμμάτων της iSea τα τρία βασικά είδη (ρινοδέλφινο, ζωνοδέλφινο, κοινό δελφίνι) έχουν υποστεί μείωση στον πληθυσμό τους, ενώ για τη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει ακόμη συνολική εικόνα για το πόσα «άτομα» υπάρχουν στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Στα θετικά των ερευνών είναι πως υπάρχουν αυξημένες καταγραφές για αρκετά νεαρά δελφίνια, ενώ είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως στην θαλάσσιο περιοχή θα ανακαλύψει κανείς το κοινό δελφίνι. «Είναι ένας είδος το οποίο –κοινό δελφίνι- δεν συναντούμε πλέον τόσο συχνά στις θάλασσες. Παράλληλα, προσπαθούμε να καταγράψουμε και το ζωνοδέλφινο, ωστόσο δεν έχουμε καταφέρει κάτι τέτοιο ακόμη. Όμως, ψαράδες και άνθρωποι που συνεργαζόμαστε και παρατηρούν την περιοχή έχουν δει την ύπαρξή τους.
Το «Thermaikos Dolphin Project» εστιάζει στη συστηματική μελέτη των κητωδών του Θερμαϊκού Κόλπου, καθώς και στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών σχετικά με τα θαλάσσια θηλαστικά και το θαλάσσιο περιβάλλον.
*Το πρόγραμμα υλοποιείται από την iSea με τη χρηματοδότηση του Sani Resort.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υπερθέαμα στο Θεολόγο: Δεκάδες μικρά δελφίνια κολυμπούν πλάι στις μητέρες τους (VIDEO)
Στην «Νόσο των Δυτών» οφείλονται οι προσαράξεις των ζιφιών – Γιατί είναι δείκτες ηχορύπανσης
Απεγκλωβίστηκαν δύο ραμφοφάλαινες από παραλίες της Κέρκυρας
Φάλαινα Ζιφιός: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της νεκροψίας – Θα οδηγηθεί σε καύση
Τραγική εξέλιξη: Εντοπίστηκε νεκρή η φάλαινα του Αλίμου στη Σαλαμίνα
Φάλαινα στον Άλιμο: Πολλά λάθη στην επιχείρηση διάσωσης, λέει η οργάνωση «Αρχιπέλαγος»
Στα ανοικτά αφέθηκε ελεύθερη η μικρή φάλαινα
Φάλαινα στον Άλιμο: Αγωνιώδεις προσπάθειες για να διασωθεί – Οι εκτιμήσεις των ειδικών (VIDEO)
Φάλαινα φυσητήρας κολυμπά στην παραλία Αλίμου-Έχει τραυματιστεί και κινδυνεύει (VIDEO)