Τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν σχεδόν 100% από σοβαρή νόσηση

Τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν σχεδόν 100% από σοβαρή νόσηση

Ο κορονοϊός παραμένει δίπλα μας, τόνισε ξεκινώντας τη σημερινή ενημέρωση,  παρουσία δημοσιογράφων η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφέρθηκε σε μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν, λέγοντας ότι τα αντισώματα παραμένουν έως και 13 μήνες. Τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν από την σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό και από τις μεταλλάξεις, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθώς όπως είπε, το θέμα των μεταλλάξεων είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

«Πριν λίγες ημέρες προδημοσιεύτηκε μια πολυκεντρική μελέτη, με τίτλο “Τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης”. Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν», είπε. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά και η μελέτη είναι η πρώτη που τεκμηριώνει ότι η φυσική λοίμωξη μειώνει έως 96% τον κίνδυνο επαναλοίμωξης. Μάλιστα, καλύπτονται και οι συνήθεις μεταλλάξεις όπως η βρετανική και η νοτιοαφρικανική. Υπογράμμισε ότι τα εμβόλια μας προστατεύουν σχεδόν 100% από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό από τις μεταλλάξεις.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε πως: «Οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είχαν ήδη ετοιμάσει εναλλακτικές λύσεις λόγω των μεταλλάξεων. Ολες οι εταιρείες έχουν προχωρήσει στην παρασκευή των εμβολίων δεύτερη γενιάς που είναι πλήρως αποτελεσματικά. Ετσι, επιχειρήματα πως οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν. Ο κύριος τρόπος αναχαίτησης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων».

«Επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται κάνουν λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων» τόνισε.

Έτσι, η σύσταση μετά από φυσική νόσηση είναι μία δόση εμβολίου που παίζει το ρόλο της επαναληπτικής δόσης.

Αναμένονται οδηγίες για την προστασία των ανοσοκατεσταλμένων και των ατόμων που έχουν μεταμοσχευθεί. Ο έλεγχος της ανταπόκρισης αυτών των ατόμων δείχνει ότι είναι μειονεκτικός ανέφερε και τόνισε ότι αναμένονται σχετικές οδηγίες.

Κλείνοντας αναφέρθηκε σε μία εικόνα που είδε την Κυριακή στη γειτονιά της. Είδα έναν ηλικιωμένο που επιδείκνυε το πιστοποιητικό εμβολιασμού του με καμάρι στους φίλους του, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