Τα «μυστικά» του piercing

Τα «μυστικά» του piercing

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αθανασιάδη

Άγνοια κινδύνου έχουν οι νέοι που θέλουν να κάνουν piercing σε διάφορα μέρη του σώματός τους. Δεν ενημερώνονται σωστά, ούτε για το υλικό του κοσμήματος που είναι πιο φιλικό προς το σώμα τους, ούτε για τα στούντιο που θα εμπιστευτούν για την «τρύπα» που θέλουν να δημιουργήσουν στο σώμα τους.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αθανασιάδη

Τα παραπάνω υποστηρίζει ο Γιάννης ή Donk όπως θέλει να τον φωνάζουν, ο οποίος είναι ένας artist που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Στόχος του είναι να αλλάξει την κουλτούρα και τη νοοτροπία της Ελλάδας γύρω από το θέμα των piercings. Όπως εξηγεί στο GR TIMES, στη τέχνη χρειάζεται να έχεις πολλές ιατρικές γνώσεις για να την ακολουθήσεις και να ξέρεις να αντιμετωπίσεις κάθε κίνδυνο που μπορεί να προκύψει. Έχει παρακολουθήσει -μεταξύ άλλων- σεμινάρια ιατρικού περιεχομένου, από συρραφή ραμμάτων μέχρι και επούλωση τραυμάτων, αφού όλα αυτά συνδέονται με την διαδικασία των piercings.

Μόλις πέντε στούντιο στην Ελλάδα τηρούν τους κανόνες υγιεινής

Τα piercings είναι μία μικρή χειρουργική επέμβαση πάνω στο σώμα τα οποία πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό που έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και έχει εκπαιδευτεί καταλλήλως. Οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται σε ένα στούντιο που κάνει piercings είναι πολύ αυστηροί. Το περιβάλλον πρέπει να είναι αποστειρωμένο και να τηρεί τους κανόνες που υπάρχουν στα χειρουργεία των νοσοκομείων. Ένα συχνό παράπονο, που κάνουν οι επισκέπτες στο στούντιο που εργάζεται ο Donk είναι όπως λέει ότι «ο χώρος μυρίζει, νοσοκομείο, αυτή η μυρωδιά όμως είναι φυσιολογική».

 

View this post on Instagram

 

Αλητεία και Κομψότητα! Σε αυτό το project φαίνεται η μελέτη μου για τον κατάλληλο συνδυασμό 9 Piercing ακολουθώντας αρμονικά τις γραμμές του αυτιού, διακοσμημένα με 14 καρατίων ροζ χρυσό κάνοντας τα να γίνονται ένα με το δέρμα! Ένα από τα αγαπημένα μου! Thank you for trusting me! ❤❤❤ #luvmyjob #elegant and #stylish! 💎💎💎 #qualityfirst #luvnroll #onelove #tattoo #bodypiercing #arthouse #athens #greece #donk_onelove #rosegold #jewelry #14kgold #14k #snake #geometry #smile #girl #elegance #symmetry #glam #classy #luxury #womans #fashion #stylish #photo #jewelryporn #legitbodyjewelry

A post shared by ᗪOᑎK ᗷOᗪYᗩᖇT (sᎥᏁᏟᎬ 2009) (@donk_onelove) on

Εξηγεί ότι, τα υλικά πρέπει να είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσης. Από την βελόνα που θα χρησιμοποιηθεί για το τρύπιμα, μέχρι τα γάντια και το κόσμημα. Δυστυχώς, όμως, όπως αναφέρει ο Donk, οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής τηρούνται σε λιγότερα από πέντε στούντιο στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάτε στους πολίτες για τους χώρους που δεν είναι υγειονομικά ελεγμένοι και δεν τηρούν τις προϋποθέσεις για να τρυπήσει κάποιος το σώμα του. Αυτοί οι χώροι μπορεί να είναι από καταστήματα που χρησιμοποιούν ακόμα την τεχνική με το «πιστολάκι» ή και διάφορα στούντιο που δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής. «Σε πολλές περιπτώσεις τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι λάθος αποστειρωμένα και πολλές φορές επαναχρησιμοποιούμενα, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών», αναφέρει ο ίδιος.

Η τεχνική… «πιστολάκι» και «βελόνας»

Οι τρύπες με το πιστολάκι, γίνονται συνήθως στα αυτιά και στη μύτη, αλλά εγκυμονούν πολλούς κινδύνους. Σύμφωνα με τον Donk, αυτό που κάνει το πιστολάκι είναι να πιέζει το κόσμημα με δύναμη στο δέρμα και έτσι να σκίζει το δερματικό ιστό. «Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δημιουργούνται οιδήματα και μπορεί να προκληθεί σοβαρή μόλυνση», λέει. Μάλιστα, Ο Donk δηλώνει δυσαρεστημένος από τις ανθυγιεινές συνθήκες που επικρατούν σε διάφορα στούντιο και καταγγέλλει ότι πολλά παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο λόγω μόλυνσης. «Ξέρω περίπτωση που χρειάστηκε να του κόψουν το αυτί, λόγω μόλυνσης».

