Τα υποθηκοφυλακεία κλείνουν, οι τίτλοι ιδιοκτησίας και τα βάρη γίνονται περίτεχνα σουβέρ! (ΦΩΤΟ)

Τα υποθηκοφυλακεία κλείνουν, οι τίτλοι ιδιοκτησίας και τα βάρη γίνονται περίτεχνα σουβέρ! (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Ελισάβετ Σταυριανίδου

Έναν ευφάνταστο, δημιουργικό και την ίδια ώρα πρακτικό τρόπο να αξιοποιήσει τα εξώφυλλα των βιβλίων Δημοσίων Υπηρεσιών βρήκε μια επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη. Η Ράνια Καμπουράκη έχει φτιάξει μια μοναδική συλλογή από… σουβέρ, αξιοποιώντας σε πρώτη φάση τη φύρα των εξωφύλλων των βιβλίων των τίτλων ιδιοκτησίας και των βαρών των ακινήτων που βρίσκονται στα Υποθηκοφυλακεία, τα αρχεία των οποίων ψηφιοποιούνται.

Μεταβιβάσεις, υποθήκες, προσημειώσεις, κατασχέσεις που βαραίνουν ακίνητα και βρίσκονται σε βιβλία καλά φυλασσόμενα στα Υποθηκοφυλακεία πλέον μετά από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ψηφιοποιούνται και οι υπηρεσίες η μία μετά την άλλη αναμένεται να βάλουν «λουκέτο».

Κάποια από τα βιβλία με τις μεταβιβάσεις ή τα βάρη των ακινήτων, καταλήγουν στο βιβλιοδετείο «Καλλιτεχνικό» που λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση στα Κάτω Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης από τη δεκαετία του 50, προκειμένου να ξαναδεθούν. Κάπως έτσι, ανάμεσα στη φύρα των χάρτινων εξωφύλλων των παλιών βιβλίων του Υποθηκοφυλακείου Ηρακλείου Κρήτης, των περίτεχνων σχημάτων, αλλά και των διάφορων υφών που φέρουν (χαρτί, μαρμαρόκολλα) γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας συλλογής από… σουβέρ!

Οι τίτλοι ιδιοκτησίας κάτω από το ποτήρι σας!
«Η φύρα που δημιουργείται από τη βιβλιοδεσία είναι μεγάλη, το υλικό επίσης, αλλά και όμορφο. Γιατί να πήγαινε χαμένο;», αναρωτιέται η δημιουργός των σουβέρ, επιχειρηματίας και υπεύθυνη της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας του βιβλιοδετείου «Καλλιτεχνικό», Ράνια Καμπουράκη, περιγράφοντας στο GRTimes τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας. «Τα εξώφυλλα των παλιών βιβλίων είναι σαν το παλιό ρούχο, δεν μπορούμε να τα προσαρμόσουμε σε άλλα βιβλία, είναι κρίμα να πεταχτούν, γιατί είναι τόσο όμορφα. Σκεφτόμουν, να φτιάξω αυτή τη φορά, κάτι εντελώς διαφορετικό από βιβλίο. Να ξεφύγω από τα συνηθισμένα».

Καθισμένη στο τραπέζι εργασίας, παρατηρώντας τη φύρα των εξωφύλλων να ξεδιπλώνεται πάνω του, περικυκλωμένη από τη μοναδική μυρωδιά του παλιού βιβλίου ανεξίτηλη στο πέρασμα των ετών, η κυρία Καμπουράκη ήθελε να φτιάξει κάτι που θα το «στόλιζε». «Μα φυσικά ένα σουβέρ απάντησα στον εαυτό μου και έβαλα μπροστά τον σχεδιασμό», σημειώνει.

Η συλλογή μετρά ήδη τις πρώτες δημιουργίες, αλλά και τις πρώτες θετικές αντιδράσεις, καθώς πελάτες, εμπνευσμένοι από την κίνηση της κυρίας Καμπουράκη, ζητούν να φτιάξει σουβέρ από καλύμματα δικών τους παλαιών βιβλίων, από τα οποία επιθυμούν- όπως της μεταφέρουν-να κρατήσουν κάτι ως αναμνηστικό!

Η δράση αυτή είναι η πιο πρόσφατη του βιβλιοδετείου, το οποίο τα τελευταία χρόνια διοργανώνει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και δημιουργιών όπως εργαστήρια καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, τεχνικές βιβλιοδεσίας, προσωπικά άλμπουμ, χειροποίητες ατζέντες  κ.ά. Η «Τέλα» και ο «Σπάγγος», κρύβουν όλα τα μυστικά, με τους ιδιοκτήτες του καλλιτεχνικού βιβλιοδετείου, Νίκο Λειβαδιώτη και Ράνια Καμπουράκη, να είναι έτοιμοι να τα αποκαλύψουν στους ενδιαφερόμενους.

Σημειώνεται ότι το έργο της ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων της χώρας έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 238,4 εκατ. ευρώ και με βάση τα συμφωνημένα ορόσημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Θα ψηφιοποιηθούν όλα τα βιβλία μεταγραφών (μερίδων), υποθηκών, κατασχέσεων, διεκδικήσεων, εκθέσεων, ενεχύρων όπως και τα αντίστοιχα αρχεία τους και τα αλφαβητικά ευρετήρια.

Τα τρία πρώτα υποθηκοφυλακεία, της Νέας Σμύρνης, της Σαλαμίνας και του Βύρωνα, πέρασαν ήδη στην ψηφιακή εποχή, ενώ πρόσφατα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε ότι από 4 Μαρτίου και «το περιβόητο υπόγειο με τις χειρόγραφες λίστες και τις μεταμεσονύκτιες ουρές που λειτουργούσε ως Υποθηκοφυλακείο Ζωγράφου αποτελεί παρελθόν». Στόχος έως τις αρχές Απριλίου να έχει ψηφιοποιηθεί το αρχείο όλων των υποθηκοφυλακείων Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες του GRTimes:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υποθηκοφυλακεία: 238 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ψηφιοποίησή τους

Κυρανάκης: Τέλος η τριτοκοσμική εικόνα στο Υποθηκοφυλακείο Ζωγράφου -«Μπαίνει τάξη στο χάος σε όλη τη χώρα»

Πληγές ετών κλείνει στο Κτηματολόγιο ο Κυρανάκης

Καθαρά Δευτέρα: Πόσο θα πληρώσουμε φέτος την απλή παραδοσιακή λαγάνα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top