Ένας από τους πιο δυναμικά εξελισσόμενους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας της Πιερίας είναι η μυδοκαλλιέργεια και συγκεκριμένα στον Μακρύγιαλο, με την ετήσια παραγωγή να κυμαίνεται σε 12.000 τόνους και το μεγαλύτερο ποσοστό να εξάγεται στο εξωτερικό. «Η καλή ποιότητα των νερών χαρακτηρίζει την νοστιμιά των μυδιών Μακρύγιαλου Πιερίας» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας Τάσος Δραγάνης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Δυναμική ήταν η παρουσία των μυδοκαλλιεργητών από τον Μακρύγιαλο της Πιερίας σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων που διεξάγονται στην Ελλάδα, την Food Expo. Τα φρέσκα Μύδια Πιερίας παρουσιάστηκαν στην Food Expo 2023 από τις 18 έως και τις 20 Μαρτίου, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου «πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά μας για την προώθηση των πιερικών προϊόντων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ντόπιων παραγωγών».

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Πιερίας έδωσε μια σειρά συνεντεύξεων στα ΜΜΕ, ενημερώνοντας το ευρύ κοινό για τις δράσεις του Επιμελητηρίου και κυρίως για την μυδοκαλλιέργεια στην περιοχή της Πιερίας, ένας από τους πιο δυναμικά εξελισσόμενους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας της Πιερίας, το προϊόν του οποίου καλύπτει το 25% της εγχώριας παραγωγής.

Σημειώνεται ότι τα μύδια Πιερίας και οι μυδοπαραγωγοί τους είχαν τη δυνατότητα να προβάλλουν το προϊόν τους, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Δράσεις προώθησης, προβολής και αύξησης της αναγνωρισιμότητας του φρέσκου Μυδιού Πιερίας στην αγορά της Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου και Γαλλίας», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020». Σκοπός της καμπάνιας του Επιμελητηρίου Πιερίας είναι η προώθηση του φρέσκου Μυδιού Πιερίας όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και σε ευρωπαϊκές αγορές.

Επιμελητήριο Πιερίας μυδοπαραγωγοί

Η μοναδική ΠΟΑΥ στην Ελλάδα

Ο Μακρύγιαλος βρίσκεται στις βόρειες ακτές του νομού Πιερίας και, μεταξύ άλλων, φημίζεται για τις μυδοκαλλιέργειες του. Ήταν το 1987, όταν πρωτοξεκίνησε με μια πειραματική μονάδα και σήμερα όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας Τάσος Δραγάνης στην περιοχή δραστηριοποιούνται 67 μονάδες των 30 στρεμμάτων έκαστη,  οι οποίες παράγουν ετησίως 12.000 τόνους (σ.σ. το κάθε στρέμμα σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς κανόνες παράγει 199 τόνους).

Στη θαλάσσια περιοχή της Πιερίας παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα οστράκων της χώρας (και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στο Θερμαϊκό Κόλπο, στα Κύμινα και την Χαλάστρα) και αυτό που επισημαίνει ο κ. Δραγάνης είναι το γεγονός ότι η Πιερία έχει θεσμοθετηθεί ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.

«Εδώ και τρία χρόνια η θαλάσσια περιοχή της Πιερίας έχει θεσμοθετηθεί ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), και είμαστε η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Δραγάνης επισημαίνοντας ότι κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται έλεγχοι για την ποιότητα των νερών τόσο από το Βιολογικό Τμήμα του ΑΠΘ όσο και από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο.

Εξαγωγές σε ποσοστό 95%

Δυο από τις 67 συνολικά μονάδες μυδοκαλλιέργειας στον Μακρύγιαλο είναι βιολογικές και στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας είναι «να πιστοποιηθεί όλο το θαλάσσιο πάρκο με βιολογικές καλλιέργειες, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα στην επόμενη τριετία».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυδοκαλλιεργητών Μακρύγιαλου Πιερίας έχει εξαγωγικό χαρακτήρα και το 95% της παραγωγής του εξάγεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Το 60% όπως επισημαίνει ο κ. Δραγάνης πηγαίνει στην Ιταλία. Από την παρουσία του Συνεταιρισμού με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας στην Food Expo αναδείχθηκε η παραγωγή τους και πραγματοποίησαν εμπορικές και επιχειρηματικές συνεργασίες και συμφωνίες με εταιρείες και έμπορους τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. «Στόχος μας να μάθει και η Αθήνα να τρώει μύδια» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δραγάνης προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της έκθεσης το κοινό γεύτηκε, ενημερώθηκε για δεκάδες τρόπους μαγειρέματος των μυδιών καθώς και για την υψηλή διατροφική τους αξία.

Ερωτηθείς από το GRTimes.gr ποια τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα μύδια Πιερίας ξεχωριστά και ιδιαίτερα νόστιμα απαντά «η καλή ποιότητα των νερών, το καλό περιβάλλον που ζούνε».

Τέλος σ’ ότι αφορά την κλιματική αλλαγή και το πώς έχει επηρεάσει την ανάπτυξη των μυδιών ο κ. Δραγάνης επισημαίνει πως το καλοκαίρι του 2021 λόγω των παρατεταμένων καυσώνων καταστράφηκε ο γόνος σε ποσοστό που έφτανε και το 90% ενώ πέρυσι δεν υπήρχε παραγωγή από τη στιγμή που είχε καταστραφεί ο γόνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα φρέσκα μύδια Πιερίας στη Food Expo 2023 με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας

Αποδράσεις για την 25η Μαρτίου: Συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα… ‘απλό’ Σαββατοκύριακο

Πιερία – Τουρισμός: Στο ‘μικροσκόπιο’ οι Βρετανοί τουρίστες – Συμβόλαια από φέτος για το… 2024

Μύδια Ολυμπιάδας: Βιολογικό προϊόν με τη φρεσκάδα της θάλασσας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top