Τα φαρμακεία στην περίοδο του κορωνοϊού

Τα φαρμακεία στην περίοδο του κορωνοϊού
Ελλάδα, Κορωνοϊός   | 29/03/2020 | 18:05

«Ξαφνικά όλος ο πλανήτης χρειάστηκε συγκεκριμένα υλικά… Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά… Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο ελληνικό, ήταν παγκόσμιο… Τα φαρμακεία μπορεί να χορήγησαν περισσότερα αντισηπτικά και μάσκες, απ’ όσα είχαν χορηγήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί…».

Με μόνο τρεις φράσεις ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου νομού Έβρου, Αναστάσιος Τερζής, σκιαγραφεί τη λειτουργία των φαρμακείων από την είσοδο της πανδημίας του κορωνοϊού στη ζωή μας μέχρι και σήμερα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλάει για την αύξηση της προσέλευσης στα φαρμακεία, την έκρηξη ζήτησης «υλικών προστασίας», την έλλειψή τους, αλλά και την αύξηση της τιμής τους που ακολούθησε, τη ζήτηση και επικινδυνότητα σκευασμάτων που παρουσιάστηκαν ως το αντίδοτο στη μάχη κατά του ιού και εξηγεί τη λειτουργία της νεοεισαχθείσας στο σύστημα υγείας, άυλης συνταγογράφησης.

Η αύξηση της ζήτησης και οι ελλείψεις

«Υπήρξε μία αυξημένη προσέλευση στα φαρμακεία, κυρίως για να προμηθευτούν μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, ενώ κάποιοι προμηθεύτηκαν και κάποια βασικά φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, παρακεταμόλες κ.λπ., για να έχουν στο σπίτι σε περίπτωση που τα χρειαστούν… Τα φαρμακεία μπορεί να χορήγησαν περισσότερα αντισηπτικά και μάσκες απ’ όσα είχαν χορηγήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί». Σημειώνει πως τις πρώτες μέρες κάποιοι πήραν και πιο μεγάλες ποσότητες γιατί δεν υπήρχε πρόβλημα διάθεσης και οι τιμές τους ήταν πολύ φυσιολογικές, στη συνέχεια «φτάσαμε να δίνουμε τις μάσκες μία – μία μέχρι που πια δεν υπήρχε ούτε αυτή η δυνατότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τερζής.

Ως προς την έλλειψη των «υλικών προστασίας», εξηγεί πως «ξαφνικά όλος ο πλανήτης χρειάστηκε συγκεκριμένα υλικά, που υπό φυσιολογικές συνθήκες είχαν μία σταθερή, χαμηλή ζήτηση, χρησιμοποιούνται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και οι προβλέψεις της παγκόσμιας παραγωγής ήταν συγκεκριμένες. Ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος παραγωγός που είναι η Κίνα, έκλεισε τα σύνορά του, σταμάτησε την παραγωγή και διοχέτευσε τις προμήθειες που είχε για εσωτερική χρήση. Οπότε δεν ήταν μόνο ελληνικό το πρόβλημα, ήταν παγκόσμιο». Εκτιμά ότι «η αγορά έχει αρχίσει σταδιακά ν’ αποκαθίσταται», όχι όμως και οι τιμές. «Βοήθησε λίγο η μείωση του ΦΠΑ, διότι όταν πας από το 24% στο 6%, είναι 18% διαφορά, μιλώντας τουλάχιστον για τον καταναλωτή, αλλά η προμήθεια της αγοράς γίνεται με αργό ρυθμό, γιατί η εφοδιαστική αλυσίδα έχει τους ρυθμούς της. Βλέπουμε ήδη από τους προμηθευτές ότι στις επόμενες ημέρες θα παραλάβουν ποσότητες και θα μας εφοδιάσουν… Οι τιμές δεν θα είναι αυτές που ήταν προ κορωνοϊού, θα είναι σαφώς αυξημένες», δηλώνει ο κ. Τερζής τονίζοντας ότι η αύξηση δεν οφείλεται στους φαρμακοποιούς. «Είναι αστείο να το ακούμε, γιατί ξέρουμε τι γίνεται αλλά ταυτόχρονα κι εξοργιστικό γιατί συκοφαντείται ένας κλάδος χωρίς κανένα λόγο. Όταν ένα κουτί μάσκες τις αγόραζες πέντε ευρώ και τώρα, αν τις βρεις, τις αγοράζεις 50, δεν μπορεί να έχουν ίδια τιμή», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η αναζήτηση και η ζήτηση «σωτήριων» σκευασμάτων