Αντίθετα το piercing με βελόνα, μπορεί σε κάποιους να φαίνεται πιο «τρομακτικό» αλλά δεν είναι. Η διαδικασία δεν διαρκεί ούτε μισό λεπτό και είναι απλή. Ο artist αφαιρεί το δέρμα ομαλά με ειδική βελόνα, η οποία είναι κομμένη με λέιζερ, ώστε να μην τραυματιστεί το δέρμα αλλά να το αφαιρεί τόσο ομαλά για να μην πρήζετε. Στη συνέχεια περνάει το κόσμημα τιτανίου, που είναι το πιο συμβατό μέταλλο για τον οργανισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τεχνική με το «πιστολάκι» έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Καλό θα ήταν σε περίπτωση μόλυνσης να συμβουλευτείτε πρώτα τον artist που σας έκανε την τρύπα, διότι εκείνος γνωρίζει καλύτερα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Με τυπικό καθαρισμό ακόμα και μια μικρή μόλυνση να έχει πάθει κάποιος αν το κόσμημα είναι σωστό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών

Όπως εξηγεί ο Donk, μπορεί οι πιθανότητες να είναι ελάχιστες αλλά υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθούν ασθένειες όταν οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι οι κατάλληλες. Η ηπατίτιδα και ο ιός HIV, είναι δύσκολο αλλά εφικτό να μεταδοθεί από επαναχρησιμοποιούμενα και μη αποστειρωμένα εργαλεία.

Mε το «πιστολάκι» βάζεις σε κίνδυνο τον ίδιο σου τον εαυτό και ρισκάρεις την μετάδοση μικροβίων από κάποιον άλλον οργανισμό στον δικό σου. Σ’ αυτό το σημείο, ο Donk δίνει ένα πολύ καλό παράδειγμα: «Υπάρχουν πιστολάκια επαναχρησιμοποιούμενα τα οποία έχουν τρυπήσει πάνω από 10.000 άτομα. Αν αυτά τα 10.000 άτομα έχουν συνευρεθεί σεξουαλικά με πέντε ανθρώπους, θεωρείται ότι έχουν έρθει σε επαφή 50.000 άτομα κάνοντας απλά ένα τρύπημα. Θα εξέθετες το παιδί σου σε ένα όργιο 50.000 ανθρώπων χωρίς προφύλαξη;» διερωτάται.

Αυτό που παρακινεί τους πολίτες της Ελλάδας να καταφύγουν σε φθηνότερες λύσεις, από το να επισκεφτούν ένα στούντιο, είναι ο οικονομικός παράγοντας. Προτιμούν να πληρώσουν 10 ευρώ και να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία τους παρά να δώσουν 30 ευρώ και να κρατήσουν το piercing μία ζωή, συμπληρώνει ο Donk.

«Την υγεία μας δεν την βάζουμε κάτω από χρήματα, αυτό είναι αυτοκαταστροφή», αναφέρει και προσθέτει ότι όταν κάποιος γλιτώνει χρήματα σ΄ αυτή την τέχνη δεν είναι για καλό. «Γλιτώνεις τα υλικά που δεν είναι αποστειρωμένα, γλιτώνεις τον χώρο που δεν πληρεί τις προϋποθέσεις και την καλή ποιότητα του κοσμήματος».

Πώς μπορείς να επιλέξεις το σωστό στούντιο

Όταν είσαι αποφασισμένος να κάνεις το πρώτο piercing δεν είναι ανάγκη ούτε είσαι υποχρεωμένος να κάνεις την τρύπα στο πρώτο στούντιο που θα επισκεφτείς.

 

View this post on Instagram

 

Summer Mood ! 🌊 Πλήρως επουλωμένα (3 χρόνια πλέον) #tripleforwardhelix και νεα #secondlobes #piercings όπου πραγματοποιήθηκαν @luvnroll φυσικα απο την αγαπημένη μου @aniol_lnr 💓💓 Χρησιμοποιήσαμε #titanium #jewelry με τα χρώματα του #petrol & #blueopal φανερώνοντας την ανυπομονησία μας για το #καλοκαίρι2019 ! #luvmyjob 💚💛❤ #luvnroll #onelove #tattoo #bodypiercing #arthouse #athens #iosisland #greece #donk_onelove #piercing #love #pierced #body #art #boho #jewelries #silver #earings #photo #bodyart #myart

A post shared by ᗪOᑎK ᗷOᗪYᗩᖇT (sᎥᏁᏟᎬ 2009) (@donk_onelove) on

O Donk εξηγεί ότι «θα πρέπει να ρωτήσεις αν τα υλικά είναι αποστειρωμένα και μίας χρήσης. Επίσης, να ζητήσεις να δεις το πορτφόλιο του artist που επρόκειτο να συνεργαστείς, έτσι ώστε να δεις επουλωμένο έργο του. Θυμήσου ότι μία πληγή στο δέρμα επουλώνεται μετά από 6 μήνες έως δύο χρόνια!».

Το νομικό πλαίσιο

Ο Donk κάνει piercing επαγγελματικά πάνω από 13 χρόνια γι΄αυτό και έχει μία τεράστια διάθεση και έχει βάλει στόχο να αλλάξει την κουλτούρα του piercing στην Ελλάδα. Φυσικά το έχει ψάξει και σε νομικό πλαίσιο. «Προσπαθώ να το τρέξω, το νομικό κομμάτι για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον νόμο». Αν και αυτό, είναι πολύ δύσκολο όπως εξηγεί καθώς πρέπει να οργανωθούν όλα τα στούντιο της Ελλάδας.

INFO: Τον Donk μπορείς να τον συναντήσεις κατόπιν ραντεβού στο στούντιο «LUVNROLL» στην Αθήνα.

Διεύθυνση: Δημητρίου Ψαθά 21, Μελίσσια Αττικής

Τηλέφωνο: 21 0609 6163

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top