Τα lockdown πλήττουν τις αιμοδοσίες-Πρόεδρος ΕΚΕΑ: Να δίνουμε αίμα τακτικά και όχι μία φορά τον χρόνο

Τα lockdown πλήττουν τις αιμοδοσίες-Πρόεδρος ΕΚΕΑ: Να δίνουμε αίμα τακτικά και όχι μία φορά τον χρόνο

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Κομβικό ρόλο διαδραματίζει η λήψη περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, στη μείωση του αριθμού των αιμοληψιών. Διττή ωστόσο είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στα κέντρα όπου διεξάγονται αιμοδοσίες, καθώς η ευαισθητοποίηση του κοινού αποτελεί την αιτία της αύξησης του αριθμού των αιμοδοτών, αλλά και τη μείωση του μέσου όρου της ηλικίας τους. Τι αναφέρει στο GRTimes o πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγίωτης Κατσίβελας, ο οποίος διευκρινίζει μεταξύ άλλων ότι όποιος θέλει να δώσει αίμα, μπορεί να το κάνει έως και 4 φορές τον χρόνο

Χαμηλότερος, σε σχέση με άλλες χρονιές, είναι ο αριθμός των αποθεμάτων αίματος στην Ελλάδα. Αιτία, όπως αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Παναγιώτης Κατσίβελας, είναι μεταξύ άλλων και η λήψη περιοριστικών μέτρων. «Αυτή τη στιγμή είμαστε πάρα πολύ καλά σε ότι αφορά τον αριθμό των φιαλών, ωστόσο ίσως η προσέλευση να αρχίσει να μειώνεται, εάν ξεκινήσουν και πάλι τα lockdown», όπως υπογραμμίζει. «Αυτό που παρατηρήθηκε συγκεκριμένα», εξηγεί ακόμη ο ίδιος, είναι ότι «όταν πιεζόταν το σύστημα υγείας και μειώνονταν τα τακτικά χειρουργεία, ήταν λιγότερες και οι αιμοδοσίες από τους συγγενείς των εγχειριζόμενων ασθενών».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, δεν υπάρχουν μόνο… πλην σε ότι αφορά τις αιμοληψίες στα χρόνια του κορωνοϊού. Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, «πολλοί νέοι αιμοδότες έχουν συντρέξει σε αιμοδοσίες, ενώ έχει αυξηθεί πάρα πολύ η εθελοντική αιμοδοσία σε ατομική βάση. Επίσης, ο μέσος όρος ηλικίας των αιμοδοτών που έφτανε τα 45 έτη, έχει μειωθεί αρκετά και έχουν αυξηθεί οι γυναίκες, αλλά και τα παιδιά που προσέρχονται στα αιμοδοτικά κέντρα, προκειμένου να συνδράμουν».

Ανάγκη για αίμα από τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

Επί προσθέτως, μεγάλη είναι η ανάγκη αίματος που υπάρχει για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα ζουν περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη ασθένεια και χρειάζονται μετάγγιση αίματος περίπου 4 φορές, κάθε μήνα. Σύμφωνα με τον κ. Κατσίβελα, οι συγκεκριμένοι ασθενείς ήταν που πιέστηκαν πιο πολύ κατά τις περιόδους των ελλείψεων, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλα προβλήματα, καθότι «μπορεί οι μεταγγίσεις να αργούσαν κατά περιπτώσεις 3 ή 4 ημέρες, αλλά πάντοτε γίνονταν». Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι ασθενείς, χρειάζονται περίπου 120.000 φιάλες αίματος τον χρόνο.

Οι ασθενείς μεσογειακής αναιμίας, όμως, όπως και όλοι όσοι έχουν ανάγκη από μετάγγιση αίματος, μπορούν να σωθούν μέσω των εθελοντικών αιμοδοσιών. «Για κάθε μία φιάλη αίμα που προσφέρει ο αιμοδότης, μπορούν να σωθούν τρία άτομα», όπως λέει ειδικότερα ο κ. Κατσίβελας, περιγράφοντας παράλληλα ότι «το αίμα αποτελείται από τρία μέρη, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, το πλάσμα και τα αιμοπετάλια. Τα συγκεκριμένα στοιχεία συλλέγονται και διανέμονται στους ασθενείς, ανάλογα με τις ανάγκες τους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ αναφέρει πως στην Ελλάδα, υπάρχουν 250.000 εθελοντές αιμοδότες, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αιμοδοσίες τέσσερις φορές τον χρόνο. «Εάν ο αριθμός των αιμοδοτών αυξηθεί και φτάσει τις 300.000», όπως λέει ο κ. Κατσίβελας, «και ο καθένας από αυτούς δίνει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο αίμα, η Ελλάδα θα λύσει το πρόβλημά της».

Όπως μάλιστα τονίζει μέσα από το GRTimes ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, «μέσα από την εθελοντική αιμοδοσία, ο άνθρωπος θα κερδίσει ένα μοναδικό συναίσθημα στη ζωή: Τη δυνατότητα να προστατεύει τη ζωή και να δίνει ζωή. Να συντηρεί τη ζωή τριών ακόμη ανθρώπων. Για αυτό λοιπόν, ζητάμε νέα άτομα να μπουν στο κίνημα, να είναι σταθεροί αιμοδότες και όχι αιμοδότες της μίας φοράς και να θυμούνται ότι σώζουν ζωές»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θεσσαλονίκη: Εθελοντική αιμοδοσία την Τρίτη στο ΑΠΘ

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top