«…Υπάρχει μια παραπληροφόρηση από το διαδίκτυο, υπάρχουν δημοσιεύσεις, ή μελέτες, ή προτάσεις ειδικών που λένε ότι κάποια φάρμακα μπορεί και να βοηθούν. Διαβάζοντας τες κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να το έχουν στο σπίτι τους, «γιατί άμα αρρωστήσω τι θα κάνω, θα πεθάνω;», οπότε μπορεί να το ζητούν. Το φαρμακείο όμως δεν είναι σούπερ μάρκετ, δεν είναι ένα ράφι που κανείς βλέπει ένα φάρμακο το παίρνει και φεύγει. Αυτά τα φάρμακα δεν δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή, δεν δίνονται σε κάποιον που θέλει να τα έχει προληπτικά στο σπίτι του. Ειδικά για ένα συγκεκριμένο σκεύασμα, τη χλωροκίνη, που έγινε και μεγάλος ντόρος, ο ΕΟΦ αντέδρασε άμεσα. Έβγαλε οδηγία ότι πρέπει να υπάρχει ειδική συνταγή ή φυλασσόμενη για το συγκεκριμένο σκεύασμα, ώστε να προστατευθεί ακόμη περισσότερο η διακίνησή του. Αυτά τα φάρμακα πρέπει να δίνονται μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον, μόνο με εντολή γιατρού και συγκεκριμένα πρωτόκολλα και δεν είναι για ν’ αποθεματοποιούνται στο σπίτι, όχι μόνο γιατί είναι επικίνδυνα, αλλά και γιατί θα τα στερηθεί αυτός που το έχει πραγματική ανάγκη», διευκρινίζει ο κ. Τερζής.

Παράνομη η διανομή φαρμάκων στο σπίτι

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου μομού Έβρου, τονίζει ότι η διανομή φαρμάκων στο σπίτι είναι παράνομη, ακόμη και στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που ισχύουν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών. «Είναι τυπικά παράνομο και μάλιστα η νομική υπηρεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έστειλε σχετικό σημείωμα ότι δεν πρέπει να γίνεται διανομή φαρμάκων στο σπίτι, δεν μας καλύπτει ο νόμος». Αναφορικά με τους ανθρώπους που έχουν σαφή εντολή να μη βγουν απ’ τα σπίτια τους, ηλικίας άνω των 65-70, ή εκείνους με βαριά νοσήματα, δύο είναι οι δυνατότητες εντός νόμιμων πλαισίων, σύμφωνα με τον κ. Τερζή: Να στείλουν κάποιον νεότερης ηλικίας ή να απευθυνθούν στο πρόγραμμα του δήμου «Βοήθεια στο σπίτι». Ο κ. Τερζής συμπληρώνει ότι πέραν της νομιμότητας, είναι πολύ σημαντικό για τους λειτουργούς υγείας, να μη θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο επισκεπτόμενοι σπίτια (σ.σ. για παράδοση φαρμάκων). «[…] Αν νοσήσει ένας λειτουργός υγείας, το πρόβλημά του αντανακλά και σ’ άλλους, είτε γιατί δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει κόσμο είτε γιατί μπορεί αν νοσεί χωρίς συμπτώματα, ερχόμενος σ’ επαφή με πάρα πολύ κόσμο, να διασπείρει τον ιό».

Άυλη συνταγογράφηση «το καλό που έφερε ο πόλεμος»

«Είναι ένα σχέδιο το οποίο επρόκειτο να υλοποιηθεί το καλοκαίρι, αλλά επειδή έχουμε «πόλεμο» και στον πόλεμο κάποια πράγματα γίνονται πιο γρήγορα, ήταν κάτι καλό που έφερε ο «πόλεμος». Η δυνατότητα δηλαδή ένας γιατρός (σ.σ. όλοι οι γιατροί και οι ιδιώτες) να συνταγογραφήσει χωρίς την παρουσία του ασθενούς και χωρίς να χρειάζεται να εκδώσει χαρτί το οποίο θα σφραγίσει και θα υπογράψει… Είμαστε σε μια έκτακτη περίπτωση και θα πρέπει τα χρόνια νοσήματα να εξυπηρετηθούν με τον ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο τρόπο… Το υπουργείο Υγείας έβγαλε άμεσα και προχώρησε τόσο γρήγορα αυτή την οδηγία γιατί έβλεπε τον κίνδυνο ασθενείς με χρόνια νοσήματα να μείνουν χωρίς τα φάρμακά τους, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ακριβά και πολύ δύσκολο να τα αγοράσει κανείς χωρίς συνταγογράφηση» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Τερζή, υπάρχουν δύο τρόποι άυλης συνταγογράφησης:

-Ο ασθενής, εφόσον έχει κάνει εγγραφή στο φάκελο υγείας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπου δηλώνει τα στοιχεία του κι έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου, επικοινωνεί με το γιατρό του, ο οποίος συνταγογραφεί ηλεκτρονικά. Στη συνέχεια ο φαρμακοποιός μόνο με το ΑΜΚΑ μπορεί ν’ αναζητήσει τις συνταγές και να τις εκτελέσει, αφού εισάγει στο σύστημα ένα μήνυμα, ένα pin που θα έχει σταλεί στο κινητό του ασθενούς.

