Τα επαγγέλματα & οι κλάδοι που δεν «φοβούνται» το Chat-GPT και την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τα επαγγέλματα & οι κλάδοι που δεν «φοβούνται» το Chat-GPT και την Τεχνητή Νοημοσύνη

του Χρήστου Ταουσάνη

Αναμφίβολα «talk of the town» έχει γίνει το τελευταίο διάστημα η επίδραση που θα ασκήσει η εκθετική αύξηση της #AI στην αγορά εργασίας, στις επιστήμες και στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.

Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα πως βρισκόμαστε σε έναν μετασχηματισμό, αντίστοιχο με αυτό που βιώσαμε με την δεκαετία 2000-2010, αλλά με πολύ πιο σύνθετα, περίπλοκα και ταχύτερα χαρακτηριστικά. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε το deep / machine #learning, ούτε οποιοδήποτε άλλο επιστημονικό πεδίο συνδέεται με τον κλάδο και τις εφαρμογές της.

Αυτό που είναι καινούργιο ή/και ξεχωριστό, είναι η μαζική ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός που γνώρισε το #chatgpt και πλέον το GPT-4..

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό, είναι το γεγονός πως, έφτασε τους 1.000.000 χρήστες μόλις σε 5 ημέρες!

Αντίστοιχο διάστημα που χρειάστηκε π.χ. το Instagram για να φτάσει στο ίδιο νούμερο, ήταν 2,5 μήνες.. Το εξίσου εντυπωσιακό ήταν ότι κίνησε την περιέργεια όχι μόνο σε στελέχη του χώρου, tech freaks & experts αλλά στους περισσοτέρους! Ως αποτέλεσμα, έχει ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος ειδικά για το Chat-GPT αλλά και την ΑΙ γενικότερα.

Φυσικά από αυτόν το διάλογο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ο προβληματισμός για την επίδραση της ΑΙ στην αγορά εργασίας, στην απασχολησιμότητα και στις προοπτικές κάποιων κλάδων αλλά και στο μέλλον/μέλλοντα της #εργασίας γενικότερα.

Η λίστα των επαγγελμάτων που θα επιδράσει σημαντικά η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) είναι μεγάλη. Και η επίδραση αυτή μπορεί να αφορά είτε το μετασχηματισμό της εργασίας και των απαιτουμένων γνώσεων / δεξιοτήτων ή ακόμα και την τρομερή συρρίκνωση κάποιων κλάδων και σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας σε αυτούς.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ενδεχομένως και σύγχρονα επαγγέλματα όπως προγραμματιστές, αναλυτές δεδομένων, fintech specialists αλλά και «παραδοσιακά» όπως δημοσιογράφοι, διαφημιστές, γραφίστες, τουριστικοί πράκτορες κ.ά. Κατά πόσο ορισμένα από αυτά θα διαφοροποιηθούν και κάποια ίσως και να εκλείψουν, νομίζω θα το διαπιστώσουμε στην επόμενη πενταετία. Εξάλλου, αν για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι στην αγορά εργασίας, αυτό είναι ότι -με μαθηματική ακρίβεια- πάντα εμφανίζεται ένας απρόβλεπτος – αστάθμητος παράγοντας που διαφοροποιεί προβλέψεις, καριέρες και προοπτικές!

Από την άλλη όμως, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε κλάδους και επαγγέλματα τα οποία φαντάζουν -προς το παρόν- «ανέγγιχτα» από αυτήν την σημαντική ενίσχυση τόσο των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη όσο και από την αυξανομένη διεισδυτικότητα της σε δεκάδες πεδία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μας.

Ποια είναι λοιπόν αυτά;
1. Εργοθεραπευτές
2. Κτηνίατροι
3. Νοσηλευτές
4. Μαίες/Μαιευτές
5. Ειδικοί παιδαγωγοί
6. Λογοθεραπευτές
7. Στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας
8. Sommeliers
9. Chef’s
10. Φυσικοθεραπευτές

Όπως εύλογα μπορείτε να διαπιστώσετε, τα προαναφερόμενα επαγγέλματα – ειδικότητες προαπαιτούν μια έντονη διάδραση ανάμεσα στον επαγγελματία και στον άνθρωπο / έμβιο οργανισμό που σχετίζονται, διάδραση που δύσκολα μπορεί -επι του παρόντος- να αντικαταστήσει η ΤΝ. Και αν για παράδειγμα είναι αναλογικά εύκολο για την ΤΝ να διαγνώσει -ακόμη και πριν εμφανιστεί- τον καρκίνο του μαστού (κάτι που δεν μπορεί να εντοπίσει εύκολα ένας ογκολόγος), είναι τρομερά δύσκολο να «ξεγεννήσει» μια έγκυο γυναίκα!

Όπως και φαντάζει απίθανο, να μπορέσει να προσεγγίσει ένα άλογο όπως ένας κτηνίατρος ή ένας εκπαιδευτής του.

Φυσικά, η λίστα είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική. Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όλους εμάς που ασχολούμαστε με το κομμάτι τόσο του επαγγελματικού προσανατολισμού όσο και της στρατηγικής προόρασης, να δούμε πως, όλες αυτές οι εξελίξεις, θα διαμορφώσουν την αυριανή αγορά εργασίας, ίσως και πολύ πιο γρήγορα από ότι και εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε!

*Ο Δρ Χρήστος Ταουσάνης ασχολείται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό σχεδόν μια εικοσαετία και έχει δώσει περισσότερες από 1000 διαλέξεις στο αντικείμενο αυτό, αποτελώντας έναν από τους πλέον καταξιωμένους ομιλητές και επιστήμονες του κλάδου στην Ευρώπη. Παράλληλα, είναι συγγραφέας 4 βιβλίων & δημιουργός του 1ου οδηγού σπουδών Mixed Reality στη χώρα μας και ειδικός ερευνητής σε πεδία που έχουν να κάνουν με τα #futuretrends στην εκπαίδευση & την απασχόληση.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top