-Ο ασθενής επικοινωνεί με το γιατρό του, που του δίνει με μήνυμα ή με κάποιο τρόπο, τον αριθμό της συνταγής του, που βρίσκεται κάτω από το barcode. Αυτόν ο φαρμακοποιός τον εισάγει στο σύστημα για να προχωρήσει στην εκτέλεση της συνταγής.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13:4506/06

Το Αρχηγείου Στόλου επισκέφτηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ Ελλάδα

13:4206/06

Περιφερειακός: Τροχαίο στο τούνελ, χωρίς… παρατράγουδα (ΦΩΤΟ-VIDEO) Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

13:3006/06

Στο Ηράκλειο Κρήτης ο Χρυσοχοϊδης Κόμματα ,Πολιτική

13:1506/06

Γεωργιάδης: Οι τράπεζες θα αξιολογηθούν για το ρυθμό χορήγησης δανείων Κόμματα ,Πολιτική

13:0506/06

Η τελευταία… μαχαιριά – Η νίκη του ΟΦΗ στο Χαριλάου που «έριξε» τον Αρη Αθλητισμός

13:0006/06

Ρωσία-Covid-19: Στα 8.855 τα νέα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

12:5506/06

Συνελήφθη για καταστροφή φωλιάς χελιδονιού Ελλάδα ,Κοινωνία

12:4606/06

Αυστηρό μήνυμα Δένδια στη Τουρκία Κόμματα ,Πολιτική ,Σημαντικά

12:4506/06

Επίθεση με βιτριόλη: Νέο στοιχείο – Πού εργάζεται ο πρώην της 34χρονης Ελλάδα ,Κοινωνία

12:3006/06

Στοίχημα προγνωστικά: Γκολ σε Γερμανία και Τσεχία και το ειδικό στη Νέα Σμύρνη! Αθλητισμός

12:1506/06

Αυτή η Χέρτα αξίζει το ρίσκο Αθλητισμός

12:1306/06

Δ.Θεσ/νίκης: Καθαρισμός με τη συνδρομή παλαίμαχων ποδοσφαιριστών (ΦΩΤΟ-VIDEO) Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

12:0006/06

Μάγεψε η χθεσινή πανσέληνος (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κοινωνία

11:4506/06

ΕΕΑ: Ξεκίνησε το οδοιπορικό διανομής ειδών προστασίας σε επιχειρήσεις Ελλάδα

11:3006/06

Δ. Ηρακλείου: Δωρεάν φυσικό αέριο σε όλα τα σχολεία Δήμοι ,Ελλάδα ,Παιδεία

11:2106/06

Πέτσας για ΣΥΡΙΖΑ: Η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη σοβαρής αντιπολίτευσης Κόμματα ,Πολιτική

11:1506/06

Έβρος: Πώς θα γίνουν οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων συνοριοφυλάκων Ελλάδα

11:0006/06

Καναδάς: «Σήκωσε ανάστημα στον Τραμπ!» Διεθνή

10:4506/06

ΗΠΑ: Για ποιο λόγο παραιτήθηκαν 57 αστυνομικοί Διεθνή

10:3006/06

Μεξικό-Covid-19: 4.346 νέα κρούσματα σε 24 ώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

10:3006/06

Καλοκαιρινά ραντεβού στα θερινά σινεμά Ελλάδα ,Κοινωνία

10:1506/06

Ωραιόκαστρο: Ανοίγει το δημοτικό κολυμβητήριο Ελλάδα

10:0006/06

Πειραιάς: Τραγικός θάνατος άνδρα εργαζόμενου σε πλοίου Ελλάδα ,Κοινωνία

09:4506/06

ΗΠΑ: Νέες διαδηλώσεις σήμερα κατά του ρατσισμού Διεθνή

09:3006/06

ΗΠΑ-Covid-19: Πάνω από 900 θάνατοι σε ένα εικοσιτετράωρο Διεθνή ,Κορωνοϊός

09:1506/06

Μαίνεται η φωτιά στη Ζάκυνθο Ελλάδα ,Κοινωνία

09:0006/06

Στην τελική ευθεία οι Πανελλαδικές Παιδεία ,Σημαντικά

08:4506/06

G20 – Covid-19: Πόσα δολάρια δεσμεύεται να χορηγήσει Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:3306/06

FT: Αερογέφυρα Ελλάδας-Βρετανίας από τον Ιούλιο Διεθνή

08:3006/06

Covid-19 – Πολύκαστρο: Περιορισμός κυκλοφορίας στη δομή φιλοξενίας Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:1506/06

Ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης Ελλάδα

08:0006/06

Ο καιρός για σήμερα, Σάββατο, σε όλη τη χώρα Κοινωνία

07:2006/06

Η Ασιατική Κουζίνα βρήκε τη θέση της στο «Παντοπωλείο» Lifestyle ,Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

23:5905/06

Τραμπ: δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα λόγω… αστακών! Διεθνή

23:5205/06

Νεκρός ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική Διεθνή

23:5005/06

Στους 392.000 οι νεκροί από τον Covid 19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4005/06

Γερμανία: Μετακυλήστε τη μείωση του ΦΠΑ στους καταναλωτές Διεθνή

23:3505/06

Θεοδωρικάκος: Ανταποδοτική ανακύκλωση στις παραλίες Κοινωνία

23:2505/06

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βόρεια Μακεδονία Διεθνή

23:1505/06

Εστίαση: Ανοίγουν αύριο και οι εσωτερικοί χώροι καταστημάτων Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός

23:0505/06

Τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς πλένουν τα τρόφιμα με χλωρίνη! Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:0005/06

Μόσιαλος: Δεν περιμένουμε πολλά κρούσματα το καλοκαίρι Κορωνοϊός ,Υγεία

22:5505/06

ΣΥΡΙΖΑ: Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος η τουριστική καμπάνια Κόμματα

22:5005/06

Ν. Χαρδαλιάς: Προσοχή στους εκδρομείς του Αγίου Πνεύματος Κοινωνία ,Κορωνοϊός

22:4005/06

ΠΟΥ: Φοράτε υφασμάτινες μάσκες σε δημόσιους χώρους Κορωνοϊός ,Υγεία

22:3005/06

Αττική: Εξάρθρωση συμμορίας αλλοδαπών Κοινωνία

22:2005/06

ΕΡΤ: Ανακοίνωσε τους νέους διευθυντές Media

22:1005/06

Συμβαίνει απόψε: Πανσέληνος και έκλειψη παρασκιάς Κοινωνία

22:0005/06

Φωταγωγήθηκαν οι 30 υπεραιωνόβιες ελιές στην Αγγελάκη (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

21:5005/06

Καταγγελίες της Ελ. Τουλουπάκη στην προανακριτική Ελλάδα ,Κοινωνία

21:4005/06

Βρετανία: Πάνω από 40.000 οι θάνατοι από κορωνοϊό Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:3005/06

ΟΝΝΕΔ: Μια εβδομάδα αφιερωμένη στο περιβάλλον (ΒΙΝΤΕΟ) Πολιτική

21:2005/06

Παρίσι: Απαγορεύτηκε η πορεία για τη δολοφονία του Φλόιντ Διεθνή

21:1105/06

Αθήνα: Ένταση στην πορεία για τον Φλόιντ Κοινωνία

21:1005/06

Ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» στη συνάντηση Πατούλη – Μπακογιάννη (VIDEO) Δήμοι ,Περιφέρειες

21:0005/06

Χαλκιδική: Προτάσεις φορέων για μη εξάπλωση του κορωνοϊού Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

20:5005/06

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της Google Επιχειρήσεις ,Πολιτική

20:4005/06

Φθηνότερες οι διαδρομές με ταξί από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

20:3505/06

Ξηλώνουν τα σπιτάκια από την πλατεία Δικαστηρίων (ΦΩΤΟ-VIDEO) Δήμοι ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

20:3005/06

Βόλος: Θετικό στον κορωνοϊό, φιλικό ζευγάρι της 30χρονης εγκύου Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

20:1605/06

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη πορεία για τη δολοφονία Φλόιντ (ΦΩΤΟ) Επικαιρότητα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

20:1505/06

Ηράκλειο: Εξιχνιάστηκαν κλοπές & διαρρήξεις σε επιχειρήσεις Ελλάδα ,Κοινωνία

20:0005/06

Η αύξηση της ρύπανσης μας κάνει ευάλωτους σε πανδημίες Κορωνοϊός ,Περιβάλλον

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